Anyukám gyakran hangoztatta, hogy üres konyhának bolond a háziasszonya. Ő ugyan ezt a nyersanyagokra értette, de valljuk be, a felszerelések ugyanolyan fontosak a konyhában, mint az alapanyagok.
Régi szakácskönyvek még tartalmazták, milyen
eszközökre van szüksége a főzéshez egy kezdő háziasszonynak. A mai könyvekben
már nem mindig találjuk meg ezeket.
Régen a fiatalok legtöbbször akkor hagyták el először a szülői házat,
amikor férjhez mentek vagy megnősültek. A lányok olyankor vitték magukkal a
stafírungot, amit az édesanyjuk évek során gondosan összekészített számukra. Mostanra kevésbé divat a stafírung, s ma már mindennapos, hogy elkerülnek otthonról
a fiatalok. Sokan kollégiumba, mások albérletbe, vagy épp egy minigarzonba
költöznek. Óhatatlan, hogy néha
rákényszerülnek a főzésre. Nekik és az ifjú házasoknak segítség lehet az
alábbi kis összeállítás, no és a vidéken új életet kezdőket is ide sorolhatjuk,
mert közülük is vannak, akik mindaddig nem vezettek háztartást.
Összegyűjtöttük, hogy mire van
szükség, egy egyszerű konyhában, 1-2 személyes, egyszerű ételek elkészítéséhez.
Fontos, hogy a szükséges eszközöknek kicsi legyen a helyigénye, ismerve
a kollégiumi teakonyhák szűkös, zsúfolt viszonyait. Természetesen, mint minden
lista, ez sem lehet teljes, mindenki számára megfelelő, hiszen ahány ember,
annyiféle igény, annyiféle étkezési szokás, hogy az anyagiakról már ne is
beszéljünk.
Nem hiányozhat a főzéshez legalább
három (egy-, két-, és háromliteres) lábas, a rántáskészítéshez egy
kislábas, levesfőzéshez egy- és háromliteres fazék, természetesen mindegyik
fedővel. Később ki lehet egészíteni 2-3 db nagyobb, változó méretű
lábassal-fazékkal az alapfelszerelést, ha több emberre is szeretnénk főzni,
vagy lekvárt, kocsonyát, netán töltött káposztát is szeretnénk készíteni. Az a
jó, ha lesz egy 10 l-es lábasunk is.
,
Régen zománcos edények voltak, ma már remek
saválló, rozsdamentes edények kaphatók. Igaz, borsos áron kínálják a márkás
termékeket, de tudni kell róluk, hogy ezek örökös darabok. Szépek, könnyen
tisztán tarthatók. Talán hiányolja valaki a kuktát? A kezdő háztartás minden
fennakadás nélkül megvan nélküle.
A hússütéshez legyen egy nagy, nyeles
serpenyő, a rántottához egy kisebb. Jó, ha ezekhez is tartozik fedő. A
kisebb serpenyő egyben palacsintasütő is lehet. Szükségünk van legalább két
mély tűzálló tálra - egy kisebbre - lehetőleg tetővel, amelyet rántotta,
tükörtojás sütésére is használhatunk. A tűzálló tál nem csak gusztusos, könnyen
tisztán tartható, de asztalra vihetjük benne az ételt, így kevesebb lesz a
mosogatnivaló.
A tejet nem forralhatjuk abban a lábasban, amelyben mást is főzünk, mert
odakap. Nyeles literes vagy másfél
literes vastagfalú tejforraló a legjobb. Teavíz forralásához vegyünk egy
vízforraló kannát és egy cserépkannát, amelyben leforrázzuk a tealeveleket.
Szükség lesz a főzés során legalább két
vágódeszkára, egy a hagymának, zöldségeknek, egy a húsnak.
Tésztanyújtáshoz, sült tészta készítéséhez egy nagyobb deszkát (nyújtódeszka)
is vegyünk, hozzá nyújtófát.
A sütéshez elegendő egy tortaforma,
meg egy közepes nagyságú tepsi, plusz a gáztűzhelyek nagy tepsije, de később
vehetünk hozzá püspökkenyér- és őzgerinc-formát, ezekbe pástétomokat is
készíthetünk.
Nem hiányozhat a felszerelésből a jelzéssel ellátott mérőedény, de még jobb, ha mérleget is
tudunk venni.
Nélkülözhetetlen konyhai eszköz a
vágókés, ebből három, különböző nagyságú, jó minőségű késsel tudunk dolgozni. Jó,
ha az egyik hegyes, széles, hosszú pengéjűt, amit hússzeleteléskor, zöldség
daraboláskor használjuk, a másik pedig legyen zöldségkés, ami rövid, egyenes
pengéjű, tisztításra, darabolásra és díszítésre való. A harmadik egy hámozó kés
rövid éllel, az él felé görbülő pengével. Vehetünk hozzá egy késfenőt is. Sok
bosszúságtól kíméljük meg magunkat, ha az mindig kéznél van.
Későbbiekben szükségünk lehet még egy bárdra is. Addig daraboltathatunk, szeleteltethetünk a hentessel is.
Nem hiányozhat a konyhából konzerv-
és sörnyitó és a dugóhúzó sem. Szükséges a húslapát, (nem
pecsenyevilla!), de még praktikusabb, ha húsforgató csipeszt vásárolunk
helyette. Nem boldogulunk leves- és tejszűrő, burgonyatörő és –nyomó nélkül
sem, bár mondják, a burgonyát villával is remekül össze lehet törni. Kell még tölcsér és habverő is. Szerezzünk
be több fakanalat, lehetőleg ezeket is különböző méretben. Jó, ha az egyik
szögletes, lapos típusú, így palacsintaforgatónak is használhatjuk.
Merőkanálból is kell egy a tejhez, egy a leveshez. Szükségünk lesz még egy
négyoldalú reszelőre is.
Vásároljunk egy jókora keverőedényt is, a zöldségmosástól a
habverésig, krémkeverésig mindent végezhetünk benne. Saját tapasztalatom, hogy
tálból soha nincs elég, így érdemes ezekből is egy sorozatot beszerezni,
amelyek egymásba rakhatók, tálaláshoz, dagasztáshoz, keveréshez. Itt is a
rozsdamentes változat a legpraktikusabb és legesztétikusabb.
Hiányolja valaki a fokhagymaprést, vagy a nokedli szaggatót? Szándékosan
maradt ki. Fokhagymát kés fokával
remekül össze lehet roppantani, de ha folpack alá tesszük,
húsklopfolóval remekül pépesíthető. Nokedlid tányérból kanállal, vagy mint az
anyukám csinálta, vágódeszkáról kiskéssel remekül lehet szaggatni. Később, ha a
főzési szokások megkívánják, és van elegendő helyünk, pénztárcánk megengedi,
akkor ezeket is beszerezhetjük. Ugyanilyen megfontolásból maradt ki a zöldséghámozó
is. Késsel is gyorsan meg tudjuk tisztítani a kis mennyiségeket.
Később vásárolhatunk szitát,
teaszűrőt, darálókat (hús, mák, dió). Míg nincs, a húst ledaráltathatjuk
a hentesnél, a diót összetörhetjük nyújtófával, ha a nyújtódeszkára kiterítjük
és egy konyharuhával lefedjük.
Most sokan legyintenek, hogy egy jó pár eszköz teljesen felesleges, hiszen a mai robotgépek már nagyon sokféle dologra
alkalmasak. Ez is igaz. De mióta egyszer süteménykészítés alkalmával
áramszünet volt, és én ott álltam félig felvert tojásfehérjével, tudom, a kézi
változatokra is szükség van. Akkor sűrűn elnézést kértem az anyukám kézi
habverőjétől és sikeresen befejeztem a habverést.
A konyhai gépek száma gyakorlatilag végtelen, egy
nagyobb vagyont elkölthetünk ezekre, de ennek végképp nem érdemes ész nélkül
nekiesni. Egy rakás olyan van, amit megveszünk/megkapunk, használunk háromszor,
aztán évekig porosodik valahol. Ráadásul egy nagy részük könnyedén kiváltható.
A kenyeret szükség esetén (grillezős) sütőben
vagy serpenyőben is meg lehet pirítani, a tojás jól megfőzhető egy kislábasban,
sterilizálni vízben vagy mikróban is lehet, kenyeret sütőben is lehet sütni, és
így tovább. Szóval a gépbeszerzéssel ráérünk.
Konyhánk berendezésekor ne
pillanatnyi ötletek csábítsanak. Gondoljuk végig, mire lesz szükségünk,
mi kell már az első időkben, mi később, amit lassacskán beszerezhetünk.
A
fenti konyhai felszereléseket sok dologgal ki lehet még egészíteni, de azt egy
következő írásunkban olvashatjátok.
Virágné Fejes Éva
2018. november 22.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése