Keresés ebben a blogban

2018. december 29., szombat

Ismerjük meg! 4. - Imádkozó sáska


Manók I.
Mantis religiosa - Imádkozó sáska
A fogólábúak (Mantodea) rendje rendkívül forma- és fajgazdag társaság, lenyűgöző szépségű ragadozók tartoznak ide, amiket gonosz tekintetű, kezeiket dörzsölgető "manóknak" is nevezünk. Hazánkban egyetlen fajuk él, az imádkozó sáska, amit sokan ájtatos manóként ismernek. 



Az "imádkozó" jelző nem szorul magyarázatra, minden fogólábúra jellemző, hogy a fogazott, erős első pár lábaikat behajlítva, szorosan egymás mellé fektetve hordják. Villámgyors fegyverek ezek, erős szorításukból kevés rovar menekül, a nagyobb fajok olykor gerinceseket - gekkókat, siklókat, rágcsálókat, apró madarakat - is zsákmányolhatnak. 
Sok faj nősténye jellemzően párzás után elfogyasztja a hímet, de egyébként is hajlamosak a kannibalizmusra, ez pedig már egész ifjú korukban megmutatkozik. 
Nem ritka, hogy egy-egy manó védett, meleg helyre, lakásba helyezi el petecsomóját, ami ebben az állapotában telelne át, a fiatalok pedig tavasszal bújnának elő. Ha azonban nem éri hideg a petecsomót, az állatkák már december-január magasságában előbújnak, tömegesen másznak szét a lakásban, s jobb híján egymásra vadásznak, csak a legerősebb és legügyesebb vadászok maradnak életben. Nincs ez másképp a természetben sem, s ha két példány találkozik a mezőn, heves erőfitogtatásba kezdenek, fogólábaikat széttárják, így láthatóvá téve az azok közt rejtőző riasztó szemfoltot, gyakran kitárják szárnyaikat, s azok surrogásával igyekeznek megfélemlíteni a másik példányt. Az esetek többségében az egyik egyed meghátrál, ha azonban közel azonos méretű példányok találkoznak és egyenlőnek ítélik meg az erőviszonyokat, összecsapásra is sor kerülhet. Abból még mindig van menekvés, de amint az egyik fogást talál a másik torán, nyerő pozícióba kerül, és 1-2 másodperc leforgása alatt lerágja vetélytársa fejét, ami innentől kezdve harcképtelen prédává válik. 
Az imádkozó sáskák "gonosz nézése" a pupillaszerű fekete pontocskából adódik. A legtöbb faj szeme nappal világos színű, s akármerről pillantunk rájuk, úgy tűnik, hogy folyamatosan minket kémlelnek a szemük sarkából. Ez a jelenség az összetett szem jellegzetességéből adódó "pszeudopupilla", fénytörési jelenség, tehát nem követnek minket állandóan a szemükkel, de ha fejüket felénk fordítják, jobb nem közelíteni az ujjunkkal, mert egy gyors csapás utáni fájdalmas harapásban lehet részünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése