Keresés ebben a blogban

2019. március 9., szombat

A vakond


A vakondot illetően megoszlanak a vélemények, hogy kell-e irtani, el kell-e űzni, hasznos-e vagy sem.
Ahhoz, hogy megértsük fontosságát, vagy sikeresen távol tudjuk őket tartani a nemkívánatos helyektől, előbb meg kell ismernünk. 



Mit tudunk erről a kis földalatti állatkáról?


Tartózkodási helyét ő maga árulja el, mert állandóan új túrásokat hány fel, hogy megélhessen. Ezek a halmok vagy túrások jelölik vadászterületének irányát és kiterjedését. Falánkságánál fogva ezt folyamatosan nagyobbítja és így földalatti járatain mindig dolgoznia kell. A vakond nagyon könnyen ás. Fő ásószervei a lapát alakú, mellső végtagjai erős karmokkal vannak ellátva, mert - kivált keményebb talajban - csak ezek segítségével hatolhat előre. Ha a járatban a kiásott föld fölhalmozódik, a vakond a földfelszín irányában kezd ásni, s ezen a kürtőn át - fejének erős lökéseivel - nyomja ki a földet. Ez a vakondtúrás keletkezésének oka és módja.   

A vakond fő tápláléka gilisztákból áll. A gilisztákon kívül megeszi még a bogarakat, például cserebogarat, ganajtúró bogarat, lótetűt, és minden más rovart, illetve ezek lárváit, sőt a csigák is nagyon ínyére valók. Rendkívül finom szaglásával könnyen kiszimatolja őket, aszerint, amint ők maguk haladnak. De nemcsak a saját építményein belül vadászik, hanem időről időre a föld felületéről, sőt a vízből is hoz magának zsákmányt. Itt-ott még a földön fészkelő madarak fiókáit is fölfalja.


A vakond nagyon hasznos a kerti kártevők ellen. Saját súlyának több mint másfélszeresét eszi meg naponta. Az állatok hatalmas táplálékigénye következtében sehol sem lehet túl sok belőlük, mert csak ott jelennek meg nagyobb számmal, ahol bőséges táplálék található, és ahol ez megfogyatkozik, onnan gyorsan továbbvándorolnak. Nem érdemes gyümölcsösökben irtani, vagy elűzni, mert a fák gyökereit pusztító pajorok (többek közt a májusi cserebogár lárvái) első számú fogyasztói.

A vakond jelenléte túrásai miatt a kertekben néha zavaróvá válik. Fiatal ültetvényekben és melegágyakban, melyekben értékes növényeket gondoznak, sokat közülük tönkretehet, mert ásása közben gyökereiket meglazítja és azok elszáradnak. Jól gondozott pázsitterületeken pedig a vakondtúrások a szemet sértik. A gátakban és töltésekben nem szabad megtűrni, mert folyosói által a víznek utakat nyit, és ezzel gátszakadást okozhat.” 



Forrás: Wikipédia , Természettár, Brehm: Az állatok világa
A leírtakat bővebben és képekkel illusztrálva elolvashatjátok, megnézhetitek itt: Természettár: A közönséges vakond
Folytatás következik: A vakond étlapja


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése