Keresés ebben a blogban

2018. augusztus 20., hétfő

Rothad a hagymám

Sokakat érintő kérdéssel fordult a Vidéken újrakezdőkhöz egyik kedves csoporttársunk. 


- Mik a tapasztalatok az idei vöröshagymáról? Nagyon sok ilyent találok! Sok eső vagy betegség?



Kép forrása: Vidéken újrakezdők csoport

Ahogy a hozzászólók írják, sokan találkoztak már a jelenséggel.
  • Városi vagyok. Akárhol veszem a hagymát, mind ilyen. 
  • Nálunk ugyan ez. Amit felszedtem, abból is három hét után kezdenek puhulni, és dobálom a komposztba. Kíváncsi vagyok mennyi marad meg.
  • Mit lehet tenni, hogy jövőre ne legyen újra ilyen?
  • Valamiért az enyém minden évben ilyen, és már unom.
  • Sajnos nagyon sok ehhez hasonlóval találkozom én is, bárhonnan is veszem , de hátha a piacon kapok majd jót az ősszel !
  • Nekem is ilyen lett sajnos. Kívülről még kemény, s ahogy felvágom, jön a csalódás. Jövőre jobb lesz.
  • Épp így jártam én is, kívül szép volt, de a végén az egész nagy fejet el kellett dobjam. 
  • Az országban sok helyen tapasztalták, ill. tapasztaltuk ugyanazt. 
  • Már a szártól elkezdett rohadni.
Olvassuk, tapasztaljuk, hogy vidékit, városit, termelőt és csak fogyasztót is érintő kérdésről van szó.

Mint mindenről, erről is vannak elképzeléseink, hogy mitől lehet. Többféleképpen magyarázzuk a jelenséget, és az ellene való védekezést is.

  • A sok eső lehet az oka. 
  • Szerintem génkezelt volt a dughagyma.
  • Csirázásgátló szerrel kezelték.
  • Hagymalégy ! A nyüvei a rétegekbe járkálva a kikelésig megrágja a hagymát ! Nagyon apró jószágok !
  • Megoldási javaslatok között említik a csoporttagok, hogy akkor lehet megszüntetni, ha magról vetjük a következő adag hagymát, olyan helyre, ahol már egy ideje nem volt hagyma vetve (vagy ültetve).

Vannak, akik a tárolásnak tudják be a jelensége.

  • Padlásra papírdobozba egysorba, kevésbbé fog egymástól elrohadni és jobban áttekinthető. Falun mindig padlás a hagyma helye

Mások a hagymalegyet teszik felelőssé a hagyma rothadásáért.

  • Volt zöldhagymám, amit sikeresen elintézett a légy lárvája (cseresznyefa virágzáskor rakja a petéit). Ha nem védekezek tavasszal ellene, a lárva körül a héjak közt megindul a rothadás és már az elején igy néz ki a hagyma. Ez csak a saját tapasztalatom.

Egyik sem felel meg a teljes igazságnak, de nézzük meg, mit mond minderről a csoportunk egyik Növényorvosa. Tanácsait érdemes megjegyezni, alkalmazni, hogy a későbbiekben ne menjen tönkre a termésünk.

Nem kezelték csírázásgátlóval, nincs is engedélyezett szer erre Magyarországon! 

Hazánkban nem forgalmazható génkezelt szaporítóanyag! 

Ez baktérium okozta betegség. Vagy Burkholderia, vagy, ha büdös Erwinia. Vigyázni kell vele, mert fertőző, felpuhul majd idővel mind, ha csak egy beteget is betárolunk. 

Réztartalmú készítményekkel lehet(ett volna) védekezni ellene (megelőzni), illetve felszedés előtt, éréskor már tilos öntözni, hogy megfelelően záródjon a nyaki rész. A legideálisabb a felszedés után még renden szárítani, egészen addig, amíg teljesen be nem szárad. 

A magról, vagy dughagymásról nevelés nem befolyásolja jellemzően a betegség megjelenését. 

Az sem mindegy, előtte mi volt a hagyma helyén. A burgonya az Erwinia kedvence, de hagyma, répa is hajlamosak megbetegedni tőle. Kerülni kell a borsó, burgonya, cékla előveteményt, bár ez kis kertekben nehezen megoldható. 

Erwinia ellen nem megoldás a vetésváltás, mert polifág (=válogatás nélkül támadhatják meg és károsíthatják a különböző növényeket). 

A tömeges megjelenés idén annak tudható be, hogy a hagymafejek nem záródtak a nyaki résznél elég gyorsan, sok volt az eső. 

Erre megoldást jelenthet még a megfelelő fajtaválasztás. Vannak gyorsabban leszáradó, zártabb nyakú fajták, amik kevésbé hajlamosak. 

Jól tárolható fajták, pl Stuttgarti. 

A vetőmag, vagy dughagyma vásárlásakor érdemes elolvasni, mit írnak róla, mennyire ellenálló az egyes betegségekkel, kártevőkkel szemben.Ám ezeket is csak teljes éretten lehet felszedni, éréskor az öntözés már tilos. és szárazan kell betárolni. Ideális lenne a 0 fok körüli tárolás, mert melegkedvelő ez a baci. 

Megjegyzés: A betárolt hagymának a fagy nem árt, de a fagyott hagymát kiengedéséig nem szabad mozgatni. Időnként át kell válogatni és a rothadt, penészes hagymákat el kell távolítani, mert ezek a mellettük levőket is megfertőzik. 

Virágné Fejes Éva
2018.08.20.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése