Keresés ebben a blogban

2018. szeptember 24., hétfő

Rendellenes tojásokról


A tíz leggyakoribb tojás rendellenesség. A lista nem teljes, de remélhetőleg így is segítség meghatározni, mi okozhatja a rendellenességet.

1. Puha héjú, vagy héj nélküli tojás

Csak a héj és a tojás közötti hártya van meg, ami egyben tartja a tojást.
Okai: A jérce fiatal, első tojások egyike, majd belejön. Nem elegendő calcium, vagy fehérje a táplálékban. A tojóvezeték gyulladása. Hő okozta stressz. Szünet után tojni kezdő tyúkok első tojása. Az előző tojás túl sokáig maradt a héjat produkáló mirigyben, ezért a következő túl hamar tojódik meg.

Étkezésre nem ajánlott, mert a hártya nem védi fertőzésektől a tojás belsejét úgy, mint a héj, és ugye tudjuk, milyen úton kell áthaladnia.

2. Lash tojás. Nem tudom a magyar nevét.

Nem igazán tojás, bár a formája lehet tojás forma. Általában szabálytalan is Tartalma nem tojás, hanem mindenféle egyéb anyag, kevés tojásanyag is keveredhet bele. Nem óhajtom felsorolni, mi minden lehet benne. Általában fertőzés (salpingitis) a petevezetékben az okozója. Az állatorvossal kell beszélni, mert esetleg tudja gyógyítani.

Nem ehető.


3. Színhiányos héj

Természetesen csak a barna tojásokon van, a fehéreken nincs. Olyan, mintha lekopott volna itt-ott a szín. Ez csak a külcsínt befolyásolja. Oka lehet hő okozta stressz, nem kielégítő minőségű táplálkozás, vírusos fertőzés, de más oka is lehet.

Ehető a tojás.

4. Apró ragyák a tojás héján

Leggyakoribb oka a túl sok kalcium a táplálkozásban. Másik oka lehet valamilyen stress a héjépítés során.

Ehető a tojás.


5. Apró tojás általában sárgája nélkül, kártojás

Amikor tojni kezdenek a jércék, ilyen előfordul. Másik oka az lehet, hogy stressz alá került a tyúk, pl. a kakas túlságosan meghajtotta. Ekkor a gyógyulásra koncentrál a tyúk szervezete, nem a tojáskészítésre. További ok lehet az, hogy a tyúk szervezetében lévő idegen anyag egyszerűen beindítja a tojáskészítést, amikor a sárgája még nincs meg.
Tojási ciklus elején és végén is előfordul, sőt kotlani készülő tyúk is tojik kártojást. Öregedő tyúkoknál is előfordul. 

Ehető, de én nem eszem.


6. Dupla sárgája

Általában nagy tojások. Akkor történik, amikor a tyúk két sárgáját bocsát a petevezetékbe és mindkettő egyetlen tojásba kerül. Sajnos a tyúk esetleg nem bírja megtojni, vagy sérülést okoz neki a tojás folyamata. Mivel izgalmasan néz ki, Európában már vannak ipari gazdálkodók, akik olyan tyúkokat tenyésztenek, amelyek csak dupla sárgájú tojást tojnak.

Természetesen ehető. Keltethető is, bár elég kicsi az esélye a sikernek.


7. Fehér öves tojás

Ez akkor történik, ha valamiért a meszesedés meg van zavarva és a tojás kap egy extra réteg kalciumot – ez a fehér “öv”. Az oka lehet olyan szimpla dolog, mint stressz az állományban, vagy komolyabb, mint egy fertőzés. Mint mindig, jó ötlet figyelni a madarak viselkedését, hogy rendben folyik-e az életük.

Természetesen ehető a tojás.


8. Tojás a tojásban

A tojás még a petevezetékben van, amikor már készül a következő. A kész tojás valamiért visszafordul, s a második tojáshoz adódik, amikor annak a héja készül. Ritka tünemény, de előfordul. Nagy tojás az eredmény.

Azt mondják, teljesen ehető.


9. Pettyes tojás

A barna tojáson sötétebb, apró szeplők vannak. A pöttyök tulajdonképpen kalcium lerakódások. Akkor fordul elő, ha a héjképződést megzavarták, vagy ha a kalciumtermelő mirigy sérült, vagy ha túl sok a kalcium a táplálékban. Ezeknek a tojásoknak a héja vastagabb. Személy szerint nem ajánlom keltetésre.

Teljesen ehető.


10. Szabálytalan formájú tojás

Valamilyen stressz okozhatja, mint pl. zsúfoltság. Nagyon fiatal és nagyon öreg tyúkokkal is előfordulhat. Ritkán légúti megbetegedés is okozhatja. Van olyan tyúk is, amelyik mindig ilyen tojást tojik. Ez valami szervi elváltozás eredménye lehet. Nem ajánlatos keltetésre, mert a héj vastagsága esetleg túl nagy ahhoz, hogy a csibe ki tudjon kelni.

Ehető.

Eredeti cikk itt található:
https://thefrugalchicken.com/abnormal-chicken-eggs/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése