Van egy gumbo nevű
étel, aminek majdnem elengedhetetlen része az okra. A gumbo sport
étel: mindent bele! Gambónak mondjuk - ha új ételt tanulunk, jó,
ha a nevét is jól tudjuk.
A gumbo olyanszerű leves, mint a gulyásleves, vagy szárazbableves: meglehetősen sűrű, gyakran egytál étel.
Ez a recept csak egy a százmillióból, mert azt raknak bele, amit találnak. Többnyire tengeri herkentyűt és egyéb gyanús dolgokat. A receptem csirkével van, hogy mindenki meg tudja enni.
A recept paradicsom
konzervről ír, mert amerikai háziasszonyoknak ajánlják. Magyar
háziasszonyoknak jobban akad friss paradicsom, mint konzerv. Ez a
paradicsom konzerv, amiről a recept ír, darabos, héja nélkül a
saját levében, a jobbak ízesítve egy kis zellerrel (de tényleg
kicsivel). A leve elég sűrű. Tehát a friss paradicsom egy kicsit
más sűrűséget fog produkálni.
Csirke gumbo
Hozzávalók:
(Megjegyzés: 1 csésze kb. 2,5
deci)
1 evőkanál margarin vagy vaj (a vaj sűrít is, a margarin nem)
½ csésze
(bő egy deci)
felkockázott kalifornia típusú paprika, zöld
½
csésze összevágott hagyma
1
gerezd összetört fokhagyma
1
evőkanál liszt
1
csésze víz
4,5
deci csirkehúslelves
4,5
deci paradicsomkonzerv levével, vagy (szerintem) ugyanannyi friss,
kockára vágott paradicsom
30
deka kb 2 centis darabokra vágott okra
1½
csésze kockára vágott főtt csirkehús
¼
csésze rizs
¼ teáskanál kakukkfű
1 babérlevél
¼ teáskanál kakukkfű
1 babérlevél
4-8
csepp erős paprika szósz
Elkészítés:
1. Közepes
hőn megolvasztjuk a vajat vagy margarint, hozzáadjuk a paprikát,
hagymát, fokhagymát és lisztet. Kevergetve aranybarnára pirítjuk
a lisztet.
2. Belerakjuk az összes többi hozzávalót és felforraljuk. Visszavesszük a hőmérsékletet és csendesen főzzük 10 percig fedő alatt. Ezután levesszük a fedőt és további 10-15 percig főzzük, míg az okra meg nem fő, időnként kevergetjük. Tálalás előtt kihalásszuk a babérlevelet.
2. Belerakjuk az összes többi hozzávalót és felforraljuk. Visszavesszük a hőmérsékletet és csendesen főzzük 10 percig fedő alatt. Ezután levesszük a fedőt és további 10-15 percig főzzük, míg az okra meg nem fő, időnként kevergetjük. Tálalás előtt kihalásszuk a babérlevelet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése