A legtöbb
zöldségfélét már szeptembertől lehet szedni, de ha az októberi időjárás kedvező,
az tovább érleli a zöldségféléket. Érdemes gyakran figyelni az időjárás
előrejelzéseket, s ha talajmenti fagyokat jósolnak környékünkre, akkor a
legtöbb zöldségfélével nem lehet tovább várni, fel vagy le kell szedni.
Általánosságban
azt mondják, a betakarított zöldségféléket száraz, esőtől mentes helyen, tető
alatt tartva a fagyokig nem kell raktárba vinni őket. Szellős helyen ugyanis
kisebb a veszélye a fertőzések kialakulásának. Ha nincs elegendő
tárolóépületünk, akkor a szabadban, veremben és prizmában is lehet tárolni egy
ideig. Régi tárolási módok ezek, amellyel – egy kis odafigyeléssel – akár
tavaszig eltarthatók zöldségeink.
Általános
betakarítási tudnivalók
Valamennyi
még most is a kertben levő zöldségfélét – a leveleseket és a gyökérzöldségeket
egyaránt – lehetőleg száraz időben szedjük és tisztítsuk meg a felesleges
levelektől. Az egészséges termést biztonságosan raktározhatjuk, az egészséges
növényi maradványokat pedig a komposztban hasznosíthatjuk. Ellenkező esetben a
tárolás során a raktári kórokozók elrothasztják azokat. Ügyeljünk arra is, hogy
a válogatás során ne érje nyomás vagy sérülés a fejeket, gyökereket, tehát ne
dobáljuk őket sem a szedéskor, sem a ládába. A raktározás alatt lehetőleg 2–5
fok legyen. Időnként ellenőrizzük a tárolási hőmérsékletet, a tárolt
terményeket. A fertőzötteket, amelyeken az elváltozások már a tárolóban
alakultak ki, mielőbb távolítsuk el, még mielőtt a tárolási betegség átterjedne
az egészségesekre. Ha már kialakult a fertőzés – válogatás nélkül – gyorsan
elrothasztaná a többit is. Ezek már használhatatlanok lesznek.
Szedés és
tárolás
A
zöldségféléket nem mindegy, hogy mikor és hogyan szedjük. Valamennyinek megvan
a titka. A hőmérséklet nulla fok feletti legyen, a páratartalom pedig magas,
85–90 százalékos. A raktározás kezdetén a páratartalom alacsonyabb legyen, hogy
kissé szikkadjanak a fejek, de mégse száradjanak ki, fonnyadjanak meg.
Szinte
minden zöldségfélénél a teljesen érett termés alkalmas a téli tárolásra, de
vannak kivételek is, mint például a karfiol vagy a bimbóskel.
Karalábé
Karalábé még
novemberben is a kertben maradhatott. Nem árt, ha kicsit megcsípi a dér. Ilyen
esetben szedés után megtisztítva a mélyhűtőbe kerül.
Raktári téli
tárolásra a kék színű fajták alkalmasak. A fehérek közül a Gigant fajta is
alkalmas a téli raktározásra, mivel nem hajlamos a fásodásra. A jól fejlett
karalábét a lehető legkésőbb novemberben szedjük. Jól bírja a gyenge fagyokat.
A szedéskor vágjuk le a leveleit és a gyökerét.
A téli káralábé
veremben, pincében és nem hűtött tárolóban tartható el. Homokban kevésbé
fonnyad és friss marad. Ládába is tehetünk homokot, majd abba állítsuk a
karalábéfejeket.
A tárolási hőmérséklet 0–5 fok körüli, a páratartalom pedig 85–90 százalékos legyen.
A tárolási hőmérséklet 0–5 fok körüli, a páratartalom pedig 85–90 százalékos legyen.
Karfiol
Hosszabb
tárolásra a nem teljesen kifejlett rózsákat kell szedni. Reggel vágjuk le őket.
A fagyok beállta előtt kell szedni azt a karfiolfejet, amelyet tárolóba
szánunk. Ha kissé megcsípte a dér, akkor ne kísérletezzünk vele, inkább tegyük
mélyhűtőbe.
A
karfiolrózsákon hagyjunk meg 2 bontólevelet és a torzsa egy részét. Ha mégsem
marad rajta borítólevél, akkor csak egy rétegbe rakjuk a ládába, fejjel lefelé.
A ládákat ilyenkor fonnyadás elleni védelem céljából fóliával béleljük ki.
A karfiol
kényes zöldségféle, ezért tárolására fagypont alatti hőmérséklet kell, a mínusz
1-2 fok a legalkalmasabb. A páratartalom 90 százalékos legyen. Közben fontos az
állandó légáramlás biztosítása: ilyenformán 3–10 hétig eltartható.
Sárgarépa, petrezselyem
Viszonylag nehezen
tárolható. A hidegre érzékeny, akárcsak a befülledésre. A tavaszi
felmelegedéskor nagyobb a veszteség, azaz a rothadás veszélye. A megfagyástól
kevesebb a kár. Az eltarthatóságot nagyban befolyásolják a termesztési
feltételek: a sokat öntözött, a nitrogénműtrágyázott, a hűvös és nedves, kötött
talajban nevelt sárgarépa rosszul viseli a raktározási feltételeket. A
közvetlenül istállótrágyázott parcellából szedett répa szintén rövid ideig
tárolható. A fagyok előtt kell felszedni, mert a kissé fagyos répa repedezik és
hajlamos a rothadásra. A szedés után kissé szikkasszuk az ágyás tetején, majd
tisztítsuk meg és csavarjuk le a levélzetét. Figyelem: a lombját nem levágni
kell, hanem le kell csavarni. A pincében érdemes tárolni, de lehet homokban, veremben
is. Csak arra kell ügyelni, hogy ne fagyjon át. Egyenletes hőmérsékletű helyen
fél évig, akár tavaszig tárolható. A legkedvezőbb a 0–1 fok. A páratartalom
90–95 százalék. Ha ezeket a feltételeket nem biztosítjuk, lényegesen csökken a
tárolási ideje.
A
gyökérpetrezselyem (nálunk csak zöldségnek nevezik) hasonlóképp tárolható, mint
a sárgarépa. A különbség csak annyi, hogy a petrezselyem jobban tűri a hideget.
Akár mínusz 1–2 fokon sem károsodik. Hajlamos viszont a baktériumos fertőzésre.
A levegő páratartalmára is érzékeny, 80–85 százaléknál ne legyen magasabb.
Veremben is tárolható a szabadban.
Pasztinák,
cékla, retek
A három
gyökérzöldségfélét hasonlóképpen lehet tárolni. A különbség csak annyi, hogy a
pasztinák sokáig, a nagy fagyokig maradhat a kertben. Vidékünkön ritkán viszik
tárolóba, mert jelentős mértékben fagyálló, és a termőhelyen is áttelel. Az
ágyásban is hagyható a mínusz 10 fokig.
A cékla és a
retek szintén a gyökérzöldségekre jellemző feltételeket szereti a tárolóban,
tehát a pasztinákkal egy tárolóban tartható. A fagyokig a céklát és a retket (a
téli retken kívül) fel kell szedni. A gyökeréről szedjük le a földet, a
levélzetet és a gyökeret pedig törjük le. A termés héja ne sérüljön meg.
Jól
tárolhatók a kései vetésűek. Mindhárom esetében – ha tárolni akarjuk –
igyekezzünk tartani a nulla fok körüli hőmérsékletet, és ezzel együtt a magas
páratartalmat is, a 90–95 százalékot.
Ha
felszedtük, akkor mindegyiket homokban a legjobb tárolni.
Burgonya
Pincében a
legsikeresebb a tárolása, de a fagyokig tető alatt, fagymentes helyen szellős
ládákban is maradhat. Amint fagypont alá süllyed a hőmérséklet, vigyük tárolóba
a ládákat. Pincében és prizmában egyaránt jól tárolható. Tavaszig a veszteség
akár 20 százalékos is lehet, mert fonnyad és rothad, ha nincsenek meg a
tárolási feltételek. A szellőztetett tárolóban kisebb a veszteség, egészen 5
százalékig csökkenthető. Ezért sikeresebb a tárolás az épületben. A prizmában
jobban oda kell figyelni, gyakrabban ellenőrizni a páratartalmat és a hőfokot. Érett
és ép héjú, száraz burgonya kerüljön a raktárba. A szedés után szikkadni
hagyjuk (ami eddig már megtörtént), ekkor a sebek is behegednek. A tárolás
előtt mindenképpen válogassuk át: a sebzett, foltos, rovarrágott és zöld
példányokat szedjük ki. A túl korán felszedetteket is hagyjuk a szabadban,
szellős helyen száradni legalább 10-15 napig. Ugyanígy járjunk el a nyirkos
földből felszedettekkel is. Fagyos burgonyát sohasem szabad tárolni, mert
ilyenkor még nagyobb a fertőzés. Ládában vagy zsákban tárolható.
A burgonya
tárolási hőmérséklete 3–7 fok. A páratartalom 85–95 fok közötti. Akár fél évig
is raktározható, vidékünkön a piacon még májusban is van előző évi burgonya.
Káposzta
A
káposztafélék legtöbbje tárolható tavaszig. Lehetőleg későn, de a fagyok előtt
mindenképpen szedjük fel a káposztát és a kelkáposztát. A mínusz fokokat is
bírja, de ilyen esetben csak a fagy felengedése után vágjuk le a
gyökértörzsről. Tárolóban, rekeszekben raktározható. A legjobb a nulla fok
körüli hőmérséklet. A páratartalom 85–95 fok közötti legyen, úgy, hogy a
tárolás elején alacsonyabb legyen, mert akkor kell száradnia.
Bimbóskel
Leszedve
nehezen tárolható, mert könnyen sárgul és megpuhul. Tanácsos úgy leszedni, hogy
a szárával, vagyis torzsával együtt vágjuk le a gyökérről. A legalsó bimbó
alatt 3-4 centire vágjuk le, a felső bimbó felett pedig 2 centit hagyjunk meg.
A tárolási hőmérséklet mínusz 1-2 fok. Mivel a fagypont alatti fokokat is
bírja, az első fagyok idején is a kertben maradhat. Ha fóliával takarható, akkor
tovább, fagyos időben is kint maradhat az ágyásban.
Zeller
Szintén
bírja a hideget. A tárolhatósága is jó, de hajlamos a penészedésre. A meszes
talajon termesztettek eltarthatósága gyengébb. A tárolásra szántakat a lehető
legkésőbb szedjük fel, és hagyjuk a kertben szikkadni. A gyökérzeller levelét
törjük le. A gyökerekből 3 centit hagyjunk meg, de az oldalgyökereket szintén
távolítsuk el.
Prizmában
homokban is tárolható. Raktározni épületben is lehet, de szellőztetni kell.
Minél több,
egészséges termést kívánunk egész évre!
A forrás:
magyarszo.com felhasználásával
írta:
Virágné
Fejes Éva
2018.
szeptember 16.
Folytatjuk…
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése