Keresés ebben a blogban

2018. szeptember 23., vasárnap

Hogyan gyűjtsük az erdő kincseit?









Az ősz nem csupán a betakarítás időszaka, hanem a gyűjtögetésé is. A csapadékos időjárás kedvez a gombák fejlődésének. Sokan útrakelnek és gyűjtik. Sokan fotókkal illusztrálják a napi "zsákmányt". Ez ösztönzőleg hat másokra is, hogy ők is gyűjtsenek. Sőt, ha már járjuk a természetet, akkor egy kis vadgyümölcs is elcsábít bennünket.

Néhány dolgot tudniuk kell azonban azoknak, akik szedni, gyűjteni indulnak.


Gyűjtsünk, de mennyit?

Jó, ha tudjuk, hogy a nem védett, szabadon szedhető termények ( gyógy- és fűszernövények, a vadon termő gyümölcsök és gombák, valamint az éti csiga) napi szedhető mennyiségei limitálva vannak. A legnépszerűbb, szabadon szedhető növények közé tartozik például a medvehagyma, a csipkebogyó, a levendula, a gyógyhatású csalán, valamint a szörp, limonádé, tea alapjául szolgáló bodzavirág. Csak gyűjtési engedéllyel, és csak az erdőtörvényben meghatározott mennyiségben lehet az erdészeti igazgatóságok területén gombát, vadgyümölcsöt, vagy gyógynövényt gyűjteni. Az egyéni szükségleteket meg nem haladó mennyiséget a jogszabály két kilogrammban állapítja meg. Ennél nagyobb mennyiség gyűjtéséhez már az erdőgazdálkodó engedélye szükséges, magánerdőkben mennyiségtől függetlenül, már két kilogramm alatt is szükséges az engedély.

Gyűjtés csak engedéllyel!


A gyűjtési engedélyekről is rendelkezik a törvény. Gyűjtést csak az végezhet, aki a területileg illetékes erdészeti igazgatóság által kiadott gyűjtési engedéllyel rendelkezik, az engedélyt az illetékes kerületvezető erdésztől lehet beszerezni, egy hétre szól, a kiváltása 500 forintba kerül. Gyűjtési engedély szükséges akkor is, súlyhatártól függetlenül, ha értékesítésre szedjük a gombát, gyógynövényt, bogyókat, terméseket.
Rájuk még adójogszabályok is vonatkoznak.


A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 58.§ (10a) bekezdése szerint, ha a magánszemély az általa gyűjtött gyógy- és fűszernövényeket, vadon termő gyümölcsöket és gombát, valamint éti csigát gyűjt, és nem egyéni vállalkozó vagy nem őstermelő, és a gyűjtött terményeket felvásárlónak értékesíti, akkor az adót a felvásárlónak kell megállapítania és a kifizetéskor levonnia. Az adó alapja a felvásárlási ár 25 százaléka. A levont adót a felvásárlónak kell magánszemélyhez nem köthető kötelezettségként bevallania és megfizetnie. Az értékesítéssel kapcsolatban más, közteherrel összefüggő kötelezettség a magánszemélyt nem terheli.

A felvásárlásról a felvásárló két példányban vételi jegyet állít ki, amelyen fel kell tüntetni az értékesítő nevét, adóazonosító jelét, ennek hiányában a természetes azonosítóit és a lakcímét, a felvásárolt termék, termény megnevezését, mennyiségét, ellenértékét, a levont adót. A vételi jegy egy példányát a magánszemély kapja, a másik példányát a felvásárló az adózással összefüggő iratok megőrzésére előírt határidőig megőrzi.

Amennyiben az értékesítés nem felvásárló részére történik, az értékesítő magánszemély nem őstermelő és nem egyéni vállalkozó, a bevétel továbbra is a magánszemély önálló tevékenységből származó bevétele, és bevallásadási kötelezettség alá tartozik.
Nagyon fontos rendelkezés, hogy az egyéni szükségletre gyűjtött gomba, vadgyümölcs, illetőleg gyógynövény kereskedelmi forgalomba nem hozható, piacra nem vihető, házalni nem lehet vele.
A törvény megszegőire erdővédelmi bírság szabható ki.

A jogszabály szerint az erdei haszonvételeket jogtalanul vagy a megengedett mértéket meghaladóan gyakorolja vagy az erdei haszonvételek feltételeit megsérti, erdővédelmi bírságot kell fizetnie. Folytatólagos jogsértés esetén az erdővédelmi bírság ismételten kiszabható. A mértéket az erdőt védő bírságokról szóló kormányrendelet, nem pedig az erdőtörvény határozza meg.

Gombaszedési tudnivalók

Nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy csak azt a gombát szedjétek, amit ismertek!  Ha nem ismeritek, akkor fajtánként külön edénybe szedjétek és irány a gombavizsgáló. Abban ne reménykedjen senki sem, hogy majd a facebookon valamelyik csoportban egy nem túl jó fotó alapján megmondják a hozzáértők, hogy ehető-e vagy sem. Ezen posztokat a Vidéken újrakezdők csoportban is törölni fogjuk a továbbiakban is. (Ezt a szabályzatunkba is belevettük.)


Ha gombát szedtek, gondoljatok arra, hogy más is szeretne találni és jövőre is jó lenne nektek is, vagy egy-két hét múlva. Ne szedjétek fel az összes fellelhetőt, az öregek példányokat ne rugdossátok szerte szét. A szedésnek is vannak írott és íratlan szabályai.
Ha leszedtük a gombát, mihamarabb vizsgáltassuk be egy gombaszakértő segítségével – akiket vadon termő gombákat is árusító piacokon, csarnokokban találhatunk –, de arra is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy esetenként a túl nagy mennyiségben elfogyasztott, továbbá a rosszul tárolt gomba is idézhet elő mérgezéshez hasonló tüneteket.

A leggyakrabban elkövetett hiba, hogy az erdőjárók zárt, műanyag zacskóba gyűjtik a gombákat, ami erre teljességgel alkalmatlan. Benne a gombák megnyomódnak, és az anyagcsere-folyamatok fokozódása miatt a termőtestek felmelegednek, ami a fehérjék gyorsabb lebomlásához vezet. Az ilyen gombák elfogyasztása is okozhat rosszullétet, ilyenkor a gyomorrontás nem mérgező, hanem a romlott, lebomlott gomba miatt következhet be. Hogy ezt megelőzhessük, mindenképpen jól szellőző edénybe gyűjtsük a gombákat – egy kosár meg is teszi. Az elöregedett és férges gombákat ugyanúgy ne vigyük magunkkal, mint az apró, nagyon fiatal gombákat. Az utóbbiaknak még nincsenek tipikus határozó bélyegeik, így gyakran nem ismerhetők fel egyértelműen. Ha tévedésből mégis felvettünk egy rágott, öreg, mérgező gombát, vagy amelyet mégsem vinnénk magunkkal, akkor tegyük vissza, ezzel lehetőséget adva, hogy elszórja a spóráit. Fontos, hogy az ismeretlen gombákat külön gyűjtsük, megakadályozva, hogy a törmelékei a többi gombához keveredjenek, megelőzve ezzel a mérgező anyagok továbbterjedését.

Ne keverjük a bodzafajtákat!

Bogyóknál a bodza termését keverhetitek a gyalogbodzáéval. Ha nem ismeritek mindkettőt, akkor mielőtt elindultok, feltétlenül nézzetek utána egyiknek, másiknak.

  

Ezt sem árt tudni!

Csak érdekességként, de jó, ha ezt is tudjuk. Főleg, hogy lassan kezdetét veszi a halottak napi koszorúk, majd az adventi koszorúk készítésének időszaka.
Élő fáról és cserjéről elvileg sem gallyat, sem díszítő lombot nem szabad levágni, és mohát sem szabad gyűjteni, sőt huszonnégy órát meghaladó mértékben szintén csak az erdőgazdálkodó engedélyével lehet sátrazni, sőt, az erdősítési területeken - ahol a faállomány nem érte el a két méteres átlagos magasságot - gyalogosan sem szabad közlekedni.

Óvatosan a hullott agancsokkal!

A hullajtott agancs a vadászatra jogosultak tulajdona, és csak írásbeli engedéllyel lehet gyűjteni.

Az engedély nélküli agancsgyűjtés a vadászati törvény szerint jogosulatlan vadászatnak minősül, és 100 ezertől ötmillió forintig terjedő bírsággal sújtható.
Az illegális gyűjtők gyakran űzik, “zaklatják” az állatokat, hogy azok könnyebben elhagyják az agancsot, a megzavart gímszarvasok pedig veszélyt jelenthetnek a környezetre: az utakon gépjárművekkel ütközhetnek, és több kárt okoznak a mezőgazdaságnak is.
a vad zavarása során megsérülhetnek az állatok elhullott agancsai helyén növő barkák is. Az elhullott trófeákból a vadásztársaságok a vadállomány minőségére tudnak következtetni.
Az engedély nélküli gyűjtés 50 ezer forintos érték felett bűncselekménynek minősül, aki pedig megvásárolja az illegálisan gyűjtött hullott agancsot, orgazdaságot követ el. Ha a zavarás maradandó károsodást okoz az állatnak, állatkínzás miatt is eljárás indulhat

A kirándulóknak azt javasolták: ha egy erdőben hullott agancsot találnak, hagyják ott. Az erdőgazdaságok területén sok esetben engedéllyel rendelkező csoportok gyűjtik a trófeákat.
(http://www.vadaszmester.hu/index.php/kezdolap/friss-hirek/10714-az-engedely-nelkuli-agancsgyujtes-tetemes-birsaggal-sujthato)

A természetet járókra egy másik szabály is vonatkozik. Ne hagyjunk szemetet az erdőben, mezőn, ne szennyezzük vizeinket!


Kellemes kirándulást, jó gyűjtögetést kívánunk.

Virágné Fejes Éva
2018. szeptember 23.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése