Keresés ebben a blogban

2018. december 20., csütörtök

Karácsonyi böjtös étel a hal


December 24-én a a katolikus családok böjti napot tartanak, ez a karácsony böjtje, ami azt jelenti, hogy csak este fogyasztják el a böjti vacsorát. Ez eredetileg (gyümölcsök) alma, dió és méz valamit foghagyma voltak, majd vajas bableves (zsír nélkül) hús nélkül (böjtös bableves), végül mákos guba (pupácska) volt. Újabban kialakult, hogy bár húst, zsírt, tejet, tojást nem ettek ilyenkor, a hal mégis az asztalokra kerülhet.

Kép forrása: https://femina.hu/karacsony/rantott-hal/

Kép forrása: https://femina.hu/recept/karacsonyi-halaszle/

A karácsonyi halevés szokása valamennyi európai keresztény országban elterjedt. Nálunk és a lengyeleknél a karácsony elmaradhatatlan fogásává vált a halleves. Oroszországban a lazaccal és kaviárral töltött palacsinta, a blini, a németeknél a pirítóssal tálalt kaviár, a svédeknél a lutfisk nem hiányozhat az ünnepi menüből. 

Nálunk jellemzően pontyot választanak a vásárlók. Vásárolhatunk lefagyasztott filézett halat, de sokan az élőhalat részesítik előnybe. Aki nem tudja feldolgozni, az megkéri a halárust, hogy végezze el ezt a munkát. 

Ez a kis videó bemutatja, hogy nem olyan borzasztóan nehéz művelet ez, otthon is elvégezhető, inkább annyi a hátránya, ha otthon végezzük, hogy utána lehet takarítani. Ez azonban nem lehet akadálya annak, hogy magunk tisztítsuk, filézzük ki a pontyunkat.

Áldott békés ünnepi készülődést kívánunk mindenkinek!

Virágné Fejes Éva
2018. december 20.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése