Keresés ebben a blogban

2018. október 14., vasárnap

Fokhagyma termesztése




A fokhagyma sikeres termesztésének főbb pillérei az ültetendő fokhagyma gerezdek egészségesek legyenek, az ültetési idő betartása. Termesztés folyamán pedig a tápanyagpótlás. A tenyészidőszak alatt soha ne öntözünk és permetezünk, ha a hőmérséklet meghaladja a 25 C°-ot!

Talajelőkészítés


A megfelelő talajelőkészítést a tarlóhántás, a tarlóhántás ápolása (megismételt tárcsázások), valamint a 25–28 cm mélységben elvégzett őszi szántás jelenti. Ültetés előtt kb. 10–15 cm mélyen kombinátorral vagy talajmaróval készítjük el a vetőágyat.

Szaporítóanyag előkészítése


Csak a tökéletesen beérett, egészségi szempontból kifogástalan, megfelelő fokhagymagerezdek alkalmasak továbbszaporításra. Tárolásuk kiültetésig száraz, szellős helyen történjék.

Ültetés előtt a szaporítóanyagot átválogatjuk, a megtöppedt, beteg vagy rovarkártétel nyomait mutató egyedeket megsemmisítjük.

A fokhagymát két munkafázisban választjuk szét gerezdekre. Kés segítségével először a közös borítóleveleket távolítjuk el, és csak közvetlenül a kiültetés előtti napokban bontjuk szét a hagymát gerezdekre. Az önállósított gerezdek ugyanis hosszabb ideig nem tárolhatók. (max 2-3hét), mert kihajtanak, a gyökér felőli részük pedig könnyen penészedik. Az oldalgerezdektől megfosztott középrészt továbbszaporításra nem használják.

A szaporítóanyagot kiültetés előtt célszerű gombás betegségek ellen csávázni.

Ültetés


Időpontja az őszi fokhagymánál általában szeptember-október közepe. A tavasziakat minél korábban, lehetőleg még március első felében, amint azt a talaj állapota lehetővé teszi, ültessük el.
Kisüzemekben a sorolóval előre bevonalazott területen 25–30 cm sor- és 8–10 cm tőtávolságra kézzel ültetnek. Dughagyma ültető géppel végezhető gépi ültetés ez esetben is hasonló a területegységre jutó optimális növényszám. Ilyenkor azonban a növényápoló gépek későbbi zavartalan közlekedése végett minden hatodik sort üresen hagyunk (szalagos ültetés).

Kísérleti megfigyelések szerint az optimális növényállomány 400–500 ezer/ha. Így a szaporítóanyag-szükséglet – 2,5 g gerezdátlagtömeget feltételezve – 1–1,2 t/ha.

Az ültetés mélységét elsősorban a talaj kötöttsége szabja meg, de az ajánlott ültetési mélység 6–8 cm között van. A sekély ültetést a fokhagyma nem tűri. A gerezdek ilyenkor fokozatosan a talajfelszín fölé tolják magukat, és ezek a növények később könnyen kidőlhetnek.

A betelepített területet minden esetben könnyű boronával simítsuk el, és az egyenletesebb gyökeresedés végett hengerrel tömörítsük.

Növényápolás


A fokhagyma kézimunka igényes növény. Őszi változatnál, főleg gépi rakás után, szükséges lehet a hengerezés. Ültetés után alapgyomirtó kijuttatása ajánlott: Stomp Super.
Kezelés után bemosó csapadék szükséges a megfelelő gyomirtó hatás eléréséhez. Tenyészidőszakban fontos a tolikapálás, kézi gyomlálás, gyommentesítésen túl nagyszerep van a vízkészlet megóvásában, talajlazításban, cserepesedés megszüntetésében.
Hagyományos termesztésnél a sorokat feltöltik, így egy kis bakhátat képeznek.

Tápanyag visszapótlás


Tápanyagigényére magas nitrogénigény jellemző elsősorban. Foszforigénye is magasabb, mint a zöldségfélék átlagos igénye. Fajlagos tápanyagigénye valamivel magasabb a vöröshagymáénál. Komplett tápanyagellátása a szabadföldi hagymatermesztésben általában alkalmazott technológiával oldható meg. A szakszerű ellátás a beltartalom és tárolhatóság miatt különösen intenzív termesztésben meghatározó tényező. A szakszerű, jó tápanyagellátás az egyre erősödő növényegészségügyi problémák elkerülésének is alapja.

-        Őszi fokhagyma tápanyag visszapótlása

Az őszi fokhagyma tavasszal gyorsan fejlődésnek indul, ezzel a tápanyagfelvétel fő időszaka májusra esik.
- alaptrágyaként az összes mennyiség 30%-át
- fejesedés kezdetén az összes mennyiség 40%-át
- Fejesedésben az összes mennyiség 30%-át

Összes hatóanyag mennyisége a következő:
- Nitrogén: 120 kg
- Foszfor: 80 kg
- Kálium: 100 kg
- Kén: 40 kg tiszta hatóanyag hektáronként.

-        Tavaszi fokhagyma tápanyagvisszapótlása


A tavaszi fokhagyma termésképződése, a fő tápanyagfelvételi időszaka a június hónap.
Ez a fokhagyma kerül téli tárolásra, tehát magasabb szárazanyag tartalmúnak, jobb minőségűnek kell lennie. A tápanyag utánpótlásban ezt harmonikus tápelemarány biztosításával valósíthatjuk meg. Az 1:1,2-1,4 N/K-nak arányával a tárolhatóságot, a jó minőséget alapozzuk meg.

- alaptrágyaként az összes mennyiség 30%-át
- fejesedés kezdetén az összes mennyiség 40%-át
- fejesedésben az összes mennyiség 30%-át-

Összes hatóanyag mennyisége a következő:
- Nitrogén: 100 kg
- Foszfor: 80 kg
- Kálium: 60 kg
- Kén: 30 kg tiszta hatóanyag hektáronként

Fokhagyma növényvédelmét teljes tenyészidőszak alatt végezzük speciális eszközökkel: gyomirtás, állománypermetezés, lombtrágyázás, növénykondicionálás.



Fokhagyma károsítói.
Virusok.:
-Fokhagyma közönséges rejtett vírusa ˙(GCLV)
A leggyakrabban fellépő vírusbetegség. Általában külső jelek nélküli leromlást okoz. Önmagában tünetet nem okoz. 90% -os fertőzöttség nem ritka tavaszi hagymában. Levéltevékkel valamint szaporítóanyaggal terjed.
-Hagyma sárga törpülés vírusa (OYDV)
A tünetei levélen sárga csíkok, szaporítóanyaggal terjed de mechanikai
sérülésekkel is átvihető.
-Salottahagyma rejtett vírusa (SLV)
Főleg tavasz fokhagymán fordul elő és többi vírus hatását erősíti.
-Poréhagyma sárga csíkosság vírusa (LYSV)
Jelentősége fokhagymán kisebb.
Vírusok elleni védekezés: Főleg egészséges szaporítóanyag használat és tőszelekció, beteg egyedek eltávolítása.
Gombás betegségek:
Tárolási- és csírakori betegségek:
Szürkepenészes rothadás
A tenyészidő végén károsít. Szürke penészgyep telepekről könnyen felismerhető.


Fuzáriumos rothadás:
Főleg a tenyészidő végén károsít ha meleg csapadékos az idő. Beteg növény rothad könnyen kihúzható. Gyengültségi parazita, a talajlakó kártevők által okozott sérüléseken fertőz be. Kötött levegőtlen talajokon gyakori.

Penicilliumos rothadás:
Gerezdek aszottak, papirszerűek. Csak egészséges terményt tároljunk.



Szklerociumos rothadás:
A gyökereket fertőzi , beteg hagymát penészgyep borítja.
Védekezés gombás tárolási-és csírakori betegségek ellen:
Tőválogatás, csávázás: Topsin-M, Dithane M-45
Levél betegségek:
Sztemfiliumos és alternárliás levélfoltoság
Feketés, gyakran körkörösen elhelyezkedő penészgyepek.

Fokhagyma rozsda:
Jellegzetes sárgásbarna telepeiről könnyen felismerhető.
Védekezés levélbetegségek ellen: Amistar, Folicur Solo, Dithane DG, Thiovit
Baktériumos betegségek:
Lágyrothadást okozó baktériumok:
Főleg akkor fordul elő amikor csapadékos az idő érés idején , de túlzót nitrogén trágyázás is segíti kialakulását.
Védekezés baktériumos beteg-ségek ellen: Betakarítás után termés alapos szárítása és tenyészidő végén kerülni N trágyázást.
Kártevők:
Talajlakó kártevők:
Pattanóbogarak, cserebogarak: Főleg berágásokra érzékeny a fokhagyma mivel így sebzéseken keresztül utat kapnak a talajlakó gombák is.
Védekezés: Forse 10 CS /1.5G/.
Fokhagyma pillangó:
Népies nyelv csak ” hagyma kukacnak” nevezi. A lepkék április végétől rajzik és a fokhagyma szára mellé rakja petéit. A vöröses színű hernyók berágják magukat a fej belsejébe és ott fejlődnek ki. A sokáig szántón tartott fokhagymából a talajba húzódik.
Védekezés: Danadim Progress, Bi-58 EC
Gyökératkák:
A fokhagymafej elpusztuló gyökérészén, kis szabálytalan járatokban barnás színű rágcsálék között találhatók az álatok. A megtámadott növények senyvednek, a fertőzést a lombozat lilás elszíneződése is jelezheti. Tárolás alatt is szaporodnak.
Baktériumos rothadást segítik.
Védekezés: Danadim Progress
Szárfonálférgek:
A fokhagyma egyik legveszélyesebb kártevője. A nedves talajon mozgékony 1 mm hosszú nematóda, a talajhoz közeli légzőnyílásokon jut be a növénybe. A növény sárgul , szivacsos állományú lesz a gyökérész teljesen, elpusztul. A szár megvastagszik és a növény „leül”. Népi nyelv koszosodásnak nevezi. Korai fertőzés a szaporítóanyagból , kései a tenyészidőszak alatti fertőzésből alakul ki. Nem ritka a 40-60 %-os tőpusztulás sem. Lásd 2008-év.
Védekezés: Danadim Progress
Hagyma levélatka:
A tárolt hagymán barnás parásodás , rücskösség látható. A szántóföldön fertőzött lombozat ostorszerűen görbül, csavarodik a levél középér mentén, összecsukódik, fejlődésben visszamarad. Csírakori fertőzéskor akár tőpusztulást is okozhat.
Védekezés: Danadim Progress
Hagyma-aknázólégy:
A hagymaleveleken szabálytalan alakú, ezüstfehér járatok láthatók. Csak bizonyos években okoz gazdasági kárt.
Védekezés: Danadim Progress, Cyperkill Max
Dohánytripsz:
Fiatal leveleket szívogatják. Száraz meleg időben károsítanak. A növényt meg mozgatva , fehér kis repülő rovarok láthatók. Növényt gyengítik.
Védekezés: Cyperkill Max

Fokhagymalégy:
Őszi fokhagymán jöhet számításba, hidegebb évjáratokban. A lárvák a tőlevelekbe fúrják magukat, ott károsítanak. Jelentősége kisebb.
Védekezés: Danadim Progress, Cyperkill Max

Ez a kiadvány tájékoztató jellegű, nem tekinthető hivatalos szaktanácsadásnak. Mindig kövessük a használt növényvédő szer címkéjén található utasításokat!



(Forrás: Csordás Csaba E.V. Növényszervíz és Szolgáltató Iroda
webcím: http://novenyszerviz.5mp.eu/)
https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/zoldsegtermesztok/ch22s02.html

Betakarítás


A szedésre érett növények levelei megbarnulnak, elszáradnak. A hagymák külső borítólevelei papírszerűen elvékonyodnak, az egyes gerezdeket védő héjazat bőrszerűvé válik.

Az őszi telepítésű fajtákat június végén, a tavasziakat július első felében szedjük. Rövid nyelű hagymaásó segítségével a növényeket szárastul kiemeljük, majd rendre fektetve néhány napig utóérleljük. Megkönnyíti a munkát, ha a szedés előtt a sorok alatt szárnyas művelőtesteket járatunk és a hagymákat így fellazítjuk.

A száradást követően a rendre gyűjtött száras növényeket tisztítják, szártalanítják vagy szárral együtt csomókba kötik. Az elérhető termésátlag 12–16 t/ha.

A betakarított termést véglegesen szellős és fagymentes helyen raktározzák.

Tomka Pál – Őstermelő


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése