Španělský ptáček avagy hogy kerül egy „spanyol madár” a csehek asztalára?
A Vidéken újrakezdők csoport bejegyzései között szerényen bújt meg ez a recept. Persze, akik szeretik a finom ételeket, a képeket látva nem tudtak szó nélkül továbbgörgetni rajta. Én sem.
A Vidéken újrakezdők csoport bejegyzései között szerényen bújt meg ez a recept. Persze, akik szeretik a finom ételeket, a képeket látva nem tudtak szó nélkül továbbgörgetni rajta. Én sem.
Nem csupán a
képek, hanem már az étel neve is megragadott. Spanyol madár, mint Felvidéki
hagyományos étel. Mivel a leírás szerint marhahúsból készült, akárhogyan is
néztem, semmi madárformát nem láttam rajta, utánajártam a dolgoknak.
Kiderült, a
egy igazi cseh étel képeit nézegetem nagyokat nyeldekelve. Az is kiderült, hogy
nem is akármilyen étel, mondhatjuk úgy, hogy történelmi étek.
A szálak egészen a 16. századig vezetnek, I. Rudolf magyar
és cseh királyig (aki egyébként II. Rudolf néven német-római császár is volt).
Szülei Habsburg Miksa, édesanyja Habsburg Mária, aki Miksa révén magyar, cseh
és német királyné, osztrák főhercegné és a Német-római Birodalom császárnéja. Madridban
született és apja révén spanyol, aki Habsburg Károly néven német-római császár
és spanyol király volt.
Ennek a Habsburg Máriának a spanyol szakácsai készítették
ezt az ételt Rudolfék királyi családi asztalára, innen ered a spanyol jelző.
A gazdagon töltött göngyölthús a madárka nevét pedig
onnan kapta, hogy a hússzeleteket régen kis ágacskákkal tűzték össze, lévén
akkor még a hústűt nem ismerték. Ezek az égnek meredő ágacskák emlékeztettek
egy heverésző kismadár lábaira.
Az étel mára olyan, mint a mi töltött káposztánk, ahány
ház, annyiféle összetevő és elkészítési módja van. Ma már nem ragaszkodnak a
marhahúshoz, megteszi bármilyen hússzelet. Szakácskönyvek még említik, hogy
például káposztalevéllel is töltötték ezt az ételt, de ma már szinte bármivel
töltik, a virslitől a szardellapasztáig minden belerakható, kolbász, tojás, sajt, stb. Elég széles a skála.
Ennyi bevezető után, ha sikerült kellőképp kedvet kapni a
főzőcskézésre, akkor nézzük a Spanyol madárka receptjét.
Judit hagyományosan marhahúsból (fehérpecsenyéből) készítette
el az ő madárkáját.
Hozzátesszük,
egy másik cseh hagyományos étellel, knédlivel is igen finom.
Ugyan
Judit az alábbiakkal adta közre receptjét, úgy gondolom, zárómondatnak is
megteszi:
Ma, amikor a helyi
magánhentesünknél megláttam a marhahúst, megindult a fantáziám! Beugrott egy
kép, egy ízvilág - "Spanyolmadár"! Ezt az ételt a Felvidékről hoztam
magammal! Nagyon mutatós, és a látványnál már csak az íze finomabb!
Jó étvágyat kívánunk
azoknak, akik elkészítik.
Forrás: Sipka Judit: https://www.facebook.com/groups/169229386510349/permalink/1587777921322148/
Virágné Fejes Éva
2018. október 31
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése