Keresés ebben a blogban

2019. június 29., szombat

Szörpök télire

Ahogy telik az idő, lassan kezdjük feltölteni a spájz polcait. Ma a szörpökhöz hoztam pár könnyen elkészíthető receptet.

1. Málna, szeder, ribizli, eperfa termése, szőlő szörp

2. Mentaszörp
3. Citromfűszörp
4. Hársfavirágszörp
5. Meggyszörp

6. Meggylé
7. Kóla szörp


1. Édesanyám szamócaszörp receptje

Még mindig tart a szamócaszezon. Sokan kedvelik a szamócából készült szörpöket is. A legtöbb recept főzéssel csírátlanítja a gyümölcs levét, azt viszont kevesen tudják, hogy nyers állapotában is kitűnő és elálló szörp készíthető belőle. Vidéki, idős asszonyok így rakják el és pompás ital lesz a szamócából. Lássuk, hogyan készül?

A szamócát folyóvíz alatt alaposan megmossuk, majd amikor már teljesen tiszta lesz az öblítővíz, akkor csumájától is megszabadítjuk, majd lemérjük. Ahány kiló a gyümölcs, annyi késhegynyi borkősavat és annyi mokkáskanál szalicilt adunk a gyümölcshöz, majd az egészet összetörjük. Ha nagyon tisztán dolgoztunk, akkor a szalicilt el is hagyhatjuk. Ilyenkor azonban a késhegynyi helyett 1 mokkáskanál borkősavat teszünk a gyümölcsre. Mivel a kupakok némelyike nem záródik rendesen, így két réteg celofán közé tehetünk szalicilt és erre rá a kupakot. Ne turmixoljuk, mert elveszíti eredeti színét és nem csöpög le annyi lé, mintha csak kézzel nyomkodnánk szét a szemeket.

Ezután a gyümölcspépet keverjük össze kilónként 6 dl korábban felforralt, de már kihűlt, hideg vízzel, majd az egészet öntsük tüllzacskóba. Akinek nincs zacskója, megteszi egy tetra pelenka is a négy sarkán összekötve. Lényeg, hogy a zacskót lógassuk fel egy tál fölé és egy éjszakán át hagyjuk, hogy magától lecsöpögjön. Ne nyomkodjuk.

Másnap mérjük meg a levet, és minden literéhez 1 kg cukrot adjunk. Keverjük meg többször, míg a cukor nem olvad el teljesen. Ekkor kiforrázott üvegekbe öntjük, ledugaszoljuk és hűvös kamrába tesszük. Évekig elálló, finom, illatos szörpöt kapunk. Természetesen hígítva fogyasztható. Színe azonban ilyenkor már nem lesz olyan intenzív, mint a boltinak. Annál azonban egészségesebb, gyerekek is bátran fogyaszthatják. Aki nagyon szereti az élénk színt, kevés céklalével fokozhatja a szörp pirosságát.

Ezzel a módszerrel bármilyen lédús gyümölcsből (málna, szeder, ribizli, eperfa termése, szőlő) készíthetünk szörpöt. Almából, körtéből, birsből is lehet, igaz azok hígabb állagúak. Ezeket a gyümölcsöket egyszerűen megreszeljük, borkősav helyett citromsavat teszünk hozzá, így nem barnulnak meg a gyümölcsdarabok. Magozott meggy, cseresznye pedig zúzás, aprítás nélkül is kiadja a levét. Utóbbi kettőt még egy-két evőkanál rummal is bolondíthatjuk. Arra azonban ügyeljünk, hogy alkoholtartalma miatt gyerekeknek ne adjuk.

A megmaradt gyümölcshúsból lekvárt főzhetünk. A gyümölcs savtartalmától függően tegyünk hozzá 30-50 dkg cukrot, majd addig főzzük, míg bugyogni kezd. Üvegekbe töltjük, két celofánréteg közé szalicilt vagy fahéjat tegyünk, végül csavaros tetővel zárjuk le az üvegeket. Eközben a sütőt felmelegítjük 140 fokra. Egy tepsibe 2 ujjnyi vizet öntünk, beleállítjuk a lezárt üvegeket és a tepsit betesszük a már kikapcsolt sütőbe úgy, hogy a sütőajtót résnyire nyitva hagyjuk. Másnap reggel vegyük ki az üvegeket, töröljük szárazra őket és mehetnek a spájz polcaira.

2. Mentaszörp


Nem szerettem a mentát! Eddig. De ez valami elképesztően finomra sikeredett! A nagy melegben kifejezetten jól esik. Télen pedig jól jöhet felső légúti megbetegedésekkor.

Nyáron jégkockával, citromkarikával és némi mentalevéllel díszítve szemet gyönyörködtető! Esetleg fagyasztóba téve óránként megkeverve mentafagyit, pontosabban sorbetet készíthetünk belőle .

Hozzávalók :
2 l víz
2 db citrom
2 jó nagy marék mentalevél
5 dkg citromsav
2 kg cukor

Elkészítés
A megmosott mentát a karikára vágott citrommal és a 2 liter vízzel 1 napig áztatjuk.
Másnap hozzáadjuk a cukrot, a citromsavat, és összeforraljuk a forrástól számított 15 perc alatt.
Üvegekbe töltjük és ágyban párnák közt (na jó, ágytartóban és paplanok közt) kidunsztoljuk.

3. Citromfűszörp


Nyáron jégkockával , citrommal . Télen akár szörpként , akár forró teába . Vagy bármikor a málnás-citromfűszörpös trifle-be !!!

Hozzávalók :
2 l víz
2 db citrom
2 csokor citromfű
5 dkg citromsav
2 kg cukor

Elkészítés
A citromfüvet a karikára vágott citrommal a 2 liter vízben egy egész napig állni hagyom .
Másnap hozzáadom a cukrot és a citromsavat majd felforralom és 15 percig hagyom , hogy a főzetem a tűzön zubogjon .
Leszűröm , üvegekbe töltöm és száraz dunsztban hűtöm ki .

4. Hársfavirág szörp

(Forrás: 17th June 2010, szerző: Tücsök Bogár)

A szörphöz valók :
5 l hársfavirág 2 db citrom 2 kg cukor 1 kk citromsav 1 kk borkősav 3 l víz 1 késhegynyi nátrium-benzoát

Elkészítés :
0,5 kg cukrot aranysárga színűre karamellizálok , ettől kap a szörp olyan kellemes , bársonyos színt . Felöntöm a vízzel , hozzáadom a többi cukrot és addig főzöm , amíg a cukor és a karamell is teljesen feloldódik benne , majd kihűtöm . A hársfavirágot vízzel óvatosan lepermetezem , beleteszem egy 5 l- es dunsztosüvegbe , hozzáadom a karikára vágott citromot , a citromsavat és a borkősavat , majd felöntöm a kihűtött cukros vízzel . 3-4 napig érlelem . Minden nap át kell keverni egyszer . Az utolsó napon leszűröm , belekeverem a nátrium-benzoátot és üvegekbe töltöm . És már fogyasztható is 

5. Meggyszörp


Hozzávalók: 
3 kg meggy, 
2,4kg cukor, 
3-4 citrom.

Elkészítése:
Az érett, frissen szedett és megmosott gyümölcsöt kimagozzuk, összezúzzuk. 5 literes üvegbe tesszük és meleg helyen 5-6 napig érleljük, majd átszűrjük, a gyümölcshúst kinyomkodjuk és az így nyert lét lemérjük. Minden literhez 80 dkg cukrot és 1-2 citrom kifacsart levét adjuk, jól elkeverjük és 10 percet főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk és száraz gőzbe tesszük.

A kinyomkodott gyümölcsből ami visszamaradt meggylevest, vagy akár dzsemet is főzhetünk.. De nyersen is megehetjük.. mondjuk egy kis tejszínhabbal.. :)

6. Meggylé

(Forrás: Kugler Géza: Budapesti szakácskönyv )

Hozzávalók:
1 liter meggylé
1 kg cukor
1 liter víz

Elkészítése:
Az alaposan megmosott meggyet szárától megtisztítjuk, majd kimagvaljuk. Botmixerrel, vagy turmixgéppel pürésítjük, majd szitán áttörjük. Lemérjük és 1 liter meggyléhez 1 kg cukrot és 1 liter vizet számolunk majd. Lassú tűzön addig főzzük a meggylét amíg körülbelül a felére sűrűsödik be. A cukrot a vízzel felfőzzük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. A léhez öntjük és összeforraljuk. Forrón üvegekbe töltjük. 

7. Kóla szörp


Kóla szörp leánynevén Fűszer Szörp.
Tulajdonképpen egy virágos-fűszeres szörp a legfinomabb alapanyagokból úgyhogy rettenetesen furcsa amikor a végén mégis megérezni benne a kóla ízét, ami ugye legtöbb esetben egyet jelent a "mű" fogalmával. Megéri kipróbálni!

Hozzávalók:
2 közepes méretű narancs reszelt héja
1 nagy citrom reszelt héja
1 nagy lime reszelt héja
1/8-ad teáskanál őrölt fahéj
1/8-ad teáskanál frissen reszelt szerecsendió
1 cikkely csillagánizs (nem egy egész!)
1/2 teáskanál szárított levendulavirág
2 teáskanál reszelt friss gyömbér
4 centis vaníliarúd, félbevágva
1/4 teáskanál citromsav
400 g cukor plusz 2 teáskanálnyi még hozzá
1 evőkanálnyi barnacukor
(opcionális: 3/4 teáskanál karamellszínezék)

Egy nagy lábasba tesszük az összes reszelt héjat, fahéjat, szerecsendiót, csillagánizs darabkát, levendulát, reszelt gyömbért, vaníliát és a citromsavat, felöntjük 2 bögre vízzel (470ml) és felforraljuk. Amint forr, takarékra tesszük és fedő alatt 20 percig főzzük. Ha kész, átszűrjük duplán tett muszlinon, majd a kapott levet visszatesszük a lábasba a cukrokkal együtt.

Lassú tűzön forraljuk amíg el nem olvad a cukor, majd legalább 5 percig magas hőfokon rotyogtatjuk, és azonnal az előkészített üvegekbe töltjük. Mehet dunsztba.

(háromszoros adagot csináltam, így lett majdnem 2 liter szörp. Érdemes legalább dupla adaggal kezdeni)

Hígítási arány: 1/4 bögre szörp (60ml), 1 bögre szénsavas víz (235ml). Plusz jégkocka, plusz citromkarika.

Tehetünk bele színezéket, de akkor már legyünk autentikusak és törjünk bele pár koffeintablettát is.

Virágné Fejes Éva
2019.06.29.


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése