Keresés ebben a blogban

2019. január 3., csütörtök

Időjárás-előrejelzés otthoni módszerekkel


A mezőgazdasággal foglalkozók mindig a természet kezében vannak, munkaidejüket, feladataikat az időjáráshoz kell igazítaniuk.
Ma már könnyű dolgunk van, a TV, rádió és internet folyamatosan tájékoztat az aktuális időjárásról, és előrejelzés is van. Bár adott régiókban viszonylag pontosak ezek az előrejelzések, ám, a régión belül azért lehetnek eltérések.

A barométer megjelenéséig a vidéken élő, földműveléssel foglalkozó emberek a népi tapasztalatok, megfigyelések alapján elég pontosan megjósolták az időjárás változását. Ehhez kénytelenek voltak folyamatosan figyelni az egyes természeti jelenségeket, mint madarak, állatok viselkedése, az egyes növények viselkedése, a szélirány, szélerősség, stb. Ezek mind-mind támpontok voltak ahhoz, hogy tudják, milyen idő várható.

Később divatba jöttek szélirány- és szélerősségmérők, légnyomásmérők, un. barométerek, melyekkel nagy pontossággal előre tudni lehet, milyen idő várható pár napig. Napsütéses idő lesz vagy esni fog.
Ám némi barkácsolással mi magunk is készíthetünk időjárás-előrejelző eszközöket.
Az egyik elkészítése épp aktuális. Három nap múlva lebontjuk a karácsonyfákat, melyek a lakás melegében már eléggé jól megszáradtak. Aki pontosan szeretné tudni az elkövetkezendő időjárást, ne dobja ki, barkácsolhat belőle magának egy természetes barométert.
.
Ehhez egy már száraz fenyőfa csúcsáról (mindegy 1 m hosszú legyen) egy kivételével az összes oldalágat tőből levágjuk. A törzs egyik felét lefaragjuk, hogy a falra tudjuk erősíteni.
A megfaragott rész a meghagyott ághoz oldalt és ne vele szemben álljon.
Az oldalág ugyanis az időjárásnak megfelelően lefelé és felfelé görbül.
Fenyőnk a várható időjárást néhány órával megelőzően mutatja.
Ha az idő romlik, az ág az ég felé hajlik, ha pedig jó időt várunk, az ág lefelé konyul.
Ha aztán idővel a fenyőbarométerrel tapasztalatra tettünk szert, a falra jeleket is tehetünk, amelyek a várható időt mutatják. Nagyapáink szerint komoly konkurenciát jelenthetnek a hivatalos időjárás-előrejelzésnek. Szerintük ezt a tényt a szomszédok is értékelni fogják.

Az első tudományos eszköz a légnyomás mérésére a barométer volt. Kezdetben csak az igazán jómódúak engedhették meg maguknak, hogy megvásárolják a meglehetősen drága barométert. A kevésbé tehetősek hozzájuk igazították a mezőgazdasági munkálatokat.

A barométerek jelzése alapján, ha több napon át emelkedik a légnyomás, akkor javul az idő, ha esik a légnyomás, rosszabb időre számíthatunk. De ezt természetesen a szél iránya és erőssége is befolyásolhatja.

Egy jól bevált és pénztárcakímélő barométert magunk is készíthetünk.
Nem kell hozzá más, csak egy széles szájú befőttesüveg, egy hosszúnyakú üveg és színezett víz.
Lehet sima víz is, csak a színes látványosabb és jobban látható.
A vizet a befőttesüvegbe töltjük, majd fejjel lefelé beleállítjuk a borosüvegünket. Az üvegből nem jön ki levegő, mert víz az útját állja.
Ha a légnyomás emelkedik, felnyomja a folyadékot a szélesebb üvegbe, így a nyakban felemelkedik a szint.
Ez azt jelzi a gazdálkodóknak, hogy meleg, száraz napok következnek. Locsolni kell, lehet a kaszálni a téli takarmánynak valót.
Ez egy egyszerű és hatékony házi barométer és pénzbe sem kerül.
A készítés  menete megtekinthető az Edward kori farm 2. részében 14,40-től.


Kellemes kertészkedős időt kívánunk erre az évre!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése