Keresés ebben a blogban

2019. január 26., szombat

Készítsünk ciroksöprűt!

Vidéki ember télen sem tud unatkozni. Szerszámokat javít, nyárról halogatott apróbb dolgokat javít, készít. Így van ez nálunk is. A hó és a hideg a lakásba kényszerít bennünket.
Varrunk, kézimunkázunk, kézműveskedünk.
Vidéken a söprűk keresett eszközök. Lakásban, udvaron egyaránt. Én egyébként is nagyon szeretem őket. 
Sepregető kislány
A madaraknak és a baromfiaknak minden évben termelünk cirkot. Vétek lenne a magoktól megtisztított cirkot veszendőbe hagyni menni. Adta magát, hogy söprűt kell belőle készíteni. No de hogyan?
Régóta nézegetjük a söprűkötés rejtelmeiről szóló videókat. Gondolkodtunk is egy söprűkötőgép elkészítésén, aztán úgy döntöttünk, az évi 4-5 db seprű miatt nem kell kötőgép. Talán el lehet azt készíteni anélkül is. Kihívásként éltük meg a söprűk születését. Kicsit nem szabályosak, nem dizájnosak, de a célnak épp megfelelnek. A kicsikkel a réseket, bútorok alját, fal és bútor közötti részeket pókhálózom, a nagyobbal a szöszöket sepregetem össze bútorokról, szőnyegről. Mindennap azért nem porszívózok én sem.
Néhány képsort mutatok a készítés menetéről, mely alapján bárki el tudja őket készíteni, csupán alapanyag kell hozzá.  
A kellő hosszúságban levágott, megszáradt cirokszálakat egy ritkásabb fésűvel magtalanítjuk. A magokat felhasználhatjuk baromfiak etetéséhez (nálunk a kiscsibék kapják), madarak téli etetéséhez és ne feledkezzünk meg egy-két marékkal félretenni vetőmagnak sem.
Cirokszár tisztítás

A megtisztított cirkot méretre válogatjuk. Nálunk ez abból áll, hogy a cirokszálakat egymás mellé rakosgatjuk úgy, hogy a végük egy vonalban legyen. A közel egyforma hosszúságúakat egy-egy kötegbe különrakjuk.

Méretválogatás
Az így kapott kötegeket egy helyen (deréktájon ) jó erősen összekötözzük csinos csomóba. 
Egy kisebb söprűhöz való köteg
Ezután tehetségtől és fantáziától függően vagy levarrjuk a végén több sorban, vagy mint a lentebbi képen látjuk, konverves dobozzal összefogjuk a köteget. 

Még befejezés előtt állnak

Készíthetjük külön nyéllel, de ha elég hosszúak a cirokszálak, akkor a saját szárából is alakíthatunk ki nyelet.

Söprűkollekcióm egy része
Látjátok, némi kézügyesség, fantázia és máris készen van. 
Nem kell megijedni, hogy én ezt nem tudom elkészíteni, főleg , ha adott az alapanyag. Arra biztatok mindenkit, ha készíteni szeretne valamit, ne habozzon. Lehet, hogy az első darab nem lesz a legtökéletesebb, de időben az ember saját technológiát dolgoz ki, s ettől lesz egyedi a készített darab. Mint nálunk. El is neveztük a projektet "Virág seprűkötő manufaktúra"-nak. 

Megjegyzés: a sors fintora, hogy miután elkészültek ezek a darabok, felmerül, hogy nem ártana egy vesszőseprű sem a portára, vagy netán kettő. Google nekünk is a barátunk. Beütöttem, hogy vesszőseprű, s milyen képek jöttek velem szemben? Hát az én söprűim, csak kicsit szebb, szabályosabb kivitelben. 


Kellemes téli időtöltés kívánunk.


1 megjegyzés:

  1. cIROKSZÁRAT LEHET SAJTOS ROLÓ SÜTÉSHEZ HASZNÁLNI - (ARRA CSAVARJUK A TÉSZTÁT ) - TUDJA VALAKI, HOL KAPHATOK? - VARGANENI@YAHOO.COM -

    VálaszTörlés