Keresés ebben a blogban

2018. szeptember 8., szombat

Tűzifavásárlási kisokos


Ahogy közeledik az ősz, egyre többeket foglalkoztat, hogy honnan, mennyiért, milyen tüzelőt szerezzenek be. Ez az összeállítás azoknak lehet segítség, akik fával fűtenek. Néhány hasznos tanács, mire figyeljünk tüzifavásárláskor, kiktől vásároljunk, milyen fával fűtsünk, s mivel tudjuk a fát pótolni?


Legyünk tisztában a mértékegységekkel!
Mázsa, köbméter, erdészeti köbméter, mit érdemes tudni favásárlás előtt?
By Energia.ma on október 12, 2016

A tél közeledtével sokakat érdekelhet a különböző fűtési megoldások összehasonlítása, melyik mennyire éri meg, melyik a legolcsóbb. Ezt már egy tavalyi cikkünkben megtettük, ahol a brikett és a nyers tűzifa holtversenyben jóval olcsóbbnak mutatkozott, mint a földgáz, a száraz tűzifa lett a legolcsóbb. Ezt most nem ismételnénk meg, de néhány alapvető dolgot a tűzifákról szeretnénk elővenni, mert sok egymásnak ellentmondó írással/hirdetéssel lehet találkozni.


Köbméter, üzemi köbméter, erdészeti köbméter, ömlesztett köbméter, mázsa?

Ezek a leggyakrabban emlegetett és ezzel együtt kevert mértékegységek, ha favásárlásról van szó. Fát sok módon vehetünk, de az általában két alkalmazott elszámolási mérték a térfogati, ez lehet erdészeti vagy sima köbméter, a másik pedig a tömeg szerinti, amit mázsában mérnek legtöbbször.

Egy mázsa az 100 kg, egy köbméter az 1000 liter, 1*1*1 m-es testnek felel meg. Ezzel szemben egy erdészeti köbméter 1750 liter, 1*1*1,75 m. Miért van ez a különbség?


Erdészeti köbméter

Az erdészetekben a kivágott fákat rönkben szokták tárolni, egymásra pakolják őket úgynevezett „sarang”-ba. A sarangba került rönkök 1 m szélesek, ezeket 1,75 m magasra rakják fel, tetszőleges hosszúságba, az elszámolás így könnyű, mert csak elég a hosszát megmérni egy rakásnak, és egyből tudhatjuk mennyi fáról van szó.

A felpakolt rönkfák között elég sok a hézag, erről egy szemléltető képet is láthatunk (1. kép). Az erdészeti köbméter ezeket a levegős hézagokat hivatott kiküszöbölni, ugyanis hozzávetőlegesen 1 köbméter tiszta fának felel meg. Ezt úgy képzeljük el, mint ha egy köbmétert képesek lennénk kitölteni teljesen fával, úgy hogy közte nem lenne hézag és levegő. (Mintha vízzel töltenénk ki egy tartályt, vagy ha fakockákat pakolnánk egymásra, nincs hézag.) Ez azért nagyon praktikus, mert így egy erdészeti köbméter fáról, pontosan tudhatjuk hány mázsa, ha ismerjük a fafajtát és a nedvességtartalmát.

1 erdészeti köbméter = 1,75 normál köbméter = 1 köbméter színtiszta fa
Ebben rönkfa értendő!


Normál köbméter

Ezzel szemben, ha ugyanezt a rönkfát nem erdészeti köbméterben, hanem normál, üzemi köbméterben mérjük, nem kapunk meg egy teljesen kitöltött 1 köbméter tiszta fát, hiszen a hézagokat le kell ebből vonni.

Ha az erdészeti köbmétert vesszük alapul, annak 57%-a fa, 43%-a levegő. Ugyanezt, ha átszámoljuk a normál köbméterre, akkor megkapjuk, hogy az valójában 0,57 köbméter tiszta fának felel meg.

1 normál köbméter = 0,57 erdészeti köbméter = 0,57 köbméter tiszta fa
Ebben rönkfa értendő!

Most már át tudjuk számolni az egyes térfogati egységeket egymásba, és azt is tudjuk, hogy azok mennyi tiszta fának felelnek meg, már csak az a nagy kérdés, hogy ez hány mázsa?

Az attól függ. Milyen fafajtáról van szó, mikor lett kivágva (mennyi ideig száradt), mekkora az aktuális sűrűsége, ami fajtán belül is jócskán változhat. Mielőtt ebbe a sok dologba belezavarodnák, táblázatosan összefoglaltuk három különböző szárazságú, három különböző fafajtára azokat a tartományokat, ahol mozoghat a tömegük adott térfogatra.

(A kitermelt fák nedvességtartalmát 40 %-nak, 1 év száradás után 25 %-nak, 2 év után 15 %-nak tételeztük fel. A fajtákon belüli sűrűségkülönbség miatt az alsó és felső értékkel is számoltunk, de legjobb ha a középértékeket vesszük!)


Hány mázsa?

Ezek az értékek rakott rönkfában értendők! Az esetek nagy részében friss vágásút veszünk, így azok a mértékadóak.


* A táblázat olvasása során vegyük figyelembe, hogy az adatok erdészeti szakkönyvekből származnak. Ez azt jelenti, hogy a gyakorlatban valószínűleg a valós érték a két szélsőérték közé esik, és a szélsőértékek meghatározása speciális körülmények között történt. Bővebb információ a faanyagok sűrűségének számításáról itt.

Nagyon nagy az intervallum amiben az egyes fák mozognak, ez a fajtán belüli különböző méréseredményeknek köszönhető. Ez az intervallum megbízható, és nagy valószínűséggel a valós értéket fogja visszatükrözni, akármilyen tulajdonságú fával találkozunk. (fajtán belüli különbségekre kell gondolni) Ha ennél kicsit pontosabb értéket szeretnénk, vegyük mindegyik mezőnek a középértékét!


De mi a helyzet ha nem rönkfa, hanem hasogatott?

Abban az esetben tovább bonyolódik a helyzet, egy ömlesztett köbméter fáról nagyon nehéz biztosat mondani és a fentebb leírt intervallumok még tovább szélesednek. Nézzük a következő képet, hasogatott és rakott fákat ábrázol. Láthatjuk, hogy a hézagok ugyanúgy megvannak, még ha kisebbek is, mint a rönkfa esetében.

Ha ömlesztett fát veszünk, az közel se biztos, hogy majd jobban kitölti a rendelkezésre álló helyet, és kevesebb benne a hézag, mint egy sarang esetében. Egy normál köbméter hasogatott és ömlesztett fa, friss vágású, hozzávetőlegesen 4-7 mázsa lehet, talán valamivel kevesebb. Ezzel szemben a rakott társa valamivel több.


Akár hogy is döntünk, favásárlás előtt legyünk tisztában ezekkel a mértékegységekkel, és hozzávetőleg a számokkal. Tényleg nehéz biztosat mondani, mert sok minden függ a fa fajtájától, sűrűségétől, nedvességtartalmától, hogy hasogatott vagy rönkfa-e, esetleg kugli. Ha az eladónk nem mondd az itt leírtaknak ellen, és hasonló intervallumokat ad meg, kisebb az esélyünk arra, hogy kevesebbet kapjunk a pénzünkért.


Mire figyeljünk, ha tüzifát vásárolunk?

Legyünk körültekintőek, ha online vásárolunk tűzifát!

Számos jogsértést tárt fel az utóbbi időben az interneten tűzifát hirdetők körében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az ellenőrzésekre legtöbbször lakossági bejelentés alapján került sor. A bejelentők rendszerint az interneten hirdetett, majd kiszállított tűzifa mennyiségét, minőségét kifogásolták, illetve a bizonylatokat hiányolták, panaszaikkal pedig sok esetben már nem tudták utolérni a hirdetőt. A NÉBIH – a faanyag kereskedelmi lánc felügyeletéért felelős hatóságként – kéri a lakosságot, hogy legyenek különösen körültekintőek, ha online vásárolnak tűzifát!

Számos bejelentés érkezett az utóbbi hónapokban a NÉBIH-hez internetes tűzifa rendelések kapcsán. A bejelentők legtöbbször az kiszállított tűzifa mennyiségét, minőségét, valamint az adásvétel körülményeit kifogásolták.

Egy vállalkozás jogszerű működésére önmagában nem jelent garanciát az, ha honlapjáról valaki már több éve rendel tűzifát. A hatósági ellenőrzések tapasztalatai szerint a hirdetők sok esetben megsértik az előírt követelményeket, illetve nem tartják be a faanyag-kereskedelmi lánccal kapcsolatos, hatályos szabályokat.

A NÉBIH felhívja a lakosság figyelmét, hogy online tűzifavásárlás esetén különösen körültekintően járjanak el és vegyék figyelembe az alábbi szempontokat. Mindig győződjenek meg arról, hogy a hirdetés mögött valós személy vagy vállalkozás áll! Gyanúra adhat okot, ha a hirdető nevét nem sikerül azonosítani. A kereskedő működését egyszerűen ellenőrizhetik az interneten elérhető cégnyilvántartásból.

A hirdető azonosítása után célszerű ellenőrizni, hogy a személy vagy cég neve szerepel-e a NÉBIH honlapján közzétett jogsértések között. Az EUTR jogsértés listán név szerint megtalálhatóak az – olykor az internetes reklámozástól is – eltiltott kereskedők, ezáltal csökkenthető a vásárlás során felmerülő kockázat.

Fontos, hogy előre utalással csak megbízható hirdető esetén fizessenek! Cég esetében a megadott bankszámlaszámot feltétlenül vessék össze a cégnyilvántartásban szereplő adattal!

Érdemes előnyben részesíteni a nyitva tartással működő, telephellyel rendelkező hirdetőket az esetlegesen felmerülő panaszok érvényesíthetősége miatt.

Minden esetben kérjék a tűzifa átadásakor a nyomtatvány alapú, sorszámozott szállítójegyet, a névre szólóan kiállított számlát vagy nyugtát, valamint a tűzifa vásárlói tájékoztatót is!

A NÉBIH kéri a lakosságot, hogy amennyiben illegális vagy gyanús tűzifa hirdetést észlelnek, jelezzék a NÉBIH ZöldSzámán (06-80/263-244) vagy az ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu e-mail címen!

Kapcsolódó tartalom: A közlemény letölthető formában.
Kedves Tűzifavásárló!
Köszönjük, hogy Ön is megújuló energiaforrást választott otthona fűtésére.

Az alábbiakban röviden szeretnénk tájékoztatni a tűzifa kiválasztásával, vásárlási körülményeivel .és felhasználásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

Tűzifának elsősorban az egészséges faanyag és a kemény lombos fafajok (tölgy, cser, akác, bükk, gyertyán, juhar , kőris ) alkalmasak . A lágy lombos fafajok (nyír, éger, nyár, fűz ) és a fenyők fűtőértéke kisebb a kemény lombosokénál , de a lágy lombos , ill . fenyő tűzifa piaci ára általában ehhez igazodóan alacsonyabb is .

Tűzifát
– különösen ismeretlen kereskedőtől
– térfogatra, köbméterben (m3 ) érdemes vásárolni .

Az alábbiakban közölt átszámítási formulákkal Ön is könnyedén meggyőződhet a megvásárolt mennyiségről.

Az úgynevezett sarangolt vastag tűzifa legalább 1 m hosszúságú, a vékonyabb végén kéreggel együtt mérve legalább 5 cm vastagságú darabokból áll. Az 5 cm alatti vastagság esetén mindig vékony tűzifáról beszélünk, de ezt a határt magasabb vastagsági méretnél is meghúzhatják a piaci viszonyoktól függően. Vastag tűzifából 1 m3 - nek átlagosan az 1 m széles, 1 m hosszú és 1,7 m magas, egymással párhuzamosan rakott darabokból álló rakat felel meg. Az 5 cm alatti vékony tűzifából 1 m széles, 2 m hosszú és 1,7 m magas rakat szükséges, de 8 cm alatti vékony tűzifa esetén már 1 m széles, 1 m hosszú és 2,5 m magas rakat is kiadja az 1 m3 - t. A rakat hossza, magassága változhat, a jelzett értékek a befoglaló méret számításához adnak iránymutatást.

Hasított, darabolt és szabályosan összerakott tűzifából az 1 x 1 x 1 m méretű rakat átlagosan 0, 7 m3 - nek , az 1 x 1 x 1,7 m méretű pedig mintegy 1,1 m3 - nek felel meg (ilyen pl. a kalodás tűzifa ) .

Az ömlesztve sz állított aprított tűzifánál a tűzifa halom befoglaló méretei alapján számított térfogat 50 % - a körüli a tényleges m3 (ilyen pl. a hálós ömlesztett tűzifa is ).

Amennyiben a tűzifát 1 méternél hosszabb ág- és törzsdarabokban vásárolják, annak térfogatméréséhez szakember közreműködése ajánlott.

Tömegre történő vásárlás esetén figyelemmel kell lenni arra, hogy a tűzifa tömegét nagymértékben befolyásolja annak fafaja, nedvességtartalma és egészségi állapota is. A frissen kivágott , azaz nedves fa és a jól kiszáradt, úgynevezett légszáraz fa tömege között a kár 25 % különbség is lehet.

Ha tömegre vásárol, figyeljen oda, hogy csak hitelesített mérlegen mért tűzifára vonatkozó , mérlegjegy alapján kiállított számla ellenében fizessen.

A korhadt, pudvás tűzifa súlya és fűtőértéke jóval alacsonyabb az egészségesnél.

A TŰZIFA ÁTVÉTELE ELŐT T MINDIG ELLENŐRIZZE A LESZÁLLÍTOTT TŰZIFA FAFAJÁT, MENNYISÉGÉT ( TÉRFOGATÁT ) , EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTÁT , ÖSSZERAKOTTSÁGÁT ÉS FELDOLGOZOTTSÁGI FOKÁT ! MINDEN ESETBEN KÉRJEN SZÁMLÁT VAGY NYUGTÁT !

Ha teheti, legkésőbb nyár elején vegye meg téli tüzelőjét.

A tüzeléshez szükséges optimális nedvességtartalmat csak a kivágástól számított 8 - 10 hónap – fedett, de szellős helyen történő száradás – után éri el a fa, így akár 20 - 30 % - ot is spórolhat.

A begyújtás előtt győződjön meg tüzelőberendezésének épségéről és a kémény megfelelő állapotáról, szükség esetén hívjon szakembert!

Ha a tűzifavásárlás során felmerült kérdéseire nem kapott meggyőző választ az eladótól és úgy érzi, hogy megtévesztés áldozata lett , javasoljuk, hogy értesítse a rendőrséget, illetve a fogyasztóvédelmi hatóságot .

Tájékoztatjuk, hogy a fenti adatok csak átlagos értékek , megfelelő körültekintéssel alkalmazhatóak !

Bővebb tájékoztatás a www.portal.nebih.gov.hu/eutr oldalon található.


Óvakodni kell az illegális tűzifa árusoktól
2017. feb. 07 Erdőhírek

Az idei tél rendkívüli hideg időjárásának következtében január hónapban jelentősen megnövekedett hazánkban a tűzifa kereslet. Ezen piaci élénkülést kihasználva nagyobb számban jelentek meg – főként a nagyobb városok környékén – olyan illegális kereskedők, akik a megszokottnál kedvezményesebb feltételek mellett árulnak tűzifát. Ilyen esetekben megtörténhet, hogy vásárlás után kiderül: a tűzifa az ígérthez képest gyengébb minőségű, de megtörténhet akár az is, hogy az „eladó” a vételár előre fizetésére kötelezi a gyanútlan vevőt, majd nem szállít.

Az elmúlt hetekben több panasz érkezett, amiatt hogy a csalók a fent említett visszaéléseket több esetben állami erdészeti társaság nevére hivatkozással igyekeztek elkövetni. Ezért felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy kellő körültekintéssel, megbízható helyről vásároljanak tűzifát, minden esetben csak számla ellenében fizessenek.
(FM Sajtóiroda)


Újabb trükkök a tűzifa értékesítésben

Ma már nem mázsára, hanem kalodára adják a „dudálósok” a tűzifát!

Nemrég egy sokak által kedvelt adok-veszek oldalon böngésztem és megakadt a szemem egy eladási hirdetésen. Az eladó kalodás bükk tűzifát hirdetett 12.500 Ft/kaloda áron (egy kaloda 1x1x1 m-es), ingyenes házhoz szállítással.

Mivel én is foglalkozom tüzelő értékesítéssel is már ekkor gyanús volt számomra a hirdetés. A fát nem akartam megvenni, de úgy gondoltam a végére járok, felhívom a hirdetőt, mert az általa kínált ár és az ingyenes kiszállítás rendkívüli módon kedvezőek voltak. Tudtam, hogy valami nincs rendben, mert számlára, becsületesen megrakott (szorosan összerakva a hasított fa) kalodát nem lehet a hirdetésben szereplő áron (12.500 Ft) adni, csak ráfizetéssel.


Gyanúsan olcsó a tűzifa ára!

A jelenlegi beszerzési árak mellett, ami 17-20000 Ft/m3 a fa fajtájától és minőségétől függően-, de ez is tő mellől, kamion tételben, ÁFÁ-val értendő plusz kb. 2000 Ft/m3 szállítási költség még növeli az árat– a hirdetésben felkínált ár lényegesen kedvezőbb volt.

Kérdezem én ki az, akinek ráfizetéssel is megéri dolgozni? A válsz senkinek! Tehát az eladónak vagy a fa minőségén, vagy a mennyiségén vagy mindkettőn kell úgy változtatnia a hirdetésben szereplő feltételekhez képest, hogy az minden körülmények között nyereséges legyen számára.

Gyanúm igazolása végett felhívtam a hirdetésben szereplő telefonszámot. A beszélgetés során az eladótól megkérdeztem, hogy az általa m3-re árult kaloda milyen méretű, abban hány mázsa fa van és a 40 km-es távolságnál is érvényes az ingyenes szállítás. Kérdéseimre az alábbi válaszokat kaptam. A kaloda mérete 1x1x1 méter (1m3). Egy kalodában 5-6 inkább 6 mázsa fa van és a 40 km-es ingyenes szállítás is megoldható, de több kalodát kell rendelni.


A próbarendelés

A beszélgetés végén megegyeztünk 8 kaloda fa, 12.500 Ft/kaloda hétvégi (szombati) szállításában. Megadtam a szállítási címet, ami a vállalkozásom címe volt és izgalommal vártam a szombati napot. Úgy gondoltam, hogy 8 kaloda fa, kalodánként 6 mázsa hasított bükk tűzifával leszállítva 100.000 Ft vételárért feltűnően jó vételnek számít a mai tüzelőárak mellett.

És elérkezett a megbeszélt szállítási időpont szombat. Az eladó a megbeszélteknek megfelelően meg is érkezett, de először úgy gondolta rossz helyre jött, mert a cím egy Tüzép telep címe volt. Meglepetéséből felocsúdva kérdezte hova rakhatja le a fát?

Kérdésére azt válaszoltam, hogy a lerakás előtt szeretném leméretni a kocsit, hogy megvan-e a megrendelt és az eladó által állított kalodánkénti 6 mázsa, azaz a 6×8, vagyis a 48 mázsa fa. – Ugyan is túl kicsinek kb. 3-3,5 tonna teherbírásúnak tűnt a kocsi, amivel hozták a fát és úgy gondoltam erre nem fér fel 48 mázsa fa, valamint a kalodák sem szorosan voltak megrakva. Nem volt egymásra fektetve a feldarabolt fa, sok volt a hézag a kalodákban.


Se lemérés, se kaloda…

Amennyiben megvan, a súly átveszem a fát és azonnal fizetek, ellenkező esetben nem. Erre azt válaszolta az eladó, hogy ő nem mázsára, hanem kalodára árulja a fát és a nyolc kaloda megvan, tessék megszámolni. De már rakja is le, mert a kalodát, azt nem tudja adni, csak a kalodából kirakva kupacra a fát. Nem rossz, mert így még azt sem lehet ellenőrizni, hogy a nyolc kaloda fa megvan-e.

Ismét megkértem, hogy álljon rá a mérlegre, mert a megrendelést megelőző beszélgetésünk során azt állította, hogy 5-6, inkább 6 mázsa fa van egy kalodában. Én azért döntöttem a megrendelés mellett, mert le akartam ellenőrizni a hirdetés valódiságát, mert egy kaloda fa 6 mázsa súllyal ezért az árért mindenki számára kedvező vétel. De olyan kalodákat, amikben 3-3,5 mázsa fa van, nem fogok átvenni ugyan azért az árért.

Mondanom sem kell a mérlegelést ismét megtagadta és nagy gázadás mellett csikorgó gumikkal úgy hajtott ki a telepről, hogy még arról sem győződött meg, hogy jön-e valaki az úton. Csak a szerencsének köszönhető, hogy nem ütközött össze valakivel. Így tehát „sajnálatos módon” tűzifa nélkül maradtam nem jött össze a „nagy” üzlet.


Így verhetik át Önt is ha elhiszi…

Most pedig engedjék meg, hogy az eset összefoglalása végett felhívja a figyelmüket néhány dologra a kalodás tüzelő értékesítésével kapcsolatban. Remélem észrevételeim és tanácsaim hasznos gondolatokat fognak tartalmazni és nem kerülnek a „dudálósok” újabb csapdájába.

A hirdetés szövege és a telefonos pontosítás után az eladásra kínált bükk hasogatott tűzifa m3-ben volt megadva. Az eladó m3-re 1x1x1 méteres ellentétben a fakereskedésben használt „erdei m3”m-rel, ami 1x1x1,75 méter. Tehát már itt be vagyunk csapva 0,7 m3-el. Egy m3 (1x1x1) kaloda fa súlya ténylegesen 5-6 mázsa kell, legyen, ami kb. 60%-a az erdei m3-nek. Egy eredi m3 (1x1x1,75) kalodába viszont 8-12 mázsa fa van a fa fajtájától és minőségétől függően. Tehát ebben a formában 3 mázsa fával vertek át minket. Ennek a fokozása az, amikor a kalodákat oly módon rakják meg, hogy azokba a megadott 5-6 mázsa fa helyett, csak 3-3,5 mázsa fa van. Ekkor 2-2,5 mázsa fával vernek át minket. Természetesen ezek a számok rönk fa esetében érvényesek.

Az én esetemben a megrendelt 8 kaloda, kalodánként 6 mázsa, összesen 48 mázsa fa helyett megkaptam volna a 8 kalodát, de kalodánként 3-3,5 mázsa, összesen kb. 30 mázsa fával. Abban az esetben, ha kifizettem volna a 100000 Ft-ot a fáért, akkor nem 2083 Ft/mázsa áron-, ami igen csak kedvező ár, manapság- hanem 3333 Ft/mázsa áron – amitől kevesebb összegért sokan szállítanának- jutottam volna a „jó áru” tűzifához. Mázsánként 1250 Ft -al lettem volna átverve. Természetesen mind ez számla nélkül, vagyis ÁFA nélkül.

Visszatérve az általam fentebb feltett kérdéshez, hogy miért éri meg „látszólag” veszteségesen árulni a tűzifát egyes embereknek a válasz a „látszólag” szóban van, ugyan is szó sincs veszteségről, sőt nyereségről beszélhetünk, mert a piaci árnál többért, számlaadás és ÁFA befizetés nélkül értékesítik a „dudálósok” a tűzifájukat. Veszteség csak a vevő oldalán jelentkezi, de ott jelentős mértékű.



Ezt teheti saját érdekében

Mit lehet akkor tenni? Többször elmondtam már, hogy tűzifát vagy erdei m3-re (méteres méretben) vásároljunk a kereskedőktől, mert ez könnyen ellenőrizhető és a pénzünkért azt kapjuk, amit rendeltünk. Itt csak a tűzifa méretére (vastagságára) figyeljünk oda. A másik lehetőség, hogy csak olyan helyről vásárolunk tűzifát, ahol hitelesített mérlegen mért, mérlegjegy alapján kiállított számla alapján kell a fáért fizetnünk. Itt megnézhetjük a vásárolni kívánt fát, ott lehetünk a mérlegelésnél és ténylegesen azt a fát és azt a mennyiséget fogjuk megkapni, amit megrendeltünk.

Sokan azt mondják, hogy jó, de ezeken a helyeken a tűzifát drágábban adják, mint máshol. Az lehet, hogy a hirdetett ára magasabb a fának, de a vásárlás végén biztos lehet benne mindenki, hogy ez az ár ÁFA-val együtt nemhogy drágább, sok esetben még olcsóbb, is mint a „dudálódok” kalodás ára.

Mindenkinek azt tanácsolom, hogy ne dőljenek be az olcsó hirdetési áraknak, mert semmi sincs ingyen. Mindenért fizetni kell, a „dudálósok” nem karitatív szervezet, hanem igencsak rafinált emberek csoportja, akiknek a célja az, hogy minél nagyobb haszonra tegyenek szert minden egyes alkalommal.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy azoknak, akiknek kényelmi, vagy egyéb szempontból kalodás tűzifára van szükségük ne rendeljenek ilyen fát, de legyenek tisztában azzal, hogy egy kalodában pontosan mennyi tüzelő van és mennyi, annak a mázsa ára. Ezt ugyan is azonnal össze tudják vetni az egyéb hasogatott tüzelő mázsa árakkal. A kalodás fa ára magasabb lesz, de csak azért, mert több munkavégzés szükséges az előállításához. Kalodás tűzifát is csak olyan helyen vásároljunk, ahol kérésünkre lemérik a kalodát. Tudjuk, hogy mennyi fát veszünk meg egy kalodában és azonnal tudjuk a kalodás fa mázsánkénti árát is. Hol találnak ilyen helyet? A kérdésre a válasz egyszerű a Tüzép telepeken, tüzelőanyag kereskedéseken. Higgyék, el azt biztosan nem fogják megbánni, ha innen vásárolnak!

Természetesen nem gondolom, hogy mindenki becsapja a vásárlókat, de mindenki a megnyugtatása végett kérje a fakereskedőtől a kiszállított fa lemérését. Egy mérés költsége elenyésző ahhoz képest, amennyit bukhat a vásárló az üzleten. Csak a mérlegelés után döntsenek a vásárlásról, amikor tudják, hogy mit, mennyit és mennyiért vásárolnak meg.
Vengrinyák Tibor ügyvezető, Farm-Ker Kft.


Néhány hasznos ötlet, tanács, ismeret a csoporttársaktól


Honnan tudhatom, hogy túl nedves a tűzifám, ha nincs nedvességmérőm?
1, Nagyon nehezen gyullad meg a fa, és az égés során kékes-lilás-narancssárgás lángokat látunk élénk sárga helyett.
2, Ha tudjuk, hogy frissen vágott a tűzifa, akkor biztosan magas a nedvességtartalma, még a télen vágott fa esetén is (40-60%).
3, Ha kettéhasítunk egy a fahasábot és jellegzetesen szúrós „faillatot” érzünk, biztosan nedves.
4, Ha begyújtás után a fa folyamatosan pattog, sistereg
5, Ha a kéményünkön sűrű fehér füst távozik
6, A száraz fa vágott felülete repedezett, hasadt, míg a nedves fáé tömör
Ne feledjük, a tűzifa ideális nedvességtartalma 15-18% (max 20%). Száraz fával nemcsak a környezetünket, hanem a pénztárcánkat is kíméljük!

Gyújtós

Helló, gondolom sokan metszettek mostanában gyümölcs fákat, bokrokat. Aztán ott van a gond hogy mi legyen a sok gally sorsa. Elégetni, vagy ledarálni? Én is gondolkodtam. Ez éppen fagyal gally jó mert nem tüskés. Így szépen össze töröm "konyha készre" egyes begyújtásokhoz szükséges méretre kis kévékbe aztán a saját anyagával a vékonyabb kis gallyakkal ami a hajtás végén vannak össze is kötöm. Tudom hogy hálás leszek magamnak majd ősszel amikor elkezdődik az újabb fűtési szezon hogy egész télire kész a száraz gyújtós. Lehet hogy ez nem nagy felfedezés, de hiába van otthon 100 mázsa tűzifa ha nincs hozzá száraz gyújtós.

Nagyon fontos, ha már van mivel tüzelnünk, azt biztonságosan tegyük!
Ajánlom a témában a Fájlok között található alábbi dokumentumot:

A kéménytüzek megelőzhetők

Csak száraz fával fűtsünk!

Megjött a fűtési szezon. A fa tüzelésű berendezésekben a száraz fát felülről kell meg gyújtani és nem csak a fát minden szilárd tüzelő anyagot --mert a tüzelő anyagból ki áramló gázok is tartalmaznak nagymértékben éghető anyagokat és igy azok is hasznosulnak, elégnek . Így sokkal kevésbé kormol és jelentős a hatásfok növekedés is .

A frissen vágott fában akár 30-35 % víztartalom is lehet és a víz nem ég, csak a hőt viszi el gőz formájában a kéményen keresztül. A gőzhöz rakódik a koromszemcse és abból kátrány lesz, ami ha begyullad, akár a tetőszerkezetre is átterjed . Egyre gyakoribbak a kémény tüzek és azok a vizes fa miatt vannak . Aki ki akarja gyújtani a házát, az nyugodtan tüzeljen vize fával .

Akinek kevés a tüzifája

Lòtrágya brikett

Ajánlom mindenkinek, aki hozzá tud jutni az alapanyaghoz. A dokumentum a Fájlok között található.


Ha sok a papír otthon
ötletmozaik.hu | 2013. október 09. szerda, 13:17

Otthon fejlesztette ki találmányát Hír Ferenc (Nagykarácsony): reklámújságokból és esővízből állít elő tüzelőt – majdnem ingyen.

Nem kell más hozzá, mint a széttépett papírt beáztatni (amikor elázott, Hír úr festékkeverővel még aprít rajta egy kicsit), majd az e célra kifurkált csöveket megtölti a papírpéppel és azt az általa készített présgépbe teszi, kinyomva belőle a víz legnagyobb részét. Utána már csak annyi a dolga, hogy kivegye és a napra téve hagyja kiszáradni. A végeredmény egy tömör papírtömb, amellyel a hideg téli napokon a kandallóban ugyanúgy tüzelni lehet, mint a hasábfával.


Korrekt tüzifavásárlást és kellemes meleg lakást mindenkinek a télre.

Összegyűjtötte: Virágné Fejes Éva
2018. szeptember 08.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése