Keresés ebben a blogban

2019. június 2., vasárnap

Kasza helyes beállítása



Kezdődik a kaszálási szezon, soha nem időszerűbb mint most átvenni a kézikasza helyes beállítását! 

A rosszul beállított kasza, a helytelen kéz- és testtartás eléggé igénybeveszi a hátat, derekat, rövid út egy jó kis lumbágóhoz! Azt mondják, hogy a lumbáris csigolyák körüli izmok gyengesége az egyik ár amivel a két lábra állásért fizetünk. 
Fölöslegesen ne terheljük!


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhSu9vhwpnLMqjJ_VPAgq4GOuuPBAk__9k7hcn2mH9raItF7evh4TIdKK1qxMqYCZOi3RUAL9EdRHHLfu8XIO2fjS4hhLUfsfmfrOq4u5ST-59lm33gzcxQCIP798qOVO24D5lk9kwJRd3c/s1600/%25C3%258Dgy+%25C3%25A1ll%25C3%25ADtottuk+be+magunknak+a+kasz%25C3%25A1t.jpg
A kasza beállítása

Sík területen, járda, kocsibeálló, lefektetjük a kaszát, a bal kéz felfelé mutató tenyérrel fogja a nyelet, kényelmes magasságba, kicsit lejjebb a vállnál. Ha itt is van egy felső kacs, akkor értelemszerűen azt. A nyél másik vége a pengével a talajon áll. Megnézzük a pengét: mind az éle, mind a lapja fel kell hogy feküdjön teljes felületével a talajra. Ha nem, kisebb eltérést a kengyelnél alkalmazott ékekkel korrigálhatjuk. Ha nagyobb az eltérés akkor a kaszapengét leszereljük a nyélről, és acetiléngázos hegesztővel a penge végénél lévő kengyelt melegítjük, majd a kívánt irányba hajlítjuk. Hidegen meg se próbáld hajlítgatni, kalapálni, mert törik!

Kihűlés után összeszereljük, és ellenőrizzük a beállítást! Nem szokott elsőre sikerülni, türelem! 

Ebből már sejthető, hogy a kaszát mindenkinek a saját testméretéhez, arányaihoz kell beállítani! A boltban kapható kész kaszanyelekkel nem mindig sikerülhet, akkor faragsz magadnak egyet méretre. Megéri. 

Ha sikerült beállítani, hogy a penge teljes hosszban és felületen felfekszik a talajra, jöhet a jobbkezes kacs beállítása. 

Ha csak 3-5 cm-t kell emelni a kaszán , hogy megtartsd, akkor jó helyen van. 
Az a tapasztalat, hogy magasabb embernek túl alacsonyan van a gyárilag felszerelt kacs. Át kell helyezni, megbízhatóan rögzíteni, ezen megy át a kaszalendítésre irányuló erőhatás. 

Ha mindez megvan, akkor már csak a helyes mozdulat elsajátítása jön.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh3sNyWc4KtkYprZtByD1bGXJHTb35n4jv9L2h9x6EM_npqkyKqMjaCNoeIXa7PEWX54PTQbVT-F-aWRvtUCm7Mxz9zcZcMEw5RXkVdgyPV8hF2_5Dn1H6T1BWCq3GRwQm4a9E9OxUwMbKv/s1600/amikor+t%25C3%25B6bben+t%25C3%25B6bb+rendet+v%25C3%25A1gtunk+egyszerre.jpg
Helyes testtartás kaszálás közben
Vállszélességű terpesz, éppen csak picit berogyasztott térdek. 
Csípőből jobbra hátra fordulunk a kaszával, kb. annyira, hogy a hegye egyvonalban legyen veled. 

Sok helyen látni, hogy magasra emelik a kaszát ebben a helyzetben és lefelé, balra csapnak vele! Rossz szokás! A KASZAPENGE VÉGIG PÁRHUZAMOSAN FUT A TALAJJAL, ODA-VISSZA! Ez nagyon fontos! Az 1000. négyzetméter után meg is érted, hogy miért! 

Itt már figyelni kell, hogy milyen magas tarlót akarsz hagyni, annak megfelelő magasságban kell fusson a kasza! A fű elnyírásához szükséges erőt a csípőből fordulással adod át a kaszának, nem a lendítésből. 

Lehet ez nem olyan látványos, de 2., 3. és ötezredik négyzetméter is menni fog különösebb kifáradás nélkül! 

Ki kell tapasztalni, hogy az adott kaszálni való mekkora fogással, azaz mekkorát lépsz előre egy suhintás után. Mindig csak az egyik lábbal lépsz előre a kasza visszahúzásakor, és a felsőtest végig függőleges marad! Ne akarj senkivel versenyezni, hogy te mekkora fogássokkal tudsz haladni, ez marathoni szám , nem rövid hajrá!




https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhBfBaJNcN9X8MwTTuBjs26t0qZHm7hZ_QsWN6MX5aRHChnXR_ih8Qk1K9IzLwsnjb-YOqnHVOWA_dtL884UTU55ZJMby1xr55lzGnKERA-Xljjg_HK5yUx0ZumywW_fMhqHbdWPaJs28lI/s1600/de+%25C3%25ADgy+fentem+a+kasz%25C3%25A1t.jpg
Kasza fenése
Ha úgy érzed kissé nehezebb már a vágás jön a fenés!
Víztartós tokban legyen a kaszakő! 
Lehet 400-4000 forintig venni mindenfélét, lényeg, hogy legyen otthon tartalék, mert ha törik, megáll a kaszálás! 

Ezt mindenki láthatta már , nem túl erősen x alakban húzzuk a pengét a vason mindkét oldalán! A látványos nagy ívű húzásokkal a penge mentén óvatosan, a hüvelykujjadba jó mély vágást tudnál ejteni! 
Egy két pengét el fogsz használni ,amíg kitapasztalod a fogásokat. 

Balesetmentes jó munkát a jó szerszámmal! 

Írta: Langmár Gergely 

További hasznos információk a Vidéken újrakezdők csoport tagjaitól. 

K.Z. - Ha megfogadsz egy tanácsot, akkor annyit fűznék az előttem szólókhoz, hogy kaszálni harmaton jó és csizma, valamint hosszú nadrág kell. Székely elődeink sem strandpapucsban és rövidnadrágban kaszáltak. Bármi(darázsfészek, kígyó, vasdarab, karóvég stb.) lehet a fűben ami sérülést okozhat, valamint a kasza sem játék. 


G.P-E. - Tehát először is : a kasza beállításához van egynéhány ökölszabály : először is mindenkinek saját testmagassága és karhossza szerint kell beállítani. 

A kasza kanta a magad elé állított kaszanyélen a köldöködig kell érjen.Összeszerelt állapotban.Ezért én mindig utólag szoktam bevésni -miután az élét beékeltem.Ha már benne van a kanta akkor méregetés van :D . 

A kasza mennyire nyitott vagy zárt -annak függvényében harap nagyobbat (nehezebb húzni) vagy kisebbet(könnyebb húzni ,
de kevesebbet harap). 

Arany középút : Nem szorítod meg teljesen az éket hogy fogjon de még mozgatható legyen.Felteszed a tarkód mögé úgy hogy a nyél a bal vállad-kinyújtott karod felé, a kasza éle a jobb vállad-karod hosszába mutat. Akinek még nincs rutinja, kérjen meg valakit segítsen megfogni. Egyébként ha bal kézzel erősen markolod, egyszerű ez. A kinyújtott jobb karod legvégső pontja, a középső ujj érjen a kasza nyél felőli vágóél sarkához. Úgy kell tartani a kaszát hogy az éle előre mutasson - ezért mondtam a segítséget. A kinyújtott jobb kar - középső ujj most a hegyére mutatva, de nem érintheti a hegyét is ,hanem kb. kétujjnyi távolságra kell legyen az ujjbegytől. Megszorítod --próba-- és innen lehet nyitni vagy zárni, de csak egy-egy ujjnyit, mert akkor nem sokat tévedhetsz. Kaszálni egyenes derékkal - csípőből kell, ehhez pedig az szükséges, hogy a kasza éle ahogyan lazán munkapozícióban tartod magad előtt, síkban legyen az egyenes talajjal. Ezt a kaszanyél alsó felének megfaragásával érhetjük el. Ez babra munka, egy kicsit megfaragjuk srégen, betesszük az élet, beállunk munka pozícióba és lerakjuk magunk elé. Ha az éle nem fekszik a talajon - nem talpon áll - ,akkor igazítunk rajta. Fontos dolog, mert ha az magasan van munkapozícióban akkor nem vágja le szépen, ha meg ellenkezőleg nagyon lefelé van, akkor levágja tőig, de hamar kimegy az éle, mert belehúz a földbe. A kantát a nyélhez közel fogjuk, mert így irányítható a legjobban egyenetlen talajon, ahol kézen kell tartani ez fontos. 


K.N. - Minden kaszát be kell állítani, mert minden kasza/nyél más és más. Akkor jó, ha nem túl előredőlve (kényelmes pózban) tud az ember a talajjal párhuzamosan a kívánt magasságban vágni. Ezt neked kell érezni, de ha nem kényelmes, akkor másik nyél kell. A penge beállítása/szöge a másik tudomány, akkor vág jobban, ha a nyéllel bezárt szöge kisebb, mint derékszög. Van a kaszálásban egy mozdulat, amikor a pengét kicsit kanyarítod magad felé, azt könnyíti meg, ha kisebb a nyéllel bezárt szög. Nyilván nem lehet túl kicsi, mert az a terület nagyságának rovására megy, meg esetleg beleállítod a lábadba. De ezt fb-on nehéz elmondani, az egy külön tudomány, sokat csinálod, aztán egyszer ráérzel. Vagy a legjobb, ha keresel a közelben egy öreget, aki nem csak videón látott kaszálást. Nekem pl. nagypapám volt iszonyat profi ebben. 


V.F.É. - A nyél és a penge szöge is nagyon fontos, ezt is emberhez kell igazítani. A penge hajlítását legjobb szakemberre bízni, azaz egy kováccsal meghajtatni. Ő tudja, hogy hogyan. A kasza nyakát felizzítja a kovács, és behajlítja annyira, amennyire a karod kívánja. Majd hirtelen lehűti, így visszaedzi. 

A nyéllel sem egyszerű a dolog, mert fából csak egyfajta méretben árulják, pedig annak a földre letámasztva a kaszás ember álláig kell érni. Úgy lehet a legkényelmesebben kaszálni vele. Ha örök életű kaszát akar valaki, és sokat kell kaszálnia, akkor érdemes személyre szabott nyelet is csináltatni. Az apukámtól azt hallottam (kovács volt , értett némileg a kaszához is), hogy a pengét úgy kell beállítani, hogy ha a kacsánál fogva a nyakadba akasztod, akkor a kasza pengevége a kinyújtott bal kezed ujjaitól 5 ujjnyira legyen fűkaszálásnál, és egy arasznyira gabona esetében. Ezért régen két kaszát használtak, egyet fűre - ez volt a kisebb, és egy nagyobbat, gabonaaratásra. 


G.Cs. - Kaszálásnál a lényeg, hogy a "sarkát" nyomd le, az orra picit fölfelé álljon. Emiatt nagyon fontos a jó nyitási szög beállítása és az hogy penge éles legyen. Kaszálni pl. füvet a legjobb hajnalban, ha még harmatos, csak úgy dőlnek ... :) Lazán csináld, szinte erő sem kell hozzá...és "kicsiket fogj", magyarán aprókat lépdelj, miközben haladsz előre. Próbálj ráérezni, menni fog az, persze legelsőnek ne "selyem fű" legyen a gyakorlópálya, főleg ne tűző napon. 


Mindezek nagyon hasznos tanácsok, mert egy rosszul beállított, rosszul méretezett kaszával kínszenvedés csak a kaszálás.


1 megjegyzés: