Keresés ebben a blogban

2018. december 16., vasárnap

Már most gondoljunk a tavaszi fagyokra


Országszerte beköszöntött a tél, az elmúlt két napban jelentős mennyiségű hólepel alá került az ország. Élvezzük, szeretjük, csodáljuk a fehér tájat. Kevesen tudják, hogy a hó a síelésen, szánkózáson, hóemberépítésen túl más pozitívummal is rendelkezik.

Sokat bosszankodhatunk amiatt, hogy már megint nem lesz termés az idén, pedig egészséges a gyümölcsfánk, metsszük, trágyázzuk, permetezünk és mégis! Minden fáradozásunk kárba vész, mert jönnek a tavaszi fagyok, ami elviszi a termést, ugyanis lefagy az összes virág. Hideg van, amikor virágba borulnak a fák, nem járnak a beporzó méhek ilyen időben.

A legtöbben a füstöléses fagyvédelmi módszert ismerik, de elterjedt még a locsolással való védekezés is, ám ez elég költséges, főként akkor, ha vezetékes vízzel kell megoldani. Eredményesebbek a ködképző anyagok, amelyek gyenge lefolyású völgykatlanokban megülve csökkentik a kisugárzást. Alkalmazásuk a magas költség és a közlekedésben gyakran okozott károk miatt nem terjedt el. 


Létezik ennél egy olcsóbb módszer is. A francia gazdákat is szokta sújtani ez a természeti csapás, ezért kitalálták, hogy késleltetik a fák virágzását. A módszerre máshol is rájöttek, és már nálunk is sikerrel alkalmazzák néhányan.
Havas telek idején, kevés számú fa esetében alkalmazható a módszer, bár lehet, hogy sokan azt gondolják, jókedvű kertészek találták ki áprilisi tréfának, és hogy hihetőbb legyen, becsomagolták történelmi köntösbe. Pedig csak egy intelligens megoldást keresünk a problémára! 

A veszélyeztetett gyümölcsfák csurgójában a havat letapossuk, ha többször esik hó, akkor többször is. A keletkezett kemény hóréteget szalmatörekkel, szalmás trágyával, tőzeggel betakarjuk (mulcsozzuk). A mulcsréteg alatt a hó sokáig nem olvad, lehűtve ez által a fa csurgójában a talaj hőmérsékletét. Ezáltal akár egy héttel is elhúzódhat a virágzás megindulása. 

Ugyanezt a hatást lehet elérni erős fagyok idején jégtáblákkal. A jégtáblákat szintén takarni kell a fentebb említett mulcsanyagokkal. 

Amikor már nem várhatók éjszakai fagyok, a hulladékot eltávolítjuk a fák alól. A lemaradást a fák gyorsan behozzák, a virágokat pedig megvédtük a késői fagyoktól. 

Figyelem! A módszer csak addig alkalmazható, míg fagyott állapotban van a talaj. 

Forrás: Susanne Bruns - Amit nagyapáink még tudtak 2. 

A tavaszi fagyok mindig is gondot okoztak a gazdáknak, ezért folyamatosan keresték a megoldást a problémára. Az 1864. novemberi Erdészeti lapban akadtam egy szintén olcsó, bárki által kivitelezhető megoldásra.

Amikor ősszel feltesszük a kérdést, mire használjuk a lehullott falevelet, akkor gondoljunk erre. Zsákoljuk be például a fagyok idejére és akkor vegyük elő, és terítsük a fák alá.

Mivel most falevél nem áll rendelkezésre, hó viszont igen, kertészkedjünk egy kicsit mármost a jövő évi bő termés érdekében. Használjuk ki a mostani havazást és fagyokat! 


Ha pedig nem szeretnénk vesződni a takarással, ültessünk eleve kései kihajtású gyümölcsfákat, amelyek nagyobb biztonsággal kerülik el a tavaszi fagyokat. 

Virágné Fejes Éva
2018. december 16.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése