Gondos gazda arra használja a hosszú téli estéket, hogy megtervezi, mit és mennyit kell termelnie a kertben, hogy elegendő legyen friss fogyasztásra és téli tárolásra és eltevésekre, befőzésekre is.
Elindítottunk egy sorozatot, hogy a kezdő kertészkedőknek némi támpontot tudjunk adni. Előző két részben olvashattatok arról, hogy milyen igényei vannak az egyes konyhakerti növényeknek, valamint hogy mennyi egy család átlagos zöldségfogyasztása.
Elindítottunk egy sorozatot, hogy a kezdő kertészkedőknek némi támpontot tudjunk adni. Előző két részben olvashattatok arról, hogy milyen igényei vannak az egyes konyhakerti növényeknek, valamint hogy mennyi egy család átlagos zöldségfogyasztása.
Utóbbinál
olvasható, hogy a feltüntetett számok nem minden családban azonosak, hiszen
étkezési szokásaink, a család kor és nem-összetétele , és a családi létszám is
befolyásolja, hogy mennyit főzünk az egyes növényféleségekből.
A gyakorlottaknak nem okoz már fejtörést, mennyit vessenek, de a kevésbbé tapasztaltak nagy gondban
vannak a tervezést illetően, mert nehezen tudják eldönteni, mire és mennyire is
van szükségük, pedig akadnak apró segítségek a számításokhoz.
Ilyenek először is a szokások.
Mindenki emlékszik rá, mennyit
szokott egyik-másik zöldségből, gyümölcsből vásárolni, és arra is, hogy abból
hányszor tudott főzni-sütni, de azt is tudjuk, hányan szoktuk azt az adagot
elfogyasztani.
Létezik
biztosabb támpontunk, ez pedig egy szakácskönyv. Megnézzük, mennyi alapanyagot
írnak elő mondjuk egy főzelékhez. A leggyakoribb főzelékek: fejtett bab, borsó,
tök, burgonya, kelkáposzta, karalábé, zöldbab. Azt nagyjából tudjuk, hogy hetente hány alkalommal szoktunk főzelékfélét
készíteni.
Némi szorzás, és máris kiderül, hány
kg főzelék alapanyagra van szükségünk.
Nézzünk egy példát!
Nálunk a leggyakoribb főzelékféle a
zöldborsó. Tudom, hogy hetente egyszer ez kerül a tányérra. Fél kg-t főzök meg,
az vígan elfogy. 52 hét, az 52 főzelék, ami 26 kg zöldborsót jelent. Levesnek
25 dkg-t főzök, kéthetente egyszer, így ez 6,5 kg évente. Hozzáteszem:
amikor szezonja van a zöldborsónak, akkor nálunk kétnaponta borsóleves,
borsófőzelék a menü…
Erre is
rászámolunk, mert ha vendégek jönnek a házhoz, akkor nagyobb adaggal kell
főzni. Aztán hozzászámoljuk még, hogy rizibizi, rakottak, töltött dolgok is
megkívánják a borsót.
Nekem 40 kg az éves
borsószükségletem.
Jól számoltam az elmúlt évben, mert
ennyi megtermett, sőt még ajándékoztam is el belőle, és még 2 kg vetőmagom is
megmaradt.
Hogy mennyi magból termeltem
mindezt? Elvetettem decemberben fagy alá 1 csomag rajnai törpe magot, április
elején pedig egy borsócsaládot: Ez az a fajta kiszerelés, amiben négy fajta
borsómag van. Ezek nem egy időben érnek, így sokáig volt friss borsóm a konyhán.
A fagy alá vetett pedig már május első felében terméssel örvendeztetett meg.
Hasonló
módon számolható a többi főzelékféle is.
Mi nagyon
szeretjük a karalábéfőzeléket, havonta egyszer beiktatjuk a családi menübe.
Ehhez egy jó gyerekfej nagyságú karalábét szoktam lereszelni. Tudom tehát, hogy
12 nagyfejű (gigant) karalábéra van szükségem egy évben. Rászámolok egyet, ha
nem eredne meg mindegyik, egyet azért, hátha, kirágja valami a tövét vagy én
véletlenül kikapálom, s egy ráadást, hátha nem nőnek akkorára a fejek. Vagyis
el fogok ültetni legalább 15 szál palántát. de mivel én nem vásárolom a
palántákat, hanem magam nevelem, el szoktam vetni 20 szem magot, biztos, ami
biztos alapon, s ami kikel, azt mind elültetem. Egyéb ételekhez friss
használatra a kisebb fejű, szentesi kék karalábét termesztem. Abból fél zacskót szoktam elvetni és a kikelt palántákat kiültetni. Hetente legalább
egyszer főzünk olyan levest, amihez feltétlenül igényeljük a karalábét is. A
téli tárolásra gondolva a 12 db-on felüli gigant karalábét feldarabolom és
fagyasztóban tárolom felhasználásig, vagy ha kevés a hely, akkor üvegekben
kidunsztolva elteszem.
A karalábémennyiségünket azonban némi trükkel megtöbbszörözöm. A képen látható, hogy egy tövön három karalábéfej is van. Amikor kell, a karalábét úgy vágom le, hogy a száron hagyok két levelet, melyek tövében ott van egy-egy rügy. A megcsonkolt karalábé újra kihajt, és két-három szép karalábéfejjel ajándékoz meg bennünket. A képen látható tőről késő ősszel vágtam le a fejet. Gyönyörűen kitelelt, és tavasszal nem csupán három fejet növesztett, hanem még fel is magzott. Így volt friss karalábém és még vetőmagom is. Minden káposztafélénél működik a trükk. Nem lesznek akkorák, mint a legelső termés, de sok kicsi sokra megy.
Minden egyes
növényt, zöldséget így végiggondolva, kiszámítható a mi családi szükségletünk.
Ugye nem is olyan bonyolult?
Virágné
Fejes Éva
2018.
november 30.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése