Keresés ebben a blogban

2018. augusztus 23., csütörtök

Darazsakról


Kedves Csoporttagunk osztotta meg ezt a rövid összefoglalót a darazsakról.

Tisztelt barátaim, ismerőseim!

Időszerű téma: DARAZSAK.

Nyár második felétől egyre több helyen tűnnek fel az ember lakta környezetben, házak padlásán, repedéseiben, üregeiben, veszélyeztetve az ott lakók testi épségét. Egyre többet találkozhatunk különböző fajtájú darazsak fészkeivel.


Javaslatom, az, ha ilyent látunk, ne kezdjünk partizánakcióba, ne menjünk közel hozzá!! Habár a maga nemében egy lódarázs fészek fantasztikus, páratlan építmény, de higgyük el, hogy drága belepőt szednek a közelebbi bámészkodásért! Egy kifejlett lódarázs fészekben, ami átmérőben 30-40 cm, hosszában meg 60-80 cm /vagy akár még több is lehet/, 700-800-1000 kifejlett egyed is élhet. Kifinomult érzékszervekkel rendelkeznek, amik rögtön megérzik a betolakodót. Tehát, ha ilyent látunk, messzire kerüljük el! Mert ha egy darázs támad, akkor nem egy fog még jönni, hanem a bent tartózkodók nagy része. A futás ilyenkor már nem segít, mert egy lódarázs, 50-60 km/óra sebességgel képes repülni. Tehát: UTOLÉR!

A fullánkját többször is vissza tudja húzni. /Nem olyan, mint a háziméh, aki egy szúrás után belehal/. Többször, akár másodpercenként is többször képes beledöfni az ember bőrébe a fullánkját, és méreganyagot juttatni a bőr alá.
EGYETLEN SZÚRÁSBA-IS BELE LEHET HALNI!
Aki allergiás rá, az főleg veszélyben van! De egy ember 100 lódarázsszúrásba biztosan belehal!! Ezért ha valakit megszúr egy darázs, azonnal forduljon orvoshoz!

Ha olyan helyen van darázsfészek, ami zavaró, semmiképp ne piszkáljuk! Ne álljunk neki darázsirtó sprayvel fújkálni, mert a fészek úgy van kiképezve, hogy a vízszintesen egymás fölé épülő „tányérokat” körbe veszi egy külső réteg, ami megvédi a bent tartózkodókat. Tehát hiába fújjuk, csak idegesítjük őket, és abból csak a baj van!! Nem beszélve a kijáró darazsakról, amik épp kint eleséget gyűjtenek, azok nem kapnak a szerből, visszatérve támadásba fognak merülni!

HÍVJUNK INKÁBB SZAKEMBERT!

Sajnos a tűzoltóság, már nem vállal darázsirtást, de rengeteg cég foglalkozik irtással. Érdemes velük leszedetni egy ilyen fészket, mert ők fel vannak készülve ipari irtószerekkel, és megfelelő technikával, és garanciát vállalnak a munkájukra! Olyan szerekkel dolgoznak, amik a visszatérő darazsakat is irtja, mivel a fészekbe visszatérve érintkeznek a szerrel, és már is végük.

Megfontolandó jótanács! Mindenképpen kérjünk előre árajánlatot, mielőtt még kivonulnának, mert ezek között a cégek között is több ezer, akár több tízezer forintos eltérés is lehet!


Írta: Ballér Róbert Ballér Méhészet , Somogyjád
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2241485825924426&set=a.284331198306575&type=3&theater
2018. augusztus 21.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése