Keresés ebben a blogban

2020. március 8., vasárnap

Aranyeső, aranyvessző vagy aranyfa?



Az 1. fotón látható, kora tavasszal sárga virágba boruló és a köztudatba aranyesőként bekerült kedvelt és gyakori dísznövényeink „hivatalosan” az aranyfa (Forsythia) nevet viselik. Az olajfafélék családjába tartoznak. Több faja létezik különböző nagyságú és árnyalatú sárga virággal. Az ágrendszerük lehet felfelé törő, vagy lehajló és a magasságuk is különböző. 

Az aranyfák jól alakíthatók: fa és bokor formájúak is lehetnek. A metszésük tavasszal, a virágzás után történik. 

Három aranyfafaj terjedt el: Zöldkérgű aranyfa (Forsythia viridissima) Hibrid, vagy kerti aranyfa (Forsythia X intermedia) Bókoló aranyfa (Forsythia suspensa).

Az aranyfát  sokszor hívják tévesen aranyvesszőnek is, de ez a név egy másik fajt takar. Az aranyvesszők fajai (Solidago) közül legismertebbek a nálunk is honos közönséges aranyvessző (Solidago virga-aurea) és az amerikából dísznövényként idekerült, majd kivadult kanadai aranyvessző (Solidago canadensis-a 2. képen) és magas aranyvessző (Solidago gigantea). Ezek 1-3 méter magas évelő növények, sűrűn borítva levelekkel, sárga virágzattal. 

Az aranyeső a 3. képen látható. Az aranyeső (Laburnum) nemzetség a pillangósok családjába tartozik. Mindössze 2 faja van, a havasi aranyeső (Laburnum alpinum) és a közönséges aranyeső (Laburnum anagyroides), melyek keresztezésével jött létre a hosszúfürtű aranyeső (Laburnum × watereri) . A hosszúfürtű aranyeső 3-10 m magas díszfa szintén sárga virágokkal, de azokat nyár elején hozza. 

Van egy negyedik sárga növényünk is, melyet szintén sokan illetnek az aranyeső névvel. Ez pedig a téli jázmin.
A téli jázmin (Jasminum nudiflorum) az olajfafélék családjába tartozó faj.
Nemzetségének Közép-Európában leggyakrabban telepített faja. Kínai eredetű, 1,5-2 méterre is megnövő lombhullató cserje, ívesen visszahajló, elfekvő, zöld színű vesszőkkel és keresztben átellenes, hármasan összetett levelekkel. A levélkék 12-32 mm hosszúak. Zöld vesszői jellegzetesen négyszögletűek, körülbelül két milliméter szélesek, földig hajolva meggyökeresednek, majd ívesen továbbnőnek. Lombfakadás előtt - gyakran már februárban - nyíló virágai sárgák, 4-5 centiméter hosszúak, a rövidhajtásokon magányosan nyílnak. Május-június hónapban érő termése ikerbogyó.

Ismerjük meg őket!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése