Egy csoportban megosztották egy főzni szándékozó úriember ( Pechal Peter ) észrevételeit. Jogos a felháborodása a szakácsúrnak. Hiányolom is a mai szakácskönyvekből a mértékekre vonatkozó útmutatást. Ugyanígy az egyes konyhai technológiák leírását is.
,,Nekem az a gondom a főzéssel, hogy egyszerűen nem értem, hogy mit kérnek tőlem a szakácskönyvek, vagy a mirelit halrudacska hátán a használati utasítás...
· -Mit jelent az, hogy süssem aranybarnára? Az arany nem barna, hanem aranyszíne van, a legtöbb esetben... Miért nem azt írják, hogy süssem mondjuk magyar vizsla barnára?
· -Milyen mértékegységeket használnak egyáltalán? Mennyi egy csipet? Mindenki ugyan akkorát csíp?
· -Vagy amikor azt mondják, hogy egy ujjnyi valami. De kinek az ujja? Mivel a feleségem főz általában akkor gondolom az Ő ujja, de akkor az nekem kisujjnyi...
· -Vagy amikor egy evőkanálnyit kérnek. De az sima, vagy púpozott? Tehát annyi amennyit én eszek ha más kajájából kérek, vagy amennyit én adok? Nem mindegy...
· -Mennyi az egy bögre liszt? Nekem például fél literes a kakaós bögrém.
· -Mit jelent az, hogy előmelegített sütő? Mikor elég meleg? Ez olyan mint az előjáték, hogy érezned kell mikor jött el az a pillanat amikor már betehetsz valamit?
· -Meg vannak ezek a közepes dolgok, mint a közepes hőfokon. Honnan tudjam, hogy az közepes? Ha odanyúlok és csak másodfokú égést szenvedek?
· -Mekkora egy közepes tojás? Persze van már olyan tojástartó, amire rá van írva hogy S, M, L. De ha otthon csak L-es van akkor vágjak le a tetejéből? Vagy ha a boltban nincs felcímkézve, akkor honnan tudom?
· -Itt van még ez a szeletelős darabolós dolog is. Vágjam apró kockákra a hagymát. Mekkora az apró? 5 forintos nagyságú? Vagy egy 1x1-es kocka elég kicsi? Ráadásul mennyire fontos, hogy kocka legyen? Ha én rombusz formájúra vágom, az elrontja az étel ízét? Vagy az kevésbé jól süthető mértani alakzat?
Arról már ne is beszéljünk, hogyha mindezen túl vagyok, akkor felrakom sülni a kaját, de mivel nem szeretek fölötte állni, bemegyek közben néha rápillantani, mi megy a TV-ben. Nah, ezért van az, hogy már tegező viszonyban vagyok az összes pizzafutárral..."
Eddig a történet. Ezen felbuzdulva összeszedtem a mennyiségekre vonatkozó tudnivalókat.
De még mielőtt bárki felteszi a kérdést pl. a cukor és vaj ilyen-olyan arányaira, leírom. A kiskanálba még bele tudjuk simítani a vajat úgy, hogy az tényleg tele van. A csészényit viszont már általában olvasztott állapotban tesszük a csészébe. Innen a kanál és csésze közötti nem arányos súlyeltérés. Az 1 dl liszt és az 1 l liszt pedig azért nem egymás arányos többszörösei, mert a liszt a súlyánál fogva össze tud nyomódni. Bizonyám! Ha beleöntjük egy edénybe és elkezdjük szépen ütögetni a lisztes edény oldalát jó két ujjnyival biztos lezuhan a liszt szintje. Ezért az eltérések. Mindezt azért írtam le, mert amikor először jelent meg ez az írás, egy élelmes nagy matekos úriember egyből kirohant a kérdéseivel.
De nézzük a mértékegységeket, sokak mumusát.
Előrelátó háziasszony a konyhaszekrény belsejére felragaszt egy táblázatot, ami mindig kéznél van, a mértékegységekről és az egy főre számítandó alapanyag mennyiségekről. Így pont annyit főzünk, amennyit szeretnénk és akkor sem esünk kétségbe, ha elromlik a konyhamérlegünk, vagy eltörjük kedvenc mérőedényünket. Kanál, bögre, csésze mindig kéznél van. Nézzük át, miből mennyi az annyi? Természetesen ezek körülbelüli értékek. Ha ügyesek vagyunk, kijelölünk egy kanalat, egy bögrét és egyszer elvégezzük a mérést, mert ahány kanál és bögre, annyiféle mérettel találkozhatunk ma már.
Általánosságban azt
mondjuk:
1 merőkanál
65 ml
1 evőkanál 15 ml
1 kiskanál 5 ml
1 mokkáskanál 2 ml
1/2 teáskanál 2,5 ml
1 evőkanál 15 ml
1 kiskanál 5 ml
1 mokkáskanál 2 ml
1/2 teáskanál 2,5 ml
1 csapott mokkáskanálnyi
|
1 csapott kávéskanálnyi
|
1 csapott evőkanálnyi
|
1 púpos evőkanálnyi
|
|
Liszt
|
1,5 dkg
|
2,0 dkg
|
||
Só
|
1,0 dkg
|
1,5 dkg
|
||
Cukor
|
1,5 dkg
|
2,0 dkg
|
||
Zsír
|
2,5 dkg
|
|||
Olaj
|
2,0 dkg
|
|||
Zsemlemorzsa
|
1,2 dkg
|
|||
Vaj
|
2,5 dkg
|
|||
Búzadara
|
1,5 dkg
|
|||
Citromsav
|
2 g
|
Nézzük a másik bizonytalanságot, mit takar a csésze,
bögre, pohár, mint mennyiség.
Pohár 2
dl
Csésze 2,5 dl
Bögre 5 dl
1 levesestányér a belső karimáig 2,5 dl
Csésze 2,5 dl
Bögre 5 dl
1 levesestányér a belső karimáig 2,5 dl
1 csésze cukor
|
225 g
|
1 csésze vaj
|
225 g
|
1 csésze zsemlemorzsa
|
50 g
|
1 csésze apróra vágott
mogyoró
|
175 g
|
1 csésze
kókuszreszelék
|
75 g
|
1 csésze liszt
|
150 g
|
1 csésze barna cukor
|
175 g
|
1 csésze méz
|
350 g
|
1 csésze rizs nyersen
|
200 g
|
1 csésze szárított
gyümölcs
|
175 g
|
1 csésze (2,5 dl) dió
(nem őrölt)
|
13-15 dkg
|
1 bögre bab
|
30 dkg
|
1 bögre rizs
|
25 dkg
|
1 bögre kukoricaliszt
|
20 dkg
|
1 bögre (5 dl) dió
(nem őrölt)
|
27-30 dkg
|
1 dl liszt
|
5 dkg
|
1 dl búzadara
|
7 dkg
|
1 liter liszt
|
65 dkg
|
Egyéb, a receptekben olvasható mértékegységek
Kép forrása: http://www.gock.hu/targyak
|
Késhegynyi
fűszerpaprika, bors
|
0,2 dkg
|
Késhegynyi só, liszt,
cukor
|
0,5 dkg
|
Diónyi zsír, vaj,
margarin
|
2 dkg
|
tojásnyi zsír, vaj,
margarin
|
5 dkg
|
10-12 közepes burgonya
|
1 kg
|
1 nagyobb fej káposzta
|
1 kg
|
8-10 közepes alma
|
1 kg
|
1 nagyobb fej
kelkáposzta
|
1 kg
|
1 marék savanyú
káposzta
|
35 dkg
|
1 marék sóska
|
10-15 dkg
|
Ne feledjük, az ételkészítés lényege a helyes arányok
megtalálása. Jó főzést-sütést mindenkinek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése