Keresés ebben a blogban

2018. július 11., szerda

Júliustól vethető növények

Az elmúlt hetekben két összeállítást is olvashattatok arról, melyek azok  a növények, amelyeket nyáron kell elvetni, vagy ilyenkor is lehet.

  • Nyár végén, ősszel vethető növényekhttps://vukmagazin.blogspot.com/2018/07/nyar-vegen-osszel-vetheto-novenyek.html, 
  • Veteményezés nyáronhttps://vukmagazin.blogspot.com/2018/06/vetemenyezes-nyaron.html.


Örömmel tapasztaltuk, hogy a téma sokakat érdekel. Most, mintegy ajándékként, azoknak, akik rendszeresen olvasnak bennünket,  egy különleges összeállítást hoztam ugyanebben a témában.
A dolog érdekessége, hogy 186 éve íródott Kassán.

Jómagam mindig nagy örömmel olvasgatom a régi könyveket, hát még ha tanulhatok is belőlük. Így van ez ezzel a könyvecskével is, melynek - a kornak megfelelően - elég terjedelmes címe van: Folyvást tartó Mezei és Kerti Kalendáriom, vagy: Mit kell a' józan gazdának az esztendő minden hólnapjaiban, mind belső, mind külső gazdasága körül haszonnal végezni, és tudni.




Sok érdekességet, hasznos dolgot olvastam benne, melyeket valószínű alkalmazni is fogok. Kiollóztam belőle a júliustól novemberig vethető növényekről szóló részeket, hátha kedvet kaptok a teljes könyv elolvasására.

Július


Augusztus


Szeptember


Október


November


Mint látjátok, a nyelvezet régi, de élvezhető és érthető, bárki számára olvasható. A könyvecske 8 témakörben ad tanácsokat. Ezek felölelik a vidéki élet minden területét. Nagyon részletesen leírja a gyümölcsfák szaporítását, nemesítését. Aki gyümölcsfákkal is foglalkozik, annak különösen ajánlott olvasgatni. A könyv teljes terjedelmében itt érhető el: 


Összeállította: Virágné Fejes Éva
2018. július 11.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése