Keresés ebben a blogban

2018. október 6., szombat

Töltött tormalevél mindenki kedvence


Van annak már jó harminc éve, hogy ebben a faluban vendégeskedtem, ahol most lakom. Ünnepi ebéddel kedveskedtek, ahogy az falun illik. Egy számomra addig ismeretlen étellel kínáltak. Félve kóstoltam meg, vajon milyenek lehetnek azok a haragoszöld kis kúpocskák. Szedtem két darabot, majd ezt még legalább 6-8 követte. Ebből is sejthető, hogy nagyon ízlett.


Kora tavasszal szokták készíteni , amikor a torma zsenge levelei kihajtanak. Nemrég jöttem be a kertből, bizony a hétvégén én most ezt fogok főzni. Töltött tormalevelet. A tavaszi levelek mára megöregedtek, de köztük számtalan zsenge hajtást fedeztem fel. Itt, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ez nagyon ismert étel. Megosztom veletek a receptjét, érdemes kipróbálni. Semmivel sem bonyolultabb, mint egy töltöttkáposzta.

Hozzávalók:
Töltike bundájához:
- 30-40 tormalevél
- 10-15 ml 10 %-os ételecet

Töltelékhez:
- 1 kg bármilyen hús – legjobb ízű filézett kacsamellel, csirkemellel és sertéscombbal vegyesen, 1/3-1/3 arányban, de egyféléből is igen ízletes
- 15 dkg előzőleg beáztatott füstölt sonka (van, aki csak füstölt húsból készíti a tölteléket)
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 db paprika
- 2-3 szem paradicsom
- 5-6 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint: őrölt pirospaprika, só, bors, ételízesítő
- 15 dkg előre átmosott rizs (készítik kukoricadarával is rizs helyett)

Főző lé:
- 3-5 dl főzött paradicsom, vagy ennek megfelelő paradicsompüré
-10 dkg füstölt szalonnabőrke vagy nagyon vékony csíkokra vágott füstölt hús

A töltelékhez valókat ledaráljuk, sóval, borssal, ételízesítővel fűszerezzük s hozzátesszük a megmosott rizst. Jól összekeverjük. Félretesszük, hogy az ízek összeérjenek.
A levelekről éles késsel eltávolítjuk a vastag ereket, majd megmossuk.
Vizet forralunk, hozzáadunk literenként egy teáskanál sót és 10-15 ml 10%-os ecetet. Forráskor beletesszük a leveleket, megkeverjük. Az újraforrástól számított 3-4 percig főzzük. Hideg vízbe kiszedjük, áztatjuk kicsit, majd kifacsarjuk és kisimítjuk a leveleket.

Töltelékkel megtöltjük a tormaleveleket, felgöngyöljük, és mindkét végüket bedugjuk, mint a töltött káposzta készítésénél. Sarkosra is lehet tekerni, ilyenkor kis kúpocskákat kapunk eredményül.

A fazék aljára leveleket teszünk, erre a töltikéket. Aprókáposztát is szoktak a fazék aljára tenni, rá paprikát, paradicsomot karikáznak. Aki szereti a füstölt ételeket, az tehet az aljára füstölt szalonnát, füstölt kolbászt is. A tetejére is levél kerül. Felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Ízesítjük sóval és paradicsomlével. A rétegek közé füstölt szalonnabőrkét teszünk, vagy vékonyra vágott füstölt húst. Ízlés szerint apróra vágott kaprot is szórhatunk a sorok közé.
Az egészet lenyomatjuk egy tányérral, fedő alatt, lassú tűzön, a forrástól számított 1 órát főzzük.
Lezárjuk a gázt,  15-20 percig hűlni hagyjuk, ezután a levet leöntjük, majd a töltikéket 10 percre visszatesszük és fedő alatt hagyjuk kicsit gőzölögni.
Fogyasztható önmagában vagy tejföllel. Kapros tejföllel is behabarhatjuk a főzés befejezése előtt 10-15 perccel.

Felmerül sokakban, hogy a zsenge levél nagyon kicsi. Valóban, de a levélkéket egymás mellé rakva kis átfedéssel, akkora lapokat készíthetünk, amekkorákat akarunk – nem esnek szét. A zsenge leveleket abálás után feltekerhetjük kis hurkákká és lefagyaszthatjuk, hogy nyáron is tudjunk belőle főzni.

Én üvegbe szoktam eltenni, feltekerés után fél literes befőttesüvegbe csúsztatom a gurigát, majd felöntöm a saját levével, amiben főztem. Lezárás után kidunsztolom őket és mehet a spájz polcaira. Úgy is szoktam eltenni, hogy amikor a paradicsomot főzöm be, akkor az üvegekbe rakott tormaleveleket felöntöm a forró paradicsomlével, majd kis ideig a szokásos módon dunsztolom. Végén szárazdunsztba teszem és ott  hagyom kihűlni.

A jól ismert növénynek sokan csak a gyökerét használják reszelt tormaként. Azt is inkább húsvét tájékán, hisz húsvéti sonka torma nélkül elképzelhetetlen, bár a ma divatos hidegtálaknak is elengedhetetlen összetevője.
El kellett jönnöm a  keleti országrészbe, hogy megtudjam, bizony a levele is használható és még finom is. Azt sem sokan tudják róla, hogy vannak háziasszonyok, akik azokba a savanyúságokba, melyekben rendesen torma kellene, a gyökeret öreg levelekkel helyettesítik.
Az áldott jó növény étrendi hatásairól, egészségünkben betöltött szerepéről szinte már mindenki hallott, azonban kevés szó esett arról, hogy a torma távol tartja a krumplibogarakat a burgonyától. A sorok végébe ültetve sikerrel harcolhatunk a nemkívánatos bogarak ellen. Ha egy lyukas vödörbe ültetjük, akkor még a kiásása sem okoz különösebb gondot, egyszerűen kiborítjuk a vödörből és nem is lesz olyan elágazó, mint ami tud lenni egyébként kint, vadon a természetben. Így azt is megakadályozzuk, hogy kénye-kedve szerint ellepje a kertet.

Jó étvágyat kívánok mindenkinek.

Virágné Fejes Éva
2018. október 06.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése