Keresés ebben a blogban

2018. október 27., szombat

Csirke gumbo leves receptje



Van egy gumbo nevű étel, aminek majdnem elengedhetetlen része az okra. A gumbo sport étel: mindent bele! Gambónak mondjuk - ha új ételt tanulunk, jó, ha a nevét is jól tudjuk.

A gumbo olyanszerű leves, mint a gulyásleves, vagy szárazbableves: meglehetősen sűrű, gyakran egytál étel.

Ez a recept csak egy a százmillióból, mert azt raknak bele, amit találnak. Többnyire tengeri herkentyűt és egyéb gyanús dolgokat. A receptem csirkével van, hogy mindenki meg tudja enni.

A recept paradicsom konzervről ír, mert amerikai háziasszonyoknak ajánlják. Magyar háziasszonyoknak jobban akad friss paradicsom, mint konzerv. Ez a paradicsom konzerv, amiről a recept ír, darabos, héja nélkül a saját levében, a jobbak ízesítve egy kis zellerrel (de tényleg kicsivel). A leve elég sűrű. Tehát a friss paradicsom egy kicsit más sűrűséget fog produkálni. 


Csirke gumbo

Hozzávalók: 

(Megjegyzés: 1 csésze kb. 2,5 deci)
1 evőkanál margarin vagy vaj (a vaj sűrít is, a margarin nem)
½ csésze (bő egy deci) felkockázott kalifornia típusú paprika, zöld
½ csésze összevágott hagyma
1 gerezd összetört fokhagyma
1 evőkanál liszt
1 csésze víz
4,5 deci csirkehúslelves
4,5 deci paradicsomkonzerv levével, vagy (szerintem) ugyanannyi friss, kockára vágott paradicsom
30 deka kb 2 centis darabokra vágott okra
1½ csésze kockára vágott főtt csirkehús
¼ csésze rizs
¼ teáskanál kakukkfű
1 babérlevél
4-8 csepp erős paprika szósz

Elkészítés:

1. Közepes hőn megolvasztjuk a vajat vagy margarint, hozzáadjuk a paprikát, hagymát, fokhagymát és lisztet. Kevergetve aranybarnára pirítjuk a lisztet.

2. Belerakjuk az
összes többi hozzávalót és felforraljuk. Visszavesszük a hőmérsékletet és csendesen főzzük 10 percig fedő alatt. Ezután levesszük a fedőt és további 10-15 percig főzzük, míg az okra meg nem fő, időnként kevergetjük. Tálalás előtt kihalásszuk a babérlevelet.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése