Keresés ebben a blogban

2018. november 26., hétfő

Borsófajták és vetési tanácsok



A borsót sokan azonosítják a cukorborsóval. Pedig tudnunk kell, hogy alapvetően három fajtacsoportot különböztetünk meg, de ezeken belül még más szempontok, mint bogyó nagysága, színe alapján is osztályozzák.




A cukorborsó 

(P. sativum L. ssp. sativum convar. saccharatum Ser. (=ssp. hortense (Neilr.) A et G.) 

Az érett mag lehet sima, gömbölyű vagy ráncos, színe sárga, zöld vagy tarka. 
Hazánkban régebben hagyománya volt, gyerekkoromban a tanyán majdnem minden kertben előfordult, napjainkban nem számottevő a termesztésük, bár népszerűsége terjedőben van. Vannak országok, ahol régóta nagyon népszerű, de napjainkra egyéb országokban is gyorsan terjednek. A terméshüvely belső rostos hártyája hiányzik, ezért hüvelyestül fogyaszthatók. Ez azt is jelenti, hogy nem kell pucolni. A főzéshez való előkészítése abból áll, hogy a két végét levágjuk és feldaraboljuk ízlés szerint, mint a zöldbabot szokás. De maradhat egyben is, sőt sok helyen nem vagdossák, hanem kézzel tördelik kisebb darabokra. Ízlés kérdése csupán. Akkor szedjük, amikor a szemek még nem fejlődtek ki benne. A velőt és a cukorborsót szokták keverni, mivel a velőborsó zsengén nagyon finom, édes. A cukorborsó zöld, kifejlett szemei is ehetőek és finomak, csak a kifejtése eléggé nehézkes. 

A velőborsó 
(P. sativum L. ssp. sativum convar. medullare Alef. )
A velőborsók hosszabb tenyészidejűek: magjuk felülete ráncos, töppedt. A velőborsók nagy víz- és cukortartalmúak. Emiatt némileg hosszabb ideig tartják meg kedvező állapotukat, vagyis kifejtve a borsó tovább friss és zsenge marad, cukortartalmuk lassabban válik keményítővé. Sőt további jellemzőjük, hogy az érett mag is kevesebb keményítőt tartalmaz. 
Legismertebb fajtái pl. a Kelvedon csodája, a Jubileum, Zsuzsi, Rondo, és a Debreceni korai velő.

A kifejtőborsó 
P. sativum L. ssp. sativum convar. sativum (=convar. vulgare (Schülb. et Mart.)
Magjuk éretten sima, nem töppedt, cukortatlmuk gyorsan alakul át keményítővé, vagyis , így rövid idő van a betakarításukra, szedés után is gyorsan kell felhasználni őket. Előnyük viszont, hogy ezek általában rövid tenyészidejűek. Igénytelenebbek, edzettebbek, mint a velő- és a cukorborsók. Ezzel magyarázható tél alá vetésük is. 
Ide tartoznak az étkezési száraz (zöld vagy sárga magvú) borsók is. Legismertebb kifejtőborsófajták a Rajnai törpe vagy Petit Provencal melyet a köznyelv nevezett el Petiborsónak, még édesanyám is így nevezte, ezenkívül a Debreceni világoszöld és Debreceni sötétzöld fajták.


Termesztett borsófajtáink fontosabb jellemzői
Fajta neve
Típus
Érés- cso-port
Növény-
magasság
(cm)
Hüvely
Zöld szem
Ezer-mag- tömeg (g)
Felhasználás
hossza
mag-
szám
(db)
színe
nagysága
Debreceni sötétzöld
K
B1
45–65
közepes
7–8
sötétzöld
közepes
190–220
friss fogyasztás
Debreceni világoszöld
K
A2
35–45
közepes
7–9
világoszöld
közepes
220–260
friss fogyasztás
Express
K
A1
60–70
kicsi
4–7
világoszöld
közepes
200–220
friss fogyasztás
Gloria di Quimper
K
A1
30–35
kicsi
4–6
világoszöld
közepes
190–220
friss fogyasztás
Rajnai törpe
K
A2
35–45
közepes
6–8
sötétzöld
közepes
220–260
konzervipari, friss fogyasztás
Br–13 (Beagle)
V
A1
35–45
közepes
7–8
sötétzöld
közepes
200–220
hűtő-, konzervipari
Budai gyöngy
V
B2
45–70
közepes
6–8
sötétzöld
közepes
200–230
hűtőipari,
friss fogyasztás
Chrestensens Gloriosus
V
A1
45–60
közepes
5–8
sötétzöld
nagy
220–250
friss fogyasztás, konzervipari
Debreceni korai velő
V
A2
40–50
közepes
8–10
sötétzöld
nagy
190–210
friss fogyasztás
Debreceni sötét gyöngy
V
C1
40–50
közepes
7–9
sötétzöld
kicsi
130–160
hűtőipari
Erika
V
C1
50–60
közepes
7–10
sötétzöld
nagy
190–220
konzervipari
Green Arrow (Br–52)
V
C1
60–70
hosszú
8–11
sötétzöld
közepes
170–190
konzerv-, hűtőipari
Grüne Perle
V
C1
60–70
közepes
7–9
sötétzöld
közepes
190–210
konzerv-, hűtőipari
Jubileum
V
C1
50–60
igen hosszú
8–10
sötétzöld
nagy
190–200
tartósítás
Kelvedon csodája
V
B1
45–50
közepes
6–8
sötétzöld
közepes
200–250
friss fogyasztás
Nike
V
C2
60–80
közepes
7–9
sötétzöld
közepes
170–200
konzerv-, hűtőipari
Prinsa
V
A2
40–50
közepes
6–7
középzöld
közepes
170–200
konzerv-, hűtőipari
Rapid
V
A1–A2
50–60
közepes
6–9
sötétzöld
nagy
konzerv-, hűtőipari
Újmajori győző
V
C1
50–60
közepes
7–9
sötétzöld
közepes
konzerv-, hűtőipari
Újmajori korai
V
A2
40–50
közepes
5–7
sötétzöld
nagy
200–220
friss fogyasztás
Újmajori középkorai
V
B1
60–70
közepes
6–8
sötétzöld
nagy
190–230
friss fogyasztás
Újmajori középkései
V
B2
60–80
közepes
7–8
sötétzöld
nagy
160–200
hűtőipari
Viridesz
V
B1
50–55
közepes
6–8
középzöld
közepes
konzervipari
Aurora
V
A1
40–50
közepes
6–8
sötétzöld
középmag.
180–190
konzervipari
Margit
V
B1
50–60
hosszú
7–8
sötétzöld
közepes
140–160
konzervipari
Bella
V
B1
50–60
hosszú
7–9
sötétzöld
igen nagy
240–300
friss fogyasztás
Robi
V
B1
50–70
hosszú
5–7
sötétzöld
nagy
190–220
konzervipari
Vica
V
A1–A2
40–60
közepes
5–6
sötétzöld
nagy
200–220
konzervipari
Kismacsi 130
V
C1
65–75
közepes
7–8
sötétzöld
nagy
220–250
konzervipari
Zeusz
V
C1
60–80
igen hosszú
7–9
sötétzöld
nagy
180–210
friss fogyasztás
Léda
V
A1
45–55
közepes
7–8
sötétzöld
kicsi
165–185
konzervipari
Regina
V
C1
65–80
igen hosszú
7–8
sötétzöld
közepes
160–180
konzervipari
Zsuzsi
V
C1
60–80
igen hosszú
7–9
sötétzöld
nagy
180–210
konzerv-, hűtőipari
Ave
V
B1
50–60
közepes
7–8
sötétzöld
közepes
180–210
konzervipari
Favorit
V
B1
70–75
közepes
7–8
sötétzöld
közepes
180–210
konzervipari
Alfa
V
C1
65–75
közepes
6–7
sötétzöld
kicsi
130–160
konzervipari
Oriol
V
C1
70–80
közepes
8–9
sötétzöld
kicsi
120–140
konzervipari
Henrich (Frühe Heinnrich)
C
B1
70–80
rövid
házikerti
K = kifejtő
V = velő
C = cukor
A termesztett borsófajtákat tenyészidőigényük alapján három csoportba osztjuk: A1 = korai, B1 = középérésű és C1 = kései fajtákra.
Táblázat forrása: http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/zoldsegtermesztok/ch12.html


Termesztési tanácsok



Általánosságban azt mondják, a borsó szereti a nedves, hűvös időjárást. 25 °C feletti hőmérsékleten fejlődési üteme felgyorsul, kényszerérik. A termesztők véleménye szerint „a meleg tavasz, hűvös nyár” a nagy borsótermés alapja. A nagy meleget és azzal együtt járó vízhiányt együtt nem viseli el a borsó, ezért aki a korai vetést elmulasztotta, a megkésettel inkább ne kísérletezzék, csak később, nyár végén vessen újra borsómagot.

A tavaszi vetések sorát a kifejtőborsóval szoktuk kezdeni. Jól bírja a fagyos tavaszi időjárást, ezért februárban, márciusban már vethető. De saját tapasztalatom , hogy akár már januárban is földbe kerülhetnek a magvaik, amikor a föld nem fagyos és nem sáros, vagyis gond nélkül lehet a földet kapálni is akár. Magvai már 3-4 °C-on csírázásnak indulnak, és a kikelt növények 4-5 °C-os fagyot is elviselik, illetve, ha el is fagytak, később újra kihajtanak. A kifejtőborsók tél alá vetésre is alkalmasak. 

A velőborsó és cukorborsó vetésével várjunk április közepéig, mivel melegigényesebbek és érzékenyebbek a hidegre. Csírázáskor az alacsony hőmérsékletet megsínylik. Ezek a fajták másodvetésnek is alkalmas, de ne feledjük, jóval kisebb hozama lesz, mint a tavaszi vetésnek. 

A sortávolság 12-25 cm között mozog aszerint, hogy milyen magasra növő fajtát termesztünk, az alacsony növésűeket sűrűbben, a magasabbra kapaszkodókat ritkábban vessük. A magok legalább 5-8 cm mélyen feküdjenek a talaj felszíne alatt. Kötött, hideg, nedves talajon, illetve korai vetéskor sekélyebben, laza, száraz talajon, késői vetéskor mélyebben vetünk. 

A borsót sokan még ma is bokorra, fészekbe vetik, mint a bokorbabot szokás, ám egyre többen térnek át a sorbavetésre. A magasabbra növő fajtákat minden esetben célszerű valamilyen támasztékkal ellátni. Ehhez nem kell más, mint elágazó gallyakat szúrni a sorába, amibe a borsókacsok bele tudnak kapaszkodni, így a szél és a termés súlya nem dönti földre őket. Ugyanezen célból az alacsonyabb fajták is meghálálják, ha néhány botocskával megerősítjük a sorokat. Arra ügyelni kell, hogy a karózáshoz használt ágakat jó mélyen nyomjuk a földbe, mert különben a növő borsó gyorsan kihúzza őket a talajból. A babkarók és egyenes botok nem alkalmasak a borsó karózására, mert a borsó nem tekeredik, mint a bab, a kacsai csak abba kapaszkodnak meg, ami növés közben az útjukba kerül. Ha egyenes karóink vannak csak, akkor azt jobbról és balról jó sűrűn tűzködjük a földbe apácarács szerűen, úgy, hogy a sor fölött keresztezzék egymást a botok.
Ezt trágyázott homoktalajba vetettem januárban. 


Május elejére így nézett ki a borsó. Jól látszik, hogy a karok nagyon szépen megtartják az eléggé magasra nőtt növényeket.



A képek érdekessége, hogy mint látható, diólevéllel takartam az elvetett borsót. Sokan tartják még ma is, hogy a diólevél csírázásgátló anyagokat tartalmaz és nem lehet sem takarásra sem komposztálásra felhasználni. A képeket látva talán sikerül az ellenkezőjét bebizonyítani. Ezt már kötött talajon termeltem.

A karók a téli-tavaszi metszéskor levágott ágakból származnak. Ősszel, ha kikerült a földből a borsószár és a karók is, akkor felaprítom, kis kötegekbe kötöm és télen gyújtósként felhasználom őket.

Íme a diólevél takarásból kinőtt borsó

Itt is látszik, hogy a karók milyen jól megtámasztják a növényt. Borsócsaládot vetettem, két-két soronként más fajta borsók nőttek, ezért a nem egyenletes állomány
Ha a letermett borsó helyére nem tervezünk mást vetni, ültetni még egy darabig, akkor hagyhatjuk a földben az elszáradt borsót. Ha szerencsénk van, és jön a júniusi esős idő, utána ismét kihajt, és friss borsóval örvendeztet meg. Igaz, a hüvelyek már kisebbek, lényegesen kevesebb a termés, mint főszezonban, de friss, és egy-egy leveshez, főzelékhez bőven elég.


Ha a hüvelyeket akkor szedjük le, mikor a borsószemek elérték a kellő nagyságot, de még zsengék, és a szedést három –négy szakaszban bonyolítjuk le, akkor a borsószezon ideje eléggé kitolható. A folyamatos, friss zöldborsó-ellátás azonban alapvetően szakaszos vetéssel és a különböző hosszúságú tenyészidővel rendelkező fajták vetésével oldható meg. 



Amit nem tudunk frissen elfogyasztani, azt többféleképpen eltehetjük télire, hogy egész évben szerepelhessen az étlapunkon. A borsó eltevési praktikákról itt olvashatsz: https://vukmagazin.blogspot.com/2018/05/borso-telire.html 
Virágné Fejes Éva
2018. november 27.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése