Van annak már jó harminc éve, hogy ebben a faluban vendégeskedtem, ahol
most lakom. Ünnepi ebéddel kedveskedtek, ahogy az falun illik. Egy számomra
addig ismeretlen étellel kínáltak. Félve kóstoltam meg, vajon milyenek lehetnek
azok a haragoszöld kis kúpocskák. Szedtem két darabot, majd ezt még legalább
6-8 követte. Ebből is sejthető, hogy nagyon ízlett.
Kora tavasszal szokták készíteni , amikor a torma zsenge levelei
kihajtanak. Nemrég jöttem be a kertből, bizony a hétvégén én most ezt fogok
főzni. Töltött tormalevelet. A tavaszi levelek mára megöregedtek, de köztük
számtalan zsenge hajtást fedeztem fel. Itt, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ez
nagyon ismert étel. Megosztom veletek a receptjét, érdemes kipróbálni. Semmivel
sem bonyolultabb, mint egy töltöttkáposzta.
Hozzávalók:
Töltike bundájához:
- 30-40 tormalevél
- 10-15 ml 10 %-os ételecet
Töltelékhez:
- 1 kg bármilyen hús – legjobb ízű filézett kacsamellel, csirkemellel és
sertéscombbal vegyesen, 1/3-1/3 arányban, de egyféléből is igen ízletes
- 15 dkg előzőleg beáztatott füstölt sonka (van, aki csak füstölt húsból
készíti a tölteléket)
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 db paprika
- 2-3 szem paradicsom
- 5-6 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint: őrölt pirospaprika, só, bors, ételízesítő
- 15 dkg előre átmosott rizs (készítik kukoricadarával is rizs helyett)
Főző lé:
- 3-5 dl főzött paradicsom, vagy ennek megfelelő paradicsompüré
-10 dkg füstölt szalonnabőrke vagy nagyon vékony csíkokra vágott füstölt
hús
A töltelékhez valókat ledaráljuk, sóval, borssal,
ételízesítővel fűszerezzük s hozzátesszük a megmosott rizst. Jól összekeverjük.
Félretesszük, hogy az ízek összeérjenek.
A levelekről éles késsel
eltávolítjuk a vastag ereket, majd megmossuk.
Vizet forralunk, hozzáadunk
literenként egy teáskanál sót és 10-15 ml 10%-os ecetet. Forráskor
beletesszük a leveleket, megkeverjük. Az újraforrástól számított 3-4 percig főzzük. Hideg vízbe kiszedjük,
áztatjuk kicsit, majd kifacsarjuk és kisimítjuk a leveleket.
Töltelékkel megtöltjük a tormaleveleket, felgöngyöljük, és mindkét végüket bedugjuk, mint a
töltött káposzta készítésénél. Sarkosra is lehet tekerni, ilyenkor kis
kúpocskákat kapunk eredményül.
A fazék aljára leveleket teszünk, erre a töltikéket. Aprókáposztát is szoktak a fazék
aljára tenni, rá paprikát, paradicsomot karikáznak. Aki szereti a füstölt
ételeket, az tehet az aljára füstölt szalonnát, füstölt kolbászt is. A tetejére
is levél kerül. Felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Ízesítjük sóval és
paradicsomlével. A rétegek közé füstölt
szalonnabőrkét teszünk, vagy vékonyra vágott füstölt húst. Ízlés szerint
apróra vágott kaprot is szórhatunk a sorok közé.
Az egészet
lenyomatjuk egy tányérral, fedő alatt, lassú tűzön, a forrástól számított 1 órát főzzük.
Lezárjuk a
gázt, 15-20 percig hűlni hagyjuk, ezután a
levet leöntjük, majd a töltikéket 10 percre visszatesszük és fedő alatt hagyjuk
kicsit gőzölögni.
Fogyasztható önmagában vagy tejföllel. Kapros tejföllel is
behabarhatjuk a főzés befejezése előtt 10-15 perccel.
Felmerül sokakban, hogy a zsenge levél nagyon kicsi. Valóban, de a
levélkéket egymás mellé rakva kis átfedéssel, akkora lapokat készíthetünk,
amekkorákat akarunk – nem esnek szét. A
zsenge leveleket abálás után feltekerhetjük kis hurkákká és lefagyaszthatjuk, hogy
nyáron is tudjunk belőle főzni.
Én üvegbe szoktam eltenni, feltekerés után fél literes befőttesüvegbe
csúsztatom a gurigát, majd felöntöm a saját levével, amiben főztem. Lezárás
után kidunsztolom őket és mehet a spájz polcaira. Úgy is szoktam eltenni, hogy amikor a paradicsomot főzöm be, akkor az üvegekbe rakott tormaleveleket felöntöm a forró paradicsomlével, majd kis ideig a szokásos módon dunsztolom. Végén szárazdunsztba teszem és ott hagyom kihűlni.
A jól ismert növénynek sokan
csak a gyökerét használják reszelt tormaként. Azt is inkább húsvét tájékán,
hisz húsvéti sonka torma nélkül elképzelhetetlen, bár a ma divatos
hidegtálaknak is elengedhetetlen összetevője.
El kellett jönnöm a keleti országrészbe, hogy megtudjam, bizony a
levele is használható és még finom is. Azt sem sokan tudják róla, hogy vannak
háziasszonyok, akik azokba a savanyúságokba, melyekben rendesen torma kellene,
a gyökeret öreg levelekkel helyettesítik.
Az áldott jó
növény étrendi hatásairól, egészségünkben betöltött szerepéről szinte már
mindenki hallott, azonban kevés szó esett arról, hogy a torma távol tartja a
krumplibogarakat a burgonyától. A sorok végébe ültetve sikerrel
harcolhatunk a nemkívánatos bogarak ellen. Ha egy lyukas vödörbe ültetjük,
akkor még a kiásása sem okoz különösebb gondot, egyszerűen kiborítjuk a
vödörből és nem is lesz olyan elágazó, mint ami tud lenni egyébként kint, vadon
a természetben. Így azt is megakadályozzuk, hogy kénye-kedve szerint ellepje a
kertet.
Jó
étvágyat kívánok mindenkinek.
Virágné
Fejes Éva
2018.
október 06.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése