Keresés ebben a blogban

2018. július 30., hétfő

Hasznos rovarok a kertünkben

Sokan akarunk vegyszermentes zöldséget és gyümölcsöt termelni, különösen a családnak, a gyerekeknek. Ez azonban nehézségeket támaszt. Vegyszerekkel védeni a növényeinket egyszerű, de káros az egészségünkre és a környezetünkre. A vegyszermentes módszerek pedig soha nem teljesek.

Ez azt jelenti, hogy sokmindenféle módszert be kell vetnünk, hogy azok együttes hatása már megfelelő védelmet nyújtson. Az egyik aránylag kevés fáradsággal járó módszer a hasznos rovarok segítségét igénybe venni. Csak néhány célszerűen kiválasztott növényt kell veteményeznünk és azok majd odacsalogatják azokat a rovarokat, amelyek segítenek megvédeni a növényeinket, vagy éppenséggel a beporzást végzik.

A következő táblázatban olvashatjuk, hogy milyen hasznos rovart milyen növények vonzanak és melyek azok a növények, amelyek általában hasznos rovarokat vonzanak.

Ne törekedjünk teljességre, mert a természetben sincs teljesség. Személy szerint pl. a kecskedarázs hiába hasznos rovar, mégsem akarnám a kertembe vonzani.

Sok szerencsét a hasznos rovarok szolgálatainak igénybevételéhez!

Növények, amelyek bizonyos típusú hasznos rovarokat vonzanak
Rovar Latin név Növény
Rabló poloskák - rovarokkal táplálkoznak A Reduviidae család tagjai Kék lucerna (takarmánylucerna), sárgarépa, aranyvessző (solidago, aranyos istápfű, stb.)
Nagyszemű bodobács - atkákon, rovarokon és azok tojásain élnek Geocoris, a Hemiptera rendbe tartoznak Kék lucerna (takarmánylucerna), sárgarépa, aranyvessző (solidago, aranyos istápfű, stb.)
Tolvaj poloskák - többfajta káros rovar ragadozói Nabidok, a Hemiptera rendbe tartoznak Kék lucerna (takarmánylucerna)
Zöldfátyolkák - lárváik levéltetvekkel és rovarokkal táplálkoznak Chrysopiadae családhoz tartozó rovarok Sárgarépa
Katicabogár - levéltetvekkel és pajzstetvekkel táplálkoznak Coccinella septempunctata Kék lucerna (takarmánylucerna), üröm, hajnalka, cickafark, aranyvessző (solidago, aranyos istápfű, stb.)
Parazita darazsak - a megtámadott rovarba helyezik a tojásaikat A Hymenoptera rendbe és az Apocrita alrendbe tartozó rovarok Kék lucerna (takarmánylucerna), sárgarépa, aranyvessző (solidago, aranyos istápfű, stb.), pemetefű, cickafark, fehérhere
Zengőlegyek - darázs küllemű rovarok, lárváik rovarevők A Syrphidae családba tartozó rovarok Pohánka (latin: fagopyrum esculentum), sulyoktáska (latin: aethionema saxatile), édeskömény, pemetefű, hajnalka, cickafark
Fürkészlegyek - lárváik rovarok parazitái A Tachinidae családba tartozó legyek Koriander (cigánypetrezselyem), édeskömény, borostyán, édes fehérhere
Darazsak - káros rovarok ragadozói Vespula, vagy Dolichovespula Üröm, sárgarépa, borostyán, édes fehérhere 





Növények, amelyek általában hasznos rovarokat vonzanak
Növények neve
E rovarokat vonzzák
Ánizs A hasznos rovarokat vonzza, a kártevőket taszitja
Bazsalikom Lepkéket és hasznos rovarokat
Borágó Méheket
Kömény Hasznos rovarokat
Gyöngymenta Madarakat és méheket vonz a megporzáshoz
Koriander (cigánypetrezselyem) Hasznos rovarokat
Kapor Méheket
Pemetefű Méheket
Izsóp Madarakat és méheket vonz
Menta Hasznos rovarokat
Plumbágó Méheket és lepkéket vonz
Kerti zsálya Méheket
Zsálya Méheket és lepkéket vonz
Török szegfű Méheket és lepkéket vonz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése