Keresés ebben a blogban

2018. október 3., szerda

Hogyan előzzük meg a kéménytüzeket?


A hűvösebb idő beköszönte miatt egyre több helyen folyamatosan, szinte megállás nélkül üzemelnek a különböző tüzelő berendezések. A folyamatos működtetés mellett nagy igénybevételnek vannak kitéve (főleg a vegyestüzelésű használatnál) a kémények, füstelvezetők. A fűtési időszak alatt gyakran alakulnak ki kéménytüzek, ebből adódóan sokszor az épület tetőszerkezetére is átterjednek a lángok. A megelőzés érdekében nem árt, ha tudjuk, hogy miként alakulhat ki kéménytűz és, mit tehetünk annak érdekében, hogy ezt meg tudjuk előzni.


A felmérések alapján elmondhatjuk, hogy az utóbbi években, mind többen állnak vissza vegyestüzelésre, illetve használnak különféle kandallókat kiegészítő fűtésként. Ebből adódóan a kémények belsejében korom, illetve kátrány lerakódás alakulhat ki. Ha a kémény, illetve a tüzelőberendezés karbantartása, tisztítása elmarad, vagy használata nem megfelelően történik, akkor kéménytüzek alakulhatnak ki.

A kéménytüzek két típusát lehet megkülönböztetni:

1.     Koromégés
A kéménytüzek esetében a koromtűz a leggyakoribb. A szilárd tüzeléssel fűtők esetében az intenzív fűtés, az alacsony külső hőmérséklet miatt a kéményben megnövekedett huzathatás több esetben, a kéményben lerakódott korom meggyulladását eredményezheti. Koromégés során a kéményben lerakódott korom (por) ég el. A folyamat nem olyan veszélyes, mindössze pár percig tart, és a kicsapódott szilárd égéstermék (elemi szén) gyullad meg. A jelenség magyarázata, hogy a kéményben felfelé haladó füst folyamatosan hűl, hagyományos falazott kéményben méterenként kb. 15-16 °C - ot.

A kialakult korom tüzet az alábbi fázisok jellemzik:
1. Szakasz (kezdeti tűz fázisa): - sűrű, sötét füst lép ki a kéményből
- hőmérséklet a kéményben kb.: 600 °C
- füstkátrány gyulladási hőmérséklete 485 °C

2. Szakasz (égési fázisa): - a füst kilépés csökken, megszűnik, lángok csapnak ki a kéményből
- a hőmérséklet a kéményben kb.1000 °C

3. Szakasz (kifejlett tűz fázisa): - az égés végig kialakul a kürtőben (az égést dübörgő hang kíséri)
-az égés időtartama 1-3 óra
-ez a tűz legveszélyesebb szakasza

2.     Kátrányégés
A porkorom, és a kén keveredik a kicsapódó vízpárával, majd meggyullad. Ez egy meglehetősen veszélyes folyamat, mivel magas az égő anyag égési hőmérséklete, akár 800-1.300 °C -ot is elérheti, az égés pedig 1-15 órán át tarthat, attól függően, hogy a lerakódott anyag milyen mennyiségű.

Mitől keletkezik kátrány?

·       Vizes nyers fától, amelynek 20 % feletti a relatív víztartalma.
·       Ha a tüzelés során kevés a levegő, a füstgáz hőmérséklete 74 °C alá csökken, a benne lévő vízpára kicsapódik, ami akár a lángtérben is bekövetkezhet.
·       Túlméretezett tüzelőberendezés esetén, amikor alacsony hőmérsékletű vízkörre nagy teljesítményű kazánt kötnek.
·       Hőfokszabályozós kazánok helytelen kialakítása során, ha a kazán automatikusan 60 °C -nál lezárja a levegőt, a visszatérő víz pedig lehűti a füstgázt.

Bármilyen anyagot égetünk, a füst jelentős mennyiségű vízgőzt tartalmaz, ez vizes fa égetésénél intenzívebben jelentkezik. Kb. 50-70 °C között megkezdődik a víz intenzív kicsapódása a kémény kürtő falára. Az így keletkező folyadék savas kémhatású, a korom részecskék a kürtő falán megtapadva kátrányos réteget képeznek, amely a füstjáratot leszűkíti. Az intenzív fűtés és a leszűkült füstjárat miatt a kémény belső hőmérséklete megemelkedik és meggyújtja ezt a kátrányos réteget. A hőszigetelés nélküli hagyományos falazott kéményeknél jellemző ez a folyamat.

Enyhébb (+ 5-10 °C -os) időjárás esetén, amikor fojtottan tüzelünk, a kátrány akár 1-10 nap alatt is lerakódhat a kéményre, és akár egy apró szikra is elegendő ahhoz, hogy a kátrány begyulladjon. Ezt még a rendszeres kéményellenőrzés sem tudja megelőzni, met a kátránylerakódás a fűtési szezon előtt – a szokásos kéményseprői ellenőrzésnél – még nem látható, pár hét múlva pedig már a tűzzel szembesülünk.

További kéményproblémák, amelyek tüzet okozhatnak

·       kéményajtó hiányzik, vagy nincs kettős záródása;
·       a kémény vakolata hézagos, repedezett;
·       éghető anyagú a padló borítása; (jellemzően kandallóknál);
·       a kémény közelében – 12 cm-en belül – éghető anyagú faszerkezet van beépítve;
·       a kéményfalazaton épületgépészet elem (pl. villamos kötődoboz) van elhelyezve;
·       ha a kéményfüst nem tömör, akkor a lineáris hőtágulás miatt meg tud nyílni a falazat.



Kéménytüzek megelőzhetők

·       Rendszeresen tisztítsa ki kéményét és tüzelő berendezését!
·       Házilagosan kémény kiégetést soha ne végezzen!
·       Gyakran szellőztessen!
·       Soha ne állítson fel tüzelőberendezést olyan helyiségben, ahol tűzveszélyes anyagot (pl. oldószer gőzeit) tartalmazó levegő van, vagy ahová ilyen levegő beszivároghat
·       Ne tüzeljen el műanyagot, festett és rétegelt nedves fát, lemezt, falemezt, vasúti talpfát, szemetet, hulladékot, fáradt olajt! Ezek a környezetet is szennyezik.
·       Laza, rosszul záródó kéményajtók, tömítetlen kazántagok, rosszul szigetelt égéstermék elvezető csövek csökkentik a hatásfokot, ráadásul ezek tűzveszélyesek!
·       Kéményét és tüzelőberendezését rendszeresen ellenőriztesse szakemberrel!
·       Csak engedélyezett begyújtó anyagot használjon a tüzeléshez.
·       Szél esetén vagy alacsony külső hőmérsékletnél a kémények huzata erősen megnőhet (egy megfelelően beépített és működő huzatszabályzó sokat segíthet.
·       Kéménytüzet vízzel oltani tilos! (a kémény belső hőmérséklete 1000° C)

Néhány tüzelési tanács!

·       Ahhoz, hogy tüzet gyújthassunk gyúlékony anyagra, gyulladási hőmérsékletre és oxigénre - továbbiakban levegőre - van szükség.
·       A tüzelőberendezésben begyújtás után jelen van a tüzelő anyag, melyhez a szükséges levegőt biztosítani kell. Ezt szolgálja a tüzelőberendezésen található alsó ajtó, csappantyú stb., ami az égési levegő bejutását biztosítja.
·       Gondoskodjék arról, hogy mindig megfelelő mennyiségű égési levegő álljon rendelkezésre! Ne tömítse le teljes mértékben az ablakok és ajtók réseit! 1 m3 földgáz, illetve 1kg tüzelőolaj elégetéséhez 15-18 m3 levegő szükséges. 1 kg tűzifa elégetése kb. 12-15 m3 levegőt igényel. A kazánházba vagy a fűtőhelyiségekbe építtessen szellőzőnyílásokat és azokat hagyja szabadon!
·       Gyakorlati tapasztalat az, hogy a gyakori tüzelőanyag pótlás elkerülése miatt a kazán tűzterét - úgy mondva - jól megrakják, a tüzelőanyag begyúlása után a levegőbeáramló-szerkezetet elzárják, mondván ne égjen le hamar, vagy ne fűtse túl a rendszert. Ezzel kezdetét veszi az ún. kátrányosodás.

Ugyanis:
·       Az égési levegő hiánya miatt az égés nem tökéletes, nincs elegendő levegő, a tüzelőanyag nem tud elégni,
·       a füstgáz hőmérséklete nagymértékben csökken, ezáltal a kémény üzemi hőmérséklete is csökken, azaz lehűl,
·       a lehűlt kéményben a lehűlt füstgáz a kémény oldalára lecsapódik,
·       a tökéletlen égés miatt el nem égett tüzelőanyagból korom és kátrány rakódik le a kéménytest felületére,
·       nagyobb hideg esetén, amikor fokozott fűtést kell alkalmazni / nem zárjuk el a levegőnyílást / a nagyobb hőhatástól a füstcső betorkollásánál keletkezett hő miatt a lerakódott kátrány meggyullad, ami tovább égve kéménytűzhöz vezet.
·       Ugyanez a jelenség - kátrányosodás - tapasztalható, ha a kéménytest valahol tömítetlen, hézaghibás /lyukas/. A kéményről kívülről hideg levegő jut be, ami a kimenő füstgázt lehűtve ismételten kátrányosodást okoz.
·       Ugyanez a jelenség következik be, ha a kazán túlméretezett - illetve méretezetlen - a kéményhez és a fűtési rendszerhez viszonyítva. A túl nagy kazán a kis mennyiségű fűtővizet a fűtőanyag tökéletes elégése előtt felmelegíti és ilyenkor az üzemeltető a túlfűtés veszélye miatt értelemszerűen elzárja a kazánt.
Fenti problémák szakszerű fűtéssel, a kazán és a kémény, a fűtött légtér szakszerű megtervezésével, kivitelezésével elkerülhető, és ha a tüzelési szabályokat maradéktalanul betartjuk.

Fontos figyelmeztetés!
·       A begyulladt kéményt házilag ne kezdjük el oltani! Minden esetben haladéktalanul értesítsük a tűzoltóságot! (105)
·       Képeket, éghető anyagot távolítsuk el a kémény faláról!
·       Zárjuk el a tüzelőberendezésen égési levegőszabályozó kart! (levegő utánpótlás csökkentése).
·       Felügyeljük a kéménytüzet a tűzoltóság kiérkezéséig (pincétől a padlásig).
·       Kéménytüzet vízzel oltani tilos! (a kémény belső hőmérséklete kb. 1000 0C)

Köszönetet mondunk Niki Mikulánnak, hogy a katasztrófavédelem honlapjáról az ismeretek zömét összegyűjtötte.

Virágné Fejes Éva
2018. október 03.

3 megjegyzés:

  1. A kéménytüzek megelőzésének leghatékonyabb módja, ha nem keletkezik korom, ami a kéményben lerakódjon!!!! Tiszta égés!!!!
    Ha füstöl a kémény, várhatóan be is fog gyulladni. De hogyan keletkezik a füst? Ha nagy huzattal égetjük a tüzet, sok szálló korom keletkezik, ha kis huzattal CO keletkezik, azonban ezt a gázt, ami az éghető anyag energiája, az izzó éghető anyag felett,
    kék lánggal elégetjük, sem mérgezni, sem robbanni nem fog!!!
    Az égetéshez katalizátorra van szükség, ez a HIDROGÉN, amit a tűzben, vízből állítunk elő, úgy hogy kevés vízzel meglocsoljuk a szenet, az oxigént az izzás hasznosítja, a hidrogén pedig szekunder huzat hatására meggyújtja CO-t, szemmel láthatóan,
    kis gázlánggal. FŰTENI azonban nem ez fog, hanem a CO2 és
    a MELEG NITROGÉN atomjainak ütközése. Itt már égés nincs,
    hőjét leadva a két gáz hidegen távozik. A két huzatszabályozókkal a kívánt hőmérséklet beállítható!!!!!! Felügyeletet nem igényel!!!!

    VálaszTörlés
  2. Vidéken is vannak iskolák, sőt még tanyákon is és ha ezeket is fűteni
    kell, sokszor nem különböznek egy nagyobb háztól! Tehát a fűtésük sem lehet bonyolult, ha csak nem fával fogják fűteni és egy egyszerű
    gravitációs fűtéssel, ami nem drágább és egyszerűbb, mint három kályhával, rakni, kormolni!!!!!
    A kazánt egy takarító is el tudná látni, mivel tiszta fűtés, nem lenne gáz szag, vagy CO mérgezés, sosem kéne takarítani!!!!!
    Több tanterem esetén, két rendszerre lenne szükség, az egyik a napközi mindennapos fűtését látná el,a másik a tantermekét délelőtt!!!! Takarékosság a meleggel, ezt a kazán szabályozhatósága teszi lehetővé!!!!!!!!
    Kémény, a legegyszerűbb, az égéstermék hidegen távozik a környezetre nem káros!!!!

    VálaszTörlés
  3. Harmadik bejegyzésem, választ mindég a TV2-től kapok, hogy hol és mi égett le!!!! Természetes, ha olvassák is az ilyen cikkeket, hogy nem
    törekednek megvalósítani, hogy megelőzzék a balesetet, vagy nem szerelnek egy füst érzékelőt a kéményhez a tetőtérbe, ami korán jelezné, hogy baj lesz!!! Ha már ég a kémény, CSÖKKENTSE de NE ZÁRJA EL A HUZATOT, mert ha elalszik, újra gyulladhat és robbanhat!!!!!!!
    Ha mindezt mégsem fogadná meg, damillal kössön egy téglát a kéményhez, melegedésnél a damil elolvad, a tégla essen jól csörömpölő, pl. befőttes üvegre, amit még akkor is hall, ha a TV bömböl!!!!!!!

    VálaszTörlés