„A hason nincs ablak” – képzelt riport a nagyanyámmal
Ünnepek alatt könnyen felcsúszik pár
kiló, épp ezért vannak, akik már előre félve a következményektől,
lelkiismeretfurdalással eszik végig az ünnepi menüsort.
Gyakori, hogy nem érezzük magunkat komfortosan,
mire minden, ilyenkor szokásos fogást végigeszünk. Ilyenkor jönnek a nagy
fogadkozások, hogy majd ezután böjtösebben étkezünk. Ezt ma divatos szóval
fogyókúrának hívjuk. De vajon így volt ez mindig? Megidézem a nagyikámat,
megtudakolom tőle.
-
Nagyi, segíts! Mit szoktatok csinálni, ha többet
ettetek, mint kellett volna?
-
Nem ettünk többet, mint ami jólesett. Miért kérdezed?
Fáj a gyomrod? A szemeddel ettél már megint?
-
Nagyi, miért kérded, hisz úgyis láttad onnan fentről. Soha
nem ettem sokat, csak mindenből egy keveset, de mire a végére értem, megfájdult
a gyomrom. Tudod, karácsonykor napokig semmit sem csinálunk, csak eszünk, meg eszünk.
-
Nagyi! Mikor kicsi voltam, emlékszem, gyakran
mondtátok, hogy nem kapok többet, mert csak a szemem kívánja.
-
Mondtuk bizony, mert nem akartuk, hogy elcsapd a
hasad. Mert képes lettél volna megkóstolni az összes ételt egyszerre, amit az
ünnepekre főztünk. Ne félj, apádnak nem volt ilyen gondja. Nem volt válogatás,
ha nem akart éhen maradni, meg kellett ennie, amit elé tett a papa.
-
Ilyen szigorúak voltatok hozzá? Nem sajnáltátok?
-
Nem voltunk szigorúak, csak akkor mások voltak a szokások,
máshogy étkeztünk, mint ti. Kevesebbszer ettünk, mint manapság szokás és
másfajta ételek voltak.
-
Kevesebbszer? De hisz azt mondják, a napi ötszöri
étkezés az egészséges.
-
Az lehet, de fiatalasszony koromban nem így volt
mifelénk. Az is igaz, hogy kevesebb volt a túlsúlyos ember, meg nem is igen
értünk rá azzal foglalkozni, mennyit mutat a mérleg.
-
Mesélj, nagyi! Ez érdekel.
-
Tudod, kislányom, mi akkor ettünk többet, amikor sokat
dolgoztunk. Nyáron háromszor, volt időszak, hogy négyszer is, de télen csak
kétszer. Ilyenkor rövidek a nappalok, kevesebb a munka. Elég volt kétszer is.
-
Kétszer? Annyira szegények voltatok?
-
Nem kicsim, nem voltunk szegények, de ez volt a
kialakult szokás. Télen napi kétszer ettünk (de. 10 óra früstök és du. 4 óra
vacsora), a déli étkezés kimaradt. Tavasztól őszig (ápr.01-től okt. 31-ig)
pedig a háromszor került az asztalra étel, reggel (früstök, 7-8 óra), délben
(ebéd 12 óra) és este (vacsora 6-9 között), sőt egy rövid időszakra
(július-augusztus) ez kiegészült egy negyedikkel is (uzsonna). Tudod, ilyenkor
jóval hosszabb ideig van világos, sokkal tovább voltunk fent, és ezzel együtt
többet is dolgoztunk.
-
Erről olvastam magam is, hogy a középkorban
Európa-szerte kéttagú étkezési rend volt, királyoknál, főuraknál, polgároknál
és parasztoknál egyaránt. 9-10 óra körül ebédeltek, majd délután 4-6 körül
vacsoráztak. Ebédre és vacsorára is hasonlókat főztek. Meg azt is olvastam már,
hogy a háromtagú étkezés újkori találmány, “a legmagasabb társadalmi körökből
indult ki és a nagyvárosok előkelő, gazdag polgársága csatlakozott hozzá
legelőbb”. Nagyon lassan terjedt. Nálunk a 17. sz. közepétől itt-ott már
megjelenik, a 18. sz. közepére részben a parasztság is átvette a háromszori
étkezést. De szezonálisan, vagyis munkája sajátosságaival összhangban
alakította étkezései rendjét. Így jött létre az étkezések téli-nyári változata.
Rövid időn belül aztán zavar is támadt az ebéd szó használata miatt, így egy
időre a déli étkezést délebéd névvel illetik. Később kapja a reggeli étkezés a
früstök nevet.
-
Mond, nagyi, más is úgy evett, mint ti?
-
Természetesen nem. Kecelen is voltak, akik már
háromszor étkeztek télen-nyáron fiatalkoromban is. Mindkét étkezési rend
gyakori volt módos és szerényebb háztartásokban, fiataloknál és időseknél
egyaránt. Mire te megszülettél, jóformán csak az idősek étkeztek így, mégsem
vált sohasem lenézett, szegénységet jelző formává. Olyannyira nem, hogy pl. a
cselédek, napszámosok sohasem kerülték azt a gazdát, akinél ez az étkezési rend
maradt fent.
-
Nagyi, hiszen mi is majdnem így ettünk!
-
Igen, mert apád nagyon hagyománytisztelő ember volt,
és azt gondolta, megsért engem, ha nem követi azokat a szokásokat, amelyeket
tőlem tanult.
-
Nagyikám! Én folyton bajban vagyok, mit is főzzek
ebédre, vacsorára. Hétközben még csak-csak, de hétvégén és ünnepekkor gondot
okoz a menü összeállítása. Ti mit tudtatok főzni? Emlékszem, az apu mindig azt
mondta anyunak, hogy bármit főzhet, csak hagymát ne tegyen bele.
-
Tudod, kislányom, mindig azt főztük, amit kellett.
Hurrá mami! Most okosabb lettem – mondhatnám, de nem mondom. Mert arra
nagyon megtanítottak, hogy az idősekkel tisztességesen beszélünk.
-
Na jó, nagyi, de mégis mit?
-
Hát tudod, a reggeli általában héjában főtt krumpli
volt, szalonnával és savanyú paprikával meg kenyérrel. Tavasztól őszig ez volt
az állandó reggelink. Tavasszal paprika helyett zöldhagymát, nyár derekától
zöldpaprikát. Közben szalonna helyett volt tojásrántotta, tejfölös túró vagy
épp juhsajt. Volt bőven tejünk, de azt inkább csak a gyerekek fogyasztották,
így apád is.
-
Tényleg, az apu nagy tejes volt még felnőttként is.
-
Télen kicsit változatosabb volt a reggeli. Ilyenkor
gyakran főtt étel volt az étek. Levest, kását kellett főznöm de, sütöttem még
málét, görhönyt, tepszis krumplit szalonnával vagy épp pörkölt káposztát. A
sült krumplit zsírba, olajba mártogatva ettük.
-
Hogy én azt hogy szerettem, ha tudnád nagyi! Mondd,
akkor milyen felvágottak voltak?
-
Felvágott akkor még nem volt, de azért tudtunk mit
enni. Az olajos káposzta is früstökre készült például, de ha megvolt már a
disznóvágás, akkor sült hurka, töpörtő, disznósajt, vagy akinek juha volt, mint
nekünk is, ott érett juhtúró is került a tányérra. Apád élt-halt az érett
túróért. Egyébként télen, amikor csak kétszer ettünk, a vacsora maradékát is
reggel ettük meg. Változatosságként a főtt krumpli-szalonna-savanyú
paprika-kenyér maradt továbbra is a hideg hónapokban is.
-
Ilyen reggelik után nem csodálom, ha nem kívántátok az
ebédet! Mit szoktál ebédre főzni?
-
Annak szigorú rendje volt. Az étrendet a tésztás és
húsos napok határozták meg. Húsos napok a kedd, csütörtök, vasárnap. Szerényebb
háztartásokban volt, hogy csak a vasárnap. Főétkezésre mindig volt leves.
Hétfőn főtt tészta a második étel, kedden gyakori a bablé és a babkása hússal,
de a bablé és sült tészta is gyakori délben, babkása estére.
-
Ha-ha! Már tudom, honnan a babimádatom!
-
Leves után sült vagy főtt tészta, pogácsa, palacsinta,
tejberizs, régebben, még kislánykoromban kukoricaganca. Csütörtökön kisvasárnap
volt, ekkor is fontos volt húst fogyasztani. Pénteken aztán ismét hústalan volt
a menü, bablé és főtt tészta a leggyakoribb. Estére a babból ekkor is kása
készült. A szombat a kalácssütés napja volt, így sokszor csak paprikás krumplit
főztem. Végül vasárnap húsleves, másodiknak húsétel és a szombati kalács.
-
Nagyi! Olvastam valami uzsonnáról is.
-
Igen. Július-augusztusban, amikor a leghosszabb a
munkanap, uzsonnát is ettünk, ami aludttej, tejfölös túró, szalonna, gyümölcs
volt, no és az elmaradhatatlan kenyér. Nyáron egyféle ételt főztem csak
vacsorára. Ott, ahol napi háromszor étkeztek télen, a vacsora az ebéd maradéka
volt.
-
Nagyikám, mit ettetek karácsonykor? Hányféle fogás
volt?
-
Kislányom, akkor sem tudtunk többet enni, mint egyéb
napokon. Voltak hagyományos ételek, ezeket főztük. December 24-e böjti nap volt
és külön szertartása volt az ünnepi asztal előkészítésének. Délután négyig nem
ettünk. Reggel mézes pálinkával indítottuk a napot, majd munkához láttunk.
Nagyapád készített egy szalmabábut, amihez még hozott egy kis szénát és
mindezt, amikor behozta a lakásba, akkor verssel köszöntötte. Mikor apád már
nagyobb lett, akkor ő mondta a verset. Ezután az egészet az asztal lábkötésére
tették. Mellé került ásó, fejsze, kapa. Én közben fehér abrosszal leterítettem
az asztalt, majd raktam oda egy kenyeret, a tetejére pedig egy fonott kerek
kalácsot. Egy szakajtót teleraktunk a következőkkel: búza, rozs, árpa,
kukorica, aszalékok, vöröshagyma, fokhagyma, pirospaprika, vagyis minden
terményből egy keveset. Miután ezzel megvoltunk, a szakajtó is az asztal alá
került. Voltak családok, ahol ezeket szitába gyűjtötték, majd a kerek kalács
tetejére tették.
Aztán, mielőtt vacsorához láttunk, mindent az asztalra készítettünk, mert az volt a szokás, hogy ha egyszer helyet foglaltunk, nem volt szabad felállni a vacsora végéig.
Állva kellett elmondani a Miatyánkot, aztán a szoba négy sarkába 1-1 diót kellett dobni az Aprószenteknek. Ezután lehetett csak leülni. Egy korty pálinkával kezdte mindenki az ünnepi vacsorát. Ezután egy szakajtóból mindenki választott egy diót magának. Ha egészséges volt, egészség ha, beteg volt, betegséget jelzett. Ezután volt, aki a saját diójából egy gerezdet adott a számára legkedvesebbnek. A diót mézbe mártva, majd ezt követően egy fokhagymát szintén és végül egy ostyát is mindenki elfogyasztott.
Ezután gyümölcs következett a menüben. Ilyenekre gondolj, hogy alma, szőlő, cukros vízben főtt aszalék.
Ezután egy almát annyi felé osztottunk, ahányan körülültük az asztalt, és ezt mindenkinek meg kellett ennie, hogy ha eltévedne, jusson eszébe, kikkel osztotta meg az almát karácsonykor és így hazataláljon.
Ezután következett csak az igazi főétel.
Aztán, mielőtt vacsorához láttunk, mindent az asztalra készítettünk, mert az volt a szokás, hogy ha egyszer helyet foglaltunk, nem volt szabad felállni a vacsora végéig.
Állva kellett elmondani a Miatyánkot, aztán a szoba négy sarkába 1-1 diót kellett dobni az Aprószenteknek. Ezután lehetett csak leülni. Egy korty pálinkával kezdte mindenki az ünnepi vacsorát. Ezután egy szakajtóból mindenki választott egy diót magának. Ha egészséges volt, egészség ha, beteg volt, betegséget jelzett. Ezután volt, aki a saját diójából egy gerezdet adott a számára legkedvesebbnek. A diót mézbe mártva, majd ezt követően egy fokhagymát szintén és végül egy ostyát is mindenki elfogyasztott.
Ezután gyümölcs következett a menüben. Ilyenekre gondolj, hogy alma, szőlő, cukros vízben főtt aszalék.
Ezután egy almát annyi felé osztottunk, ahányan körülültük az asztalt, és ezt mindenkinek meg kellett ennie, hogy ha eltévedne, jusson eszébe, kikkel osztotta meg az almát karácsonykor és így hazataláljon.
Ezután következett csak az igazi főétel.
-
A halászlé, meg a hal krumplisalátával és az
aszaltszilvás töltött pulyka?
-
Nem, dehogy. Ilyeneket nem ettünk akkortájt. Szenteste
böjtös étel volt, bablevest főztünk szűzen, vagyis olajjal vagy vajjal
készítve, majd mákos pupácskát, de néha volt túrós is.
Amit eddig ettünk, mindenből tettünk a termények közé is. Vacsora végeztével csak a főfogás maradékát volt szabad elvinni az asztalról. Minden egyéb ottmaradt Aprószentek napjáig. December 28-án aztán lebontottuk az asztalt. A szakajtóba gyűjtött terményeket a baromfinak adtuk, a szénát a fákra kötözte nagyapád, hogy termékenyek legyenek. A karácsonyi morzsát eltettük emberek és állatok betegségének gyógyítására.
Amit eddig ettünk, mindenből tettünk a termények közé is. Vacsora végeztével csak a főfogás maradékát volt szabad elvinni az asztalról. Minden egyéb ottmaradt Aprószentek napjáig. December 28-án aztán lebontottuk az asztalt. A szakajtóba gyűjtött terményeket a baromfinak adtuk, a szénát a fákra kötözte nagyapád, hogy termékenyek legyenek. A karácsonyi morzsát eltettük emberek és állatok betegségének gyógyítására.
-
Emlékszem, az apu nem engedett söprögetni
karácsonykor. Ez is valami régi szokás? Nem tudod?
-
Nem söprögetni nem volt szabad, hanem a szemetet
kivinni a lakásból. Az asztal alá kellett söprögetni, mert különben a szeméttel
kisöpörjük a szerencsét a házból.
-
Csuda egy szokásaitok voltak! De hallod nagyi, ennyi
ételtől csoda, hogy nem haltatok éhen!
-
Ne hidd, kislányom. Ettünk mi másnap és harmadnap
mindenféle finomságot. 25-én volt karácsony nagynapja. Aznap nagy ünnepi ebédet
ettünk, de szigorúan meghatározott étrend nem volt. Sőt, már az éjféli mise
után is jól belaktunk disznótoros ételekből. Hurka, kolbász, kocsonya került az
asztalra. Reggelire is kocsonya, hurka volt. Kislánykoromban még birkát vágtunk
az ünnepre, később már inkább disznót. Mise után ettük a nagy ételeket.
Húslevest zabszemtésztával, majd a húst fokhagymaszósszal vagy
paradicsomszósszal. Ezután került az asztalra a szárma, ami ti csak töltött
káposztaként ismertek. Ezután voltak még sültek, meg paprikás vagy gulyás.
Mindenki abból evett, amit kívánt. Ebéd után hájas sütemény vagy kalács került
még az asztalra. A többféle étel nem azért volt, hogy mindet megegyünk, hanem
inkább a vendégeknek. Akkortájt nagy vendégjárások voltak, jöttek a szomszédok,
rokonok köszönteni. Bár azt mondták, hogy a hason nincs ablak, mégis mindenki
igyekezett kitenni magáért, nehogy megszólják.
-
Nagyikám! Elmondod azt is, mit ettetek szilveszterkor?
-
Szívesen. Szilveszter estét “bőved estéjé”-nek mondták
mifelénk, az újév első napját pedig kiskarácsonynak. Bőved estéjén bőségesen
igyekeztünk enni, mert azt mondták az öregek, hogy aki nem lakik jól, az a
következő évben éhezni fog. Húslevest, sülteket, pörköltet ettünk. Hagyományos
étel volt a köleskásaleves hosszúkolbásszal, de ha volt alapanyag, akkor
savanyú nyelvlevest készítettem. Volt még kocsonya, meg hurka, kolbász is, és
szárma is készült még. Estére mindig jól elfáradtam, mert kötelező volt este a
rétes. Nem ám egyfajta, hanem túrós, meggyes, mákos, diós, káposztás. Másnap,
elsején füstölt húsból kellett húslevest főznöm, esetleg orjalevest, de
fokhagyma- és paradicsomszósz ekkor is készült. Sertésből készült még valami
második is, legtöbbször pörkölt, majd fánk és rétes került az asztalra. De
ekkor sem ettük végig az étlapot, hanem a leves után mindenki azt evett, amihez
kedve volt.
-
Nem panaszkodhatsz, hisz ti is sokat ettetek akkor.
-
Sokat persze, de ne felejtsd el, amit az elején
meséltem, csak kétszer ettünk akkortájt egész nap.
-
Köszönöm nagyi. Elgondolkodom a hallottakon.
Nagyikámról tudni kell, hogy 1901. októberében született a Kiskunság és a
Kalocsai Sárköz határán, Kecelen. A település néprajzát kutatva kiderül,
nagyanyám nem ismerte a kifejezést, betegre enni magunkat, sem a dőzsölést. Nem
azért, mert nem engedhették volna meg maguknak, hanem mert bizony bölcsek
voltak e téren is.
Forrás: Kecel
története és néprajza, szerkesztő: Bárth János, Kiadta Kecel Nagyközség tanácsa
1982.
Fotó: Néprajzi
lexikon, Karácsonyi asztal (rekonstrukció, Kapuvár, Győr-Sopron m.)
Virágné Fejes Éva
2018 december 03.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése