Keresés ebben a blogban

2018. október 24., szerda

Kutyaól gondok télen


Bár még az igazi tél odébb van, de már most, a kellemes októberben érdemes a kint tartott kutyáink fekvőhelyeit átnézni, javítani, ha kell és téliesíteni. Most kell beszerezni a télire való alomnak valót is.
https://www.kissclipart.com/

Egy kedves csoporttagunk összegyűjtötte, mi mindenre figyeljünk a kutyaólak téliesítésénél, de azoknak is hasznos lehet, akik most szeretnének kutyaólat készíteni.

http://worldartsme.com




"Több fajta kutya létezik,de a hideget, mint veszélyforrást, mégse ez alapján hanem az állat alkata és szokásai meg tartásmódja alapján érdemes kategorizálni. 


Rövidszőrű kutyák minimális vagy épp aljszőrzet nélküliek és így bundájuk kevésbé képes a hőszigetelésre így a szél (huzat) sokkal több energiát követel a szervezetüktől amit a megnövekedett étvágyuk jelez is . 

Ezen felül jobban oda kell figyelni, hogy pihenőhelyük száraz és jól szigetelt legyen, esetleg melegebb helyre be tudjon jutni igénye szerint .

Tetőzik a gond, ha az állat magassága sem túl nagy, mivel a hasalji rész átnedvesedve nem csak az alomanyagot teszi tönkre, hanem felfázáshoz is vezethet. Tehát a hó magassági szintjét is figyelemmel, na meg hólapáttal kell kísérni hogy a szükséges mozgásmennyisége ne korlátozódjon, hisz ez is energiatermelő lehetőség!

Amúgy is törvényben szabályozott a láncon való tartás, de jeges vagy havas időben veszélyforrást is jelent az összefagyása, rövidülése, stb. Érdemes gyakrabban ellenőrizni illetve lehetőségekhez mérten mellőzni !

Kutyaól az elhelyezkedésében is alkalmazkodjon a természeti sajátosságokhoz, így a bejárata a nap felé, míg az uralkodó széljárástól védettségben legyen . Bejárata az állat alkatához igazodjon, ha az állat tűri, akkor hővédő függönnyel is védhető . Ez bármilyen erősebb posztóból vagy annak függőlegesen egymás mellé vagy kis fedéssel elhelyezett csíkjaival lehetséges, illetve létezik már rágásbiztosabb szilikonból is vagy speciális állatajtó (lengőajtó) .
Dániel Vaczkó: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1390686694368361&set=p.1390686694368361&type=3&theater&ifg=1

Kutyaól kialakításánál az a korszerűbb és praktikusabb, ha a bejárattól nem szemben van a fekvőhely, hanem attól oldalra és külön küszöbbel kiegészítve, mivel így az alom állagát és ez által a szigeteltséget-nedvesedést jobban lehet kezelni .
Az ól falazatánál mára elemi követelmény nem csak a szélvédettség, hanem a kettős fal közti szigetelés megléte, illetve a levehető tetőszerkezet . Ha logikusan átgondoljuk akkor a bent lévő alomanyagot időnként cserélni kell tudni.

Alomanyagként meghatározó az állat szőrtípusa és szokása . A szövetek,,rongyok hőszigetelése kevésbé jó, mint a szalma-széna vagy száraz avaré, viszont hosszabb szőrű kutyáknál nem előnyös az apró darabokból álló alomanyag . Jó kutyaól szigetelésnél szinte másodlagos az alomanyag típusa, viszont a szárazsága és gondozottsága elengedhetetlenül fontos !

Hosszabb szőrű kutyáknál a szőr ápoltsági szintje meghatározó hőszigetelési tényező ! Filcesedett bunda alatt a bőr nem "lélegzik", kórokozóknak és a bent maradó párának köszönhetően betegségekhez és felfázáshoz vezethet, annak ellenére, hogy a kutya nem "izzad" ! Erre még a "havon alvó" állatoknál is oda kell figyelni, mert a veséjük nem a hidegtől, hanem az ápolatlan bundájuk alkalmatlanságától fog kikészülni.

Mint minden, szabadban létező állatnál a langyosvizes itatás a hőmérséklettől függően többször is naponta sokat jelenthet."




A leírtak ugyan távirati stílusban íródtak, de segítség lehet vagy legalábbis kiindulópont. Ezek az alapdolgok, melyekre figyelemmel kell lennünk, ha kutyaházat, kutyaólat készítünk és téliesíteni szeretnénk. A megvalósításnak ezen túl csak a kreativitás és a pénztárca szabhat határt.

Virágné Fejes Éva
2018. október 24.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése