Keresés ebben a blogban

2021. május 23., vasárnap

Lángosok

Ma igazi piacos lángos volt a menü. Nagyon-nagyon finomra sikerült. Sok tejföllel, fokhagymával a tetején.Ha ezt a fajtát nem szeretitek, hoztam egy egész lángosgyűjteményt.

Igazi piaci lángos recept


Hozzávalók: 1 kg liszt kb. 5-6 dl langyos víz 1 élesztő pici cukor az élesztő futtatásához 2 kávéskanál só olaj a sütéshez és a formázáshoz

Elkészítés: A hozzávalókból tésztát dagasztunk (tudom, hogy furcsa, de vízzel kell az élesztőt futtatni!!!!), de teljesen simára, hogy egy pici gumó se legyen benne és olyan lágynak kell lennie, mint más kelesztett tésztának, pl. a pogácsa vagy talán egy picit keményebb, de nem sokkal! Ezt megkelesztjük és ha megkelt, olajos kézzel lángost formázunk és bő olajban kisütjük! Tehetsz bele egy főtt krumplit is teljesen péppé nyomva, így puha marad. Tanácsok: Isteni finom! Ezt a receptet egy piaci lángossütő néni árulta el!!! Elkészítési idő: 30 perc A receptet beküldte: ritaanyu


Krumplis lángos

Többen jelezték, hogy örömmel fogadták azokat a recepteket, amelyeket közöltünk a Szentes gasztronómiájába tartozó ételekről. Íme a piacokon vásárolható lángos receptje, amihez jó kísérletezést és jó étvágyat kívánunk.

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg főtt, tört főtt burgonya, 1,5 dkg élesztő, 2 dl tej, cukor, só, olaj).

Elkészítés: A többször átszitált lisztet tedd meleg helyre, hogy meglangyosodjon. A tej felével, kevéske cukorral és egy kanálka liszttel futtasd fel az élesztőt. A héjában főtt, hámozott, áttört burgonyát dolgozd el a liszttel, sóval, a felfuttatott élesztővel, s a maradék tejet is hozzáadva - sok levegőt beledolgozva - dagaszd sima tésztává. Tedd egy kilisztezett edénybe (langyos helyre) , takard le, s hagyd megkelni. Ha két-háromszorosára nőtt, nyújtsd ujjnyi vastagra, s vágd egyforma (kb. féltenyérnyi) darabokra. Az olajos kézzel cipóvá formált adagokat hagyd még 10-20 percig kelni. Végül a lángosokat húzogasd laposra, s bő, forró olajban mindkét oldalukon süsd pirosra. Felfuttatás: Az élesztőt, mielőtt a liszthez adnánk, rendszerint tejben felfuttatjuk. (Ehhez az elérhető legnyersebb tejet használjuk, mert a tartós, féltartós változatok, illetve a forralt tej sok kudarcot okozhatnak.) 1-1,5 dl langyos (nem forró!) tejben elkeverünk egy kávéskanálnyi cukrot, beleszitálunk egy kanál lisztet és - a lehető legkisebb darabokban - belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefedjük és huzatmentes, langyos helyre tesszük. Az élesztő akkor "fut", ha a tej tetején megjelenik a barnás hab. Ilyenkor beleszitálunk még 2-3 evőkanál lisztet és szétnyomjuk az esetleges élesztődarabokat, majd 5-10 perc újabb pihentetés után felhasználhatjuk a tésztához. (Ha az élesztő fél órán belül sem mozdul, akkor nem érdemes kísérletezni vele.

A kelt tészta gondozása: A megfuttatott élesztőt előmelegített (legalább szobahőmérsékletű, langyos) liszthez adjuk, s tejet, lisztet sem keverünk hidegen a tésztához. A kelt tészta általában utálja a hideget és a huzatot, azért amikor a simára kidolgozás után kelesztjük, mindig meleg (de nem forró!) helyre tesszük és lefedjük legalább egy konyharuhával. (Menet közben is ellenőrizhetjük, hogy a tészta kel-e: ha a körmünkkel megkarcoljuk és a bemélyedés kis idő múlva eltűnik, akkor jó úton vagyunk. Egyébként a lágy tészta gyorsabban, a kemény lassabban kel.) A kelesztésre kilisztezett, tágas edényt használunk, hiszen egy szokványos tészta 2-3 óra alatt eredeti térfogatának bõ másfélszeresére is megnő. Ha a kelesztett tésztát a sütés elõtt még megmunkáljuk (azaz daraboljuk, fonjuk, hajtogatjuk), akkor összeesik, ezért - immár végleges formájában - újra keleszteni kell, mielőtt a sütőbe tesszük. (Ekkor még mindig érzékeny a huzatra, így a sütés első időszakában kerülendő a sütő nyitogatása.) Szentes, 2002. 05. 22.


Erdélyi padlizsános lángos

A recept megjelent: Vidék Íze - 2011 augusztus http://www.videkize.hu/erdelyi_padlizsanos_langos


Hozzávalók és elkészítése: Fél deci langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd langyos helyen fölfuttatjuk. A burgonyát héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk, áttörjük. Összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgájával, az élesztővel és annyi langyos tejjel, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Cipót formálunk belőle, azután langyos helyen, lisztezett tálban, a tetejét is belisztezve a duplájára kelesztjük. Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket: a padlizsánt héjastól kis kockákra vágjuk, és megsózzuk. A felforrósított olajon üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk az áttört fokhagymát és a sós létől lecsöpögtetett padlizsánkockákat. Fedő alatt, a saját levében puhára pároljuk. Ha kész, belekeverjük a lehéjazott, cikkekre vágott paradicsomot, megborsozzuk, és együtt pirítjuk néhány percig. A lángostésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és tenyérnyi darabokat szaggatunk belőle. Minden lángos közepére teszünk a padlizsános töltelékből, a tésztát félbehajtjuk, majd a széleit jól összenyomjuk, s kissé lelapítjuk. Bő, forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.


Joghurtos lángos

Elkészítési idő: 60.120 perc Adag 4 személyre

Hozzávalók: 1/2 kg liszt 2 dkg élesztő 1 késhegynyi szódabikarbóna 1 csapott evőkanál só másfél dl langyos víz.


Elkészítés módja: A lisztbe belekeverjük a szódabikarbónát, az élesztőt is belemorzsoljuk, hozzáadjuk a joghurtot és a langyos vizet, és egy fakanál segítségével jó hólyagosra kidolgozzuk. Kétszeresére kelesztjük, majd még egyszer-kétszer átkeverjük, kelesztjük. Olajjal lekent munkalapra borítjuk, olajos kézzel ökölnyi nagyságú darabokat tépünk, jól kihúzkodjuk, és forró olajban kisütjük. Először fedő alatt, fordítás után fedő nélkül. 14 db szép lángos lett a tésztából.


Jó étvágyat kívánunk.


Összegyűjtötte: Virágné Fejes Éva

3 megjegyzés: