Keresés ebben a blogban

2019. június 24., hétfő

Megértést kérnek a denevérek!


Az országban nincs olyan ember, akit a hetekben ne foglalkoztatna a szúnyoginvázió. Gyérítésük mindenki feladata. Nem csupán a katasztrófavédelemé, az önkormányzatoké, hanem az egyes emberé és a közösségeké is.

Van egy állat, ami minden évben 6 hónapot azon dolgozik, hogy megvédjen téged, a családodat és a házi kedvenceidet.


Teszi ezt akár 15 éven át, minden este. Egy éjszakai repülése során több, mint 1000  db szúnyogot eszik meg. 1000 olyan szúnyogot, ami potenciálisan veszélyes lehet rád, a családodra és a kutyádra. 

1000 olyan szúnyogot, ami terjesztheti a nyugat-nílusi lázat, az usutu vírust, a bőrférgességet és a kutyáknál jelentkező szívférgességet. 

De vegyük csak számításba a kis denevérek pusztító tevékenységét 1 évre levetítve:
6 hónapon át minden este repül és eszik. Ha egy éjszaka több, mint 1000 szúnyogot pusztít el, akkor ez évente 180.000 szúnyogot jelent, ami megcsípheti a kutyádat és szívférges lesz, vagy megcsíp téged és vírusokkal fertőződhetsz meg.

Mivel a denevér 15 évig is él, így élete során több mint 2.700.000 szúnyogot pusztít el. És ez csak egy denevér!!! Ha egy közepes kolóniával számolunk és az évi 2 utóddal, akkor ez a szám meghaladja a 12.555.000.000 elpusztított szúnyogot, ami kicsivel több, mint 12 tonna.

Ők csak annyit kérnek ezért, hogy ha már kivágtuk azokat az erdőket ahol éltek, ha már beépítettük azokat a ligeteket ahol vadásztak, hogy legyünk velük egy kicsit elnézőbbek, amiért új élőhelyeket keresve az ember közelségébe húzódnak. Nagyon sokan nem szeretik őket, pedig ők sokkal többet tesznek értünk, mint amit mi tettünk értük.

Élj együtt a természettel, a természet is érted él!

A Magyar Madártani Egyesület honlapján több cikket olvashatunk arról, mit tehetünk a denevérek érdekében.

Első helyen áll, hogy a már meglévő telepeiket ne semmisítsük meg, vagy ha ez elkerülhetetlen, akkor szakszerűen költöztessük át őket.

„A lakástulajdonosok, kivitelezők gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy a védett állatokat érintő épületmunkák természetvédelmi hatósági engedélyeztetést is igényelnek! Ennek elmulasztása esetén a munkálatok a lakott fészkeket, fészek- és lakóüregeket törvénysértő és embertelen módon, állatkínzást is megvalósítva, akár állatok tömegeivel együtt semmisítik meg!
Ezért a megyei kormányhivatalok a fészkek eltávolítását, a fészeküregek betömését, a denevérkolóniák áttelepítését csak tavaszi-nyári szaporodási időszak előtt, illetve ezt követően engedélyezhetik, amennyiben az érintettek időben benyújtják az engedélyeztetési kérelmet.

Ismételten hangsúlyozzuk, hogy az épületfelújítások, a nyílászárócserék és utólagos falszigetelések nélkülözhetetlenek, mert a kisebb energiafogyasztásnak köszönhetően csökkentik a lakosság anyagi terheit és a környezetterhelést. Ráadásul a falfelújítások egyszerűen és olcsón tehetők madár- és emlősbaráttá az alábbiak betartásával:
A munkálatok megkezdése előtt – lehetőleg az állatok aktív időszakában, elsősorban nyáron – fel kell mérni az érintett falak lakóit: a sárból készült füsti és molnárfecske fészkeket, a sarlósfecskék, verebek és denevérkolóniák által lakott réseket, hasadékokat, üregeket.

A kivitelező számára ebben a felmérésben a legfontosabb partner a ház lakóközössége lehet, akik jól ismerik a falak "albérlőit". A lakók bizalmának és támogatásának (információközlés) elnyerése érdekében már ekkor hangsúlyozni kell, hogy nem az állatok elüldözéséről, hanem mesterséges fészkek és odúk alkalmazásával az áttelepítésükről van szó.

Az épületfelújítások jó lehetőséget kínálnak az esetleges ember-madár, ember-denevér konfliktusok kezelésében is azzal, hogy az alábbi eszközök alkalmazásával áttelepíthetők a problémás részekről, a lakókat zavaró helyekről.

A falak állatainak felmérése, létszámuk és fajösszetételük megismerése után fel kell deríteni, hogy a lehető legközelebb hol lehet mesterséges fészkek, odúk és költőládák kihelyezésével pótolni a megszűnő fészkelő- és pihenőhelyeket.

A mesterséges molnár- és füstifecskefészkek, sarlósfecskeodúk a szomszédos épületekre szerelhetők, a veréb- és denevérodúk viszont nem csak falakra, de akár az épületek közötti nagyobb fákra is telepíthetők:

mesterséges fecskefészkek kihelyezése
mesterséges sarlósfecskeodúk kihelyezése
veréblakótelep-odúk verebeknek
egyéb mesterséges odúk és költőládák
denevérodúk kihelyezése „

Természetesen nem kell ahhoz felújítást végezni, odúkat helyezzünk ki a portánk több pontján vagy a lakókörnyezetünkben.
„Az öreg, odvas fák hiányát, a modern, résmentes épületek térhódítását az odúköltő madarak mellett az egész Európában veszélyeztetett, így hazánkban is védett denevérek sínylik meg leginkább. Ezért dolgozták ki az ezekkel a repülő emlősökkel foglalkozó szakemberek a mesterséges denevérodúkat.

A denevérodúk bejárati nyílása általában alul helyezkedik el, és a „bőregerek” bejutását kapaszkodó keresztlécek vagy a drótháló segíti. A mesterséges denevérodúk madárodúkhoz hasonlóan kihelyezhetők fatörzsekre vagy felakaszthatók faágakra, de felszerelhetők irodaépületek, panel- és társasházak falára, erkély- és ablakbeugróiba. Mivel a denevérek előszeretettel telepednek meg magas épületeinken, ideális állatai a Madárbarát kert program … alprogramjainak is.”
Denevér mászik be egy denevérodúba (Fotó: Orbán Zoltán).

Az MME boltjában beszerezhető alsó bejárati nyílású, keresztléces ...

... kapaszkodókkal ellátott denevérodú fatörzsre, ...

... és egy madárbarát panel erkélyére kihelyezve.

Nagyméretű, ...

... háromrekeszes ...

... denevérodú ...

...  az MME Fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő állomásán, ...

Forrás: Abidin Tóth László vidéken újrakezdők csoport

 









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése