Keresés ebben a blogban

2018. december 9., vasárnap

Takarítás eleinknél


A karácsonyra való készülődéshez a takarítás is hozzátartozik. Számtalan eszköz van, mely megkönnyíti a dolgunkat, a takarítószerek sora végtelen, igény és pénztárca kérdése csupán.

Régen nem volt ez így, egyrészt a seprűn és súrolókefén kívül nem sok mindent ismertek, másrészt tisztítószerként ilyen anyagokat használtak, mint benzin, terpentinolaj, szalmiákszesz vagy a szappanfőzés melléktermékeként megmaradt lúg, hamu, homok, citrom, ecet, tej, szódabikarbóna, só. Ezek minden háztartásban fellelhető szerek voltak.


A takarítani nem csupán a látvány miatt kell, hanem higiéniai okok miatt is. Ám azt is hozzátehetjük, hogy bizonyos fokig vallási okai is vannak. Kívül belül megtisztulva, lecsendesedve várjuk a fény újjászületését, a kis Jézus megszületését.

Összegyűjtöttem jó pár takarítási módszert egészen a XVI. századtól. Nem csupán a Kárpát-medence praktikáit, hanem a ködös Albionban alkalmazott módszereket is.


Ruhaneműk tisztítása

Tintafolt eltüntetése. Ehhez kis tejre van szükség. A tejbe beáztatjuk a tintás ruhadarabot. A tej fellazítja a tintát, ami a rendes mosásnál könnyen kijön majd. A tej közben elszürkül, ahogy a tinta oldódni kezd. Fél órát áztatjuk így.

Gyümölcsfoltok sokkal nehezebbek. A gyümölcssavak nagyon összetettek. Kenjük be a foltokat egy kis vajba, majd áztassuk az egészet egy kis ammónia és mosószóda egyvelegébe.
Enyv: legjobb talán, ha alkoholt használunk. Egy kis whisky és egy kis brandy. Az alkohol majd segít. Beleáztatjuk a foltot. Azonnal feloldja.

A szappan is olyan oldószer, ami feloldja a zsiradékot. A többi dolgot pedig megoldja az alkohol. A vegyi anyagok csak ott hatnak, ahol a probléma van. „Használj keveset, fizess keveset!”
Sulykolás a korabeli mosógép. Addig kell ütögetni meg csavarni, míg a kosz el nem tűnik.

Kékítőkocka
Szintetikus ultramarin. Iránból származik. Semlegesíti a fehér sárgás árnyalatát. A modern mosóporok is tartalmaznak kékítőt, hogy optikailag fehérebbnek lássuk a ruhát.

Csipkemosás
A csipkét lenvászonra terítették, majd gondosan összehajtogatták, vagyis becsomagolták a lenvászonba. Ezután beáztatták a kis csomagot. Nyomkodták, forgatták.

Az anyagot ezután ki kell szárítani. Ezért a szárítón szépen kifeszítve legombostűzték, hogy megtartsa eredeti alakját és szép tartása legyen.

Ma már nem kell a patak vizében vagy teknőben suvickolni a szennyes ruhákat. A technika lehetővé tette, hogy a mosás fárasztó művelete kimerüljön a ruha gépbe pakolásában, gombnyomásban. Esetleg a foltok némi előkezelésében.
Mosónők: https://www.szamoskozigobelin.hu/termekek.php?kat=13&termek=504áadása

Konyhai edények tisztítása, felújítása

Öntöttvas sütő  A sütőt feketére színezik grafittal, ez véd a rozsdától és szép fényt ad neki.

Edény súrolás A legtöbb korabeli háziasszony homokkal súrolta az edényeket. Ez a legkörnyezetbarátabb mosogatószerük volt.

Fontos szempont volt a megfelelő higiénia, azt ugyanis korán felismerték, hogy ezzel sok betegségnek vehetik elejét.

Három védvonaluk volt a higiénia fenntartásában.

Egy nedves rongyra sót szórtak és azzal ledörzsölték a szennyeződéseket, s ezzel megölték a baktériumokat is.
Második védvonal a forró víz volt.

Valamennyi tejesedényt jól kiforráztak, majd jól megforgatták benne a forró vizet.
Harmadik védelmi vonal a napfény volt, illetve az UV sugarak.

Nem tudták, hogy működik pontosan, de napos időben kipakolták az edényeket a napra, melyeket az UV sterilizált.




A sokoldalú hamulúgot az edények tisztántartásánál is bevetették, nem csupán mosogatásra, zsíroldásra, hanem az elbarnult zománcon is segített, illetve a leégett fazék- vagy üstaljat is tisztára marta, ha koncentráltabbra készítették.


Bútorok tisztítása

Bútortisztító
Lenmagolaj van benne, egy csepp gin és egy kis feketemelasz. A feketemelasz nagyon szép színt kölcsönöz a sötét bútornak. Az, hogy egy kicsit ragadós, a fényesítésben segít. Az alkohol pedig egyfajta kötőanyag, amely a felvitelben segít. Ez is hozzájárul a szép fény kialakulásához, mert elpárolog és kevesebb szer marad a felületen. Nagyon egyszerű, de nagyon hatásos bútortisztító. 25.

Faburkolat tisztítása A faburkolatra egy másik népszerű tisztítószert használtak. Itt nem olyan magasfényű csillogást akarunk elérni, mint a bútorokon. Ennek csak tisztának kell lennie. Ezért az a legjobb, ha meleg sörbe mártott és jól kicsavart ronggyal. A sör elég savas, hogy eltávolítson bármilyen zsírt. Vagyis az összes por és korom le fog jönni. Amikor megszárad, egy nagyon enyhe színezetet ad a burkolatnak. Utána alaposan ki kell szellőztetni a szobát. Különben olyan szag lesz, mint egy sörfőzdében. 28,10

Bőrkárpitozású bútor tisztítása A bőrbútort ki kell fényesíteni. Ehhez tojásfehérjét és cukrot használnak, ami úgy fel van verve mint a habcsók. Egy rongy segítségével ezzel dörzsölik át a bőrbútort. 38,3


Különféle helyiségek tisztántartása

Teafű a nagytakarításnál
Teafüvet télen összegyűjtjük és felhasználjuk a tavaszi nagytakarításhoz.
Picit benedvesítjük, majd leszórjuk a földre, padlóra. Így söprünk össze. A por a tealevelekhez tapad és kis golyókká formálódik, így ahelyett hogy össze-vissza szállna, könnyedén össze lehet seperni, és nem lélegezzük be a port.
Tolnai Klári a Katyi című filmben

Erősen szennyezett padló esetén a felmosóvízbe kis szalmiákszeszt vagy ecetet tettek, ami jól tisztított, de szaga elég kellemetlen volt. Szellőztetés javasolt.

A faházak, kerítések elszürkülését hamulúggal akadályozták meg. A fát néhány éves időközönként forró lúggal lemosták, így a több évszázados faépítmények is megtartották kellemes, antik színárnyalatukat. Padlót és festetlen bútorokat is lúggal sikáltak fehérre, azaz faszínűre. A fa nem csupán megtisztult, hanem láthatóvá vált ismét a gyönyörű erezete. De ezzel a fertőtlenítést és a szú elleni favédelmet is megoldották.

Kéménytisztítás
A kéményt csirkével tisztították. Fogtak egy csirkét és belenyomták a kéménybe. A csirke ki akart szabadulni és végigkaparászta a kéményt, így kitisztította a kéményt.
Magyalt dugtak a kéménybe. Mindkét végére kötelet kötöttek, egy a kéményen egy a lakásban huzigálta

Az egészséges kamra. Angliában elég párás a levegő, viszont a kamrának száraznak kell lennie. Tegyünk egy dobozba oltatlan meszet. Ez beszívja a kamra páráját. Így száraz marad a levegő és nem dohosodik meg.

Árnyékszék felújítás. Az ülőkét lúgkővel mossa át, hogy elpusztuljon minden kórokozó.

A mész lúgos, maró anyag így a falakon is elpusztítja a kórokozókat, emellett a fehér színtől világosabbnak tűnik a helyiség.


A takarítás fontos része volt a kártevők irtása is.

Poloskairtás
Terpentinnel és sóval kell kiirtani a poloskát. Át kell mosni terpentinnel a bútorokat és mindent, majd átdörzsölni sóval.

Molyok ellen az erős illatú levendulát használták. A ruhák közé kis levendulacsokrokat tettek.

Téli időszakban fontos a víz és hideg elleni védekezés, a minél tartósabb, ellenállóbb ruházat és a bőrünk védelme. Erre is voltak megfelelő módszereik eleinknek.

Víztaszító cipőkrém Vízhatlanná kell tenni a bakancsot, csizmát. Ehhez egy 19. sz.-i receptet használ, ami méhviaszból, szurokból és marha vagy birkafaggyúból készül. Megolvasztjuk és összeöntjük. Faggyúból kell a több, viaszból a kevesebb, szurokból pedig annyi, hogy szép barna legyen a krém. Még melegen rákenjük ronggyal a cipőre.

Ajakír
Viktoriánus korabeli és kifejezetten repedezett szájra való. Érdekes, mert ebnyelvfüvet tartalmaz, ami egy piros színezőanyag. Így a végeredmény szép piros, csillogó ajakfény lesz. Télen, amikor kiszárad az ember ajka és cserepesedik, nagyon jó szolgálatot tesz. Az ebnyelvfű közönséges gyomnövény. Minden részéből ki lehet nyerni festéket, de a legtöbb a gyökerében van.
Olivaolajat öntünk egy edénybe. Az olajhoz adunk egy kis ebnyelvfüvet (szárított ebnyelvfűgyökeret) és feltesszük a tűzre, de csak hogy kicsit átmelegedjen és megszíneződjön. Még két összetevő kell. Birkafaggyú és fehérviasz. Egy gyertyát és egy kis darab faggyút összeaprítunk, majd összeolvasztjuk. Ekkor összeöntjük a piros olivaolajjal, majd az egészet leszűrjük. Hideg helyen állni hagyjuk. Ennél jobb szájfény a boltban sem kapható.

Kézkrém kiszáradt kézre Zabkorpa, rózsavíz és zsír összetevőkből áll. Egy kis zsírt jól átkeverünk, majd villával felverjük, hogy lágyabb, krémszerű legyen. Adunk hozzá egy kanál mézet és egy kis korpát. A korpától kicsit dörzsölős lesz az állaga és könnyebb lesz belemasszírozni a bőrbe. Hozzáadunk még egy tojásfehérjét és egy kis rózsavizet. A rózsavíz desztillált vízből és rózsaolajból készül. Nem csupán jó illata van, hanem ettől könnyebben felszívódik a bőrbe. Villával még egyszer felverjük. Nem nehéz a tárolása, mert csupa zsiradék, csak bele kell tenni egy edénybe, lefedni és 3-4 hónapig gond nélkül eláll.

Csizmatisztítás citrommal, főleg a 20. század elején volt elterjedt , amikor még bolti cipőápolóknak híján voltunk. Ma is jól jöhet, mert egyszerű, gyors és teljesen bió:

A környezetvédelem és hulladék hasznosítása már akkor is divat volt.


Hulladékhasznosítás
A télen összegyűjtött csontokból csontliszt készül, ami nagyon jó trágya a talajnak. A régi, használt rongyok is nagyon jól hasznosíthatók trágyaként.

Korom felhasználása Nagyon hasznos a kertbe kiszórni, remek trágyaalapanyag. Jót tesz a rózsáknak is, megelőzi a fertőzést. A teafű is nagyon jó. Tegyünk egy kicsit a rózsa tövéhez. A növényre is szórhatjuk.

Hamu felhasználása
A termőföldre kiszórva féregtelenítésre is alkalmas, de remek talajjavító is.

Baromfiak tetvesedése ellen is kitűnően alkalmazható. Száraz helyre öntsünk belőle egy kupacot, ahol a tyúkok hamufürdőzhetnek benne.

A diólevél is felhasználható állatok féregmentesítésére. A rovarok, rágcsálók nem kedvelik. Így ezzel almozva sokáig távol tarthatjuk ezeket a nemkívánatos betolakodókat.


Régi, de korszerű


A borax, vagyis a nátrium-tetraborát – színtelen természetes ásványi só – fertőtlenít és fehérít, akár a klór, és oldja a zsírt, így a lefolyócsövek és a csatornahálózat tisztítására is használhatjuk. A konyhai és a fürdőszobai felületek pucolásánál szintén hatékony, mosószódával keverve a bor- és ételfoltot is eltünteti.

A citrom fényesít, antibakterizál, és jó illatot ad. Ezüst tisztítására is alkalmas, olívaolajjal elkeverve pedig bútortisztítóként is használhatjuk.

A mosószóda – nátrium-karbonát, más néven sziksó – zsíroldó, vízlágyító és tisztító tulajdonságú természetes vegyület. Kiválóan alkalmas erősen szennyezett felületek és textíliák tisztítására – eltünteti például a fű- és tintafoltot is -, továbbá eldugult lefolyók és csatornák feloldására. Ruhák és kárpitok tisztítása előtt előbb egy nem látható részen próbáljuk ki, mert előfordulhat, hogy a természetes vegyület az anyag színét is oldja.

A szódabikarbónát – amelyet a konyhában süteményekhez vagy barna kenyér sütéséhez használunk, , vízzel elkeverve pasztaszerű masszát kapunk, ami kiváló zsiradék, folt és pecsét eltávolítására. Nem karcol, ezért akár üveget, kényes műanyagot vagy fémfelületet is tisztíthatunk vele. A szemetesvödör aljára szórva pedig semlegesíti a kellemetlen szagokat.

A teafaolaj – az ausztrál Melaleuca Alterifolia fa leveliből nyert olaj – természetes módon antibakteriális és antiszeptikus, így a természetgyógyászatban antibiotikum helyett is alkalmazzák a fa leveleiből készített porral töltött kapszulát. Mindemellett gombaölő szerként is használható. A konyhában vagy a fürdőszobában is fertőtleníthetünk néhány csepp olajjal készült meleg vizes oldattal.

A sokoldalú ecet


Ablakok, üvegek, poharak, tükrök tisztítására alkalmazható az étkezési ecet meleg vízzel elkeverve: készítsünk kétharmad-egyharmad arányban keveréket, öntsük egy spriccelős flakonba, és kész az üvegpucoló.

Kerámiafelületekről jól oldja a vízkövet, a szappanlerakódást és a piszkot az egy bögre szódabikarbónából, egy bögre vízből és két evőkanál ecetből készített elegy.

Fürdőszobai és konyhai csapokat fényessé varázsolhatjuk, ha ecetet mosószódával összekeverünk. Kiváló zsíroldó szer is.

A lefolyók dugulását megszüntethetjük, ha forrásban lévő vízben feloldunk fél kilogramm sót, majd hozzáadunk nem kevés ecetet, és a keveréket az eldugult lefolyóba öntjük. Ez a házi szer egyúttal a kellemetlen szagot is eltünteti.

Kávé- és teafoltok ellen is hadba szállhatunk ecettel, sőt az izzadságszag ellen is hatásos, ha a meleg vizes eleggyel mosás előtt 30 perccel a ruhát befújjuk a megfelelő helyen.

Bútortisztítót is készíthetünk ecetet és olívaolajat fele-fele arányban elkeverve, de az antik fabútorokat és a tömörfa felületeket inkább lenmagolajjal vagy méhviasszal fényesítsük.

Kávézacc: remek súroló és zsíroldó is egyben. Megnedvesített mosogatószivacsra, vagy mosogatókesztyűre szórva használjuk, majd alaposan öblítsük le. Szórhatjuk közvetlenül a zsíros edényekre is, szinte maradék nélkül összegyűjti az összes zsiradékot.

Ne féljünk tehát mi sem bevetni az otthon fellelhető, régi tisztítószereket! Pénztárca és környezetkímélők is.

Forrás:
Takarítás természetes szerekkel
https://www.eletforma.hu/otthon/takaritas_termeszetes_szerekkel/

Viktoriánus farm sorozat: https://www.youtube.com/watch?v=jEyoSr9ofyM&list=PLdRhaBZo7R4Sbcx9Q9iytMnBgEqugye_Q

Edward kori farm sorozat
https://www.youtube.com/watch?v=0tl6YRFcUuE&list=PLdRhaBZo7R4TYywpbVVAAM8ECNet5QoLa

Tudor-korabeli gazdaság sorozat
https://www.youtube.com/watch?v=DZK7Yl4BSis&list=PLdRhaBZo7R4Tsshy7fKPNPXexMfEZ8Wiw

Érmelléki asszonyok hagyatéka:
http://magyarvagyok.info/ermelleki-asszonyok-hagyateka-regi-idok-ragyogo-portai/



Áldott békés készülődést kívánok mindenkinek:

Virágné Fejes Éva
2018. december 09.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése