Keresés ebben a blogban

2019. január 22., kedd

Ha korán veted, hamar virít

Úgy tartja a közmondás: Ha a búzát korán veted, hamar virít. Igaz ez a mákra is.



Az idős, vidéki emberek úgy tartják, addig jó elvetni a mákot, amíg a békák meg nem szólalnak, különben megkukacosodik a termése, és oda a munkánk! 


A régi népi megfigyeléseket nyugodt szívvel elhihetjük. Ezért a mákot jó korán el kell vetni, javasolt vetési ideje február második felétől április közepéig tart, bár hóra is lehet vetni. Ahogy a tél enged szorításából, és a földekre lehet menni, el lehet kezdeni a vetését. 12 cm-es sortávolsággal 1 cm mélyre vessük a magvakat. 

Ha mákvetésbe fog valaki, érdemes azt összekeverni homokkal vagy fűrészporral, mert különben nagyon sűrű lesz a máksorunk. Amikor eléri a 3-4 leveles állapotot, akkor jön a máktermesztés neheze, a ritkítás. 6-10 cm-re kiritkítjuk az állományt, a várható gubónagyság függvényében. A kihuzigált, fölös töveket ne dobjuk el! Áztassuk be a növénykéket 2-3 hétre vízbe, majd 1:25 arányú hígításával locsoljuk körbe a gyümölcsfák vagy a bogyósok tövét. Nem lesznek hálátlanok.




Fontos, hogy tavasszal csak tavaszi mákot vessünk. Van a máknak ugyanis őszi változata is. A tavaszi mák egyedfejlődési időszaka 120-160 nap, az áttelelő őszi máké viszont 250–270 nap. Ezért ne keverjük a magokat Az őszi mákot ősszel kell vetni, szeptember végén, október elején, s ez már 3 °C -on elkezd csírázni, márciusban pedig már szárba is szökken. A kiskertekbe az őszi mák ajánlott, amely korábban terem, nagyobb a maghozama, a korai fagyokra nem érzékeny, és ellenálló a máktokbarkóval szemben.

Azt sem árt tudni, hogy ha nem kiskerti mennyiséget szeretnénk termelni, akkor bejelentési kötelezettségünk van. 

„A kábítószer előállítására alkalmas növények termesztésének, forgalmazásának és felhasználásának rendjéről szóló 162/2003. (X. 16.) Korm. rendelet 2015. március 1-jétől hatályba lépő rendelkezései értelmében a termesztő az étkezési mák 500 m2-t meghaladó termőterületen történő termesztése, valamint területnagyságtól függetlenül az étkezési mák kereskedelmi céllal történő termesztése esetén köteles a termőterület szerint illetékes megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatósága részére a termesztés megkezdése előtt, de legkésőbb tavaszi vetésű étkezési mák esetén a vetési évben április 30-ig, őszi vetésű étkezési mák esetén a vetési évben november 30-ig bejelentést tenni.” 

Talán sokan emlékezünk a néhány éve előbukkanó vitákra: szabad-e mákot termeszteni? A törvényalkotók megoldották a kérdést: jól elkülönítettem meghatározták azon fajtákat, melyek fogyasztásra alkalmasak. Ezek az étkezési mákok, melyek jellemzője, hogy alacsony az alkaloid tartalmuk. Tehát, ha kiskertünkbe vetünk, nem érhet az a vád bennünket, hogy kábítószer előállítására alkalmas növényt termesztünk. 

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy fehér virágú változata Magyarországon drognak számít; ezért csak a lilás-rózsaszínes virágú változata termeszthető. Ha mákunk van, a boltban vásárolt mák valóban étkezési mák, s ha elvetjük, lilás virágokat hoz.




A mákról van még egy kedves történetem. Édesanyámat egyszer meglátogatták városi, fiatal férfikollégái. Anyukám büszkén mutogatta a gyönyörű kertjét. Épp akkor virágzott a mák. Halvány virágai fekete közepükkel teljesen elbűvölték a vendéget. Mi ez a növény, csodálatos a virága! – kiáltott fel egyik. Ez a mák virága – válaszolta édesanyám. 

Ez gyönyörű! De akkor miért mondja nekünk Ilonka néni (ő volt édesanyám), hogy na, szép kis mákvirágok vagytok? 

Édesanyám, mint mindig, csak bölcsen somolygott. 

Akik nem ismerik a kifejezés. A mákvirág gúnyos értelmű a dicsérő jelzővel együtt, büntetést, feddést, dorgálást érdemlő személyre mondják. Szép mákvirág, drágalátos mákvirág, gyönyörű mákvirág vagy. Hasonló a jelentése, mint a jómadárnak.

A máktermesztésről hasznos információkat olvashattok a itt.

Kívánom, mindenkinek sikerüljön megtermelnie a téli mákosgubára és bejglibe valót.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése