Amikor azt mondjuk burgonya, általában mindenki az öklömnyi,
pirosas héjú, sárgás húsú gumókra gondol. Amikor vásárolunk, nem is nézzük a
fajtát, hanem csupán azt, hogy mutatós, egyöntetű gumókat vásároljunk és persze
az árát. Aztán hazatérve csodálkozunk, hogy a rakottkrumpli inkább rakott
krumplipüré lett, vagy a pürének elkészített burgonya nem igazán püréállagú.
A burgonyafajtákat ugyanis három + egy csoportba soroljuk a felhasználás típusa szerint. Nem
véletlen, hogy régen minden gazda legalább háromféle krumplit tartott. Az
egyiket sütni, másikat főzni, emellett termelt egy takarmány minőségűt is az
állatoknak.
Hogy mire
használhatjuk az adott fajtát, azt a gumók keményítő tartalma határozza meg,
Egy adott fajtájú burgonya gumója mindig közel azonos keményítőtartalmú lesz a
termesztéstechnológiától és az időjárási viszonyoktól függetlenül. Mondhatjuk,
hogy a burgonyafajta neve szavatolja, hogy mindig ugyan olyan főzési típusú
gumókat vegyünk.
Ha fémzárolt,
csomagolt burgonyát vásárolunk a címkén általában ilyen betűjelölésekkel
találkozhatunk, hogy A, B, C, A-B, vagy B-C. Ezek a főzési típusok jelei.
„A” – Salátának való
burgonya: a “A” jelzéssel ellátott burgonyák kemény húsúak, nem szétfövő
fajták, keményítő tartalmúak pedig alacsony (9- 12 %). A gumója főzés után is
egyben marad. Textúrája finomszemcsés. Az „A” jelű burgonyák elsősorban
saláták, hidegkonyhai készítmények, tepsis és rakott burgonyák készítéséhez
kiválóak.
„B” – Főznivaló burgonya: A “B”
jelzésű, asztali minőségi burgonyák az előzőhöz hasonlóan nem szétfövő, illetve
csak kissé szétfövő burgonyák, de keményítő tartalmuk már magasabb (13-17 %).
Textúrájuk közepesen finom, kissé lisztes, szappanos. A „B” jelű burgonyák
vegyes hasznosításúak. Leginkább főzéshez, raguk, főzelékek, levesek
készítésére, de hasábburgonyához is igen alkalmasak lehetnek.
„C” – Sütnivaló burgonya: A “C”
jelzésű burgonyák szétfőnek. Textúrájuk a közepesnél szemcsézettebb, laza
szerkezetű, száraz, porhanyós. A „C” jelű burgonyák elsősorban sütéshez, chips-
és hasábburgonya, parázsburgonya készítéséhez, de burgonyás tésztához,
gombóchoz és püré alapanyagnak is jó választás.
Megjegyzés: Valójában
valamennyi (A, B, C) fajtából készíthető minden burgonya étel, azonban a
jelölések ismerete, és a jelölések szerinti fajtaválasztás jelentősen
megkönnyítheti a főzést, csökkenti a hibázás lehetőségét és javítja eredményt.
Találkozhatunk olyan burgonya fajtákkal is, amelyeknek a
keményítőtartalma az egyes kategóriák közti határértéken mozog. Ezeket mindkét főzési típusúként fel lehet használni,
általában „A-B”, vagy „B-C”-nek
szokták jelölni őket.
Vannak olyan burgonya fajták is, amiknek olyan magas a
keményítőtartalma, hogy ipari célra is alkalmas. Az igazi ipari burgonyák a D típusú fajták, de ezekkel boltban nem
találkozhatunk.
A Magyarországon és külföldön minősített, fémzárolt
vetőburgonyafajtákról a NÉBIH Fémzárolt Vetőburgonya Keresőjén keresztül
tájékozódhatunk.
Most kigyűjtöttük a leggyakoribb, legismertebb fajtákat, hogy megkönnyítsük úgy a vásárlást, mint azt, hogy milyen fajtát
vessünk.
ARANY CHIPKE
Felhasználási érték: C főzési típusú, lisztes, könnyen fövő,
finom hús szerkezetű, chips gyártásra alkalmas ipari célfajta. Kiváló,
gesztenyére emlékeztető ízű. Otthoni felhasználás esetén, alkalmas héjában való
sütésre, hasábburgonya, chips és püré készítésére, tészta alapanyagnak is.
Tenyészidő: Középkorai (~110 nap).
Gumójellemzők: Sárga héjú, arany sárga húsú, gömbölyded
alakú burgonyafajta.
BALATONI RÓZSA
Felhasználási érték: B főzési típusú, nem lisztes, finom hús
szerkezetű, általános hasznosítási célú, kiváló ízű étkezési burgonya. Nyers és
főzési szürküléstől mentes.
Tenyészidő: Korai (~95 nap).
Gumójellemzők: Sötét rózsa héjú, sárga húsú, nagy gumójú,
nagyon szép ovális alakú fajta.
BOTOND
Felhasználási érték: B főzési típusú, nem lisztes, finom hús
szerkezetű fajta. Általános hasznosítási célú, elsősorban főtt típusú ételek
készítésére alkalmas, jóízű étkezési burgonya.
Tenyészidő: Szuper korai (~85 nap).
Gumójellemzők: Sötét rózsa héjú, halvány sárga húsú,
gömbovál alakú, nagy gumójú fajta.
DÉMON
Felhasználási érték: BC főzési típusú, enyhén lisztes, finom
hús szerkezetű fajta. Általános hasznosítási célú, kiváló, gesztenyére
emlékeztető ízű étkezési burgonya. Nyers és főzési szürküléstől mentes.
Tenyészidő: Középkorai (~110 nap).
Gumójellemzők: Nagyon szép ovális alakú, sötét rózsa héjú,
sárga húsú, nagyméretű burgonyafajta.
HÓPEHELY
Felhasználási érték: BC főzési típusú, enyhén lisztes, finom hús szerkezetű, kiváló ízű étkezési burgonya. Minden típusú étel elkészítésére alkalmas (sült, főtt, püré és tészták).
Nyers és főzési szürküléstől mentes.
Tenyészidő: Középkorai (~110 nap).
Gumójellemzők: Halványrózsaszínbe hajló sárgás barna héjú, kerekded alakú, fehér húsú, nagy-középnagy gumóméretű.
KATICA
Felhasználási érték: B főzési típusú, nem lisztes, finom hús
szerkezetű fajta. Általános hasznosítási célú. kiváló ízű étkezési burgonya.
Nyers és főzési szürküléstől mentes.
Tenyészidő: Középkorai (~105 nap).
Gumójellemzők: Nagyon szép, fényes rózsa héjú, sárga húsú,
ovális alakú, közepes gumóméretű fajta.
LORETT
Felhasználási érték: B főzési típusú, markáns burgonya ízű,
nem szétfövő, általános célú étkezési burgonya. Nyers és főzési szürküléstől
mentes.
Tenyészidő: Középkorai (~115 nap).
Gumójellemzők: Világos rózsa héjú, sárga húsú, szép ovális
alakú, nagyméretű fajta.
SOMOGYI KIFLI
Felhasználási érték: A főzési típusú, kemény húsú, nem
lisztes, nem szétfövő, kiváló étkezési minőségű és ízű, mindmáig a legjobb
salátaburgonya. Előfőzés után sütve is remek.
Tenyészidő: Középkorai (~110 nap).
Gumójellemzők: Sárga héjú és húsú, kifli alakú, középnagy
méretű fajta.
WHITE LADY
Felhasználási érték: C főzési típusú, enyhén lisztes,
könnyen fövő, finom hús szerkezetű étkezési burgonya. Kiváló ízű, alkalmas
héjában való sütésre, hasábburgonya és püré készítésére, tészták alapanyagának.
Tenyészidő: Középkorai (~120 nap).
Gumójellemzők: Világossárga héjú és húsú, kerek-ovál alakú,
középnagy méretű fajta.
Forrás: Burgonyakutatás.hu oldaláról.
AMOROSA
Felhasználási érték: AB főzési típusú, étkezési és friss
piaci fajta.
Tenyészidő: Korai burgonya.
Gumó forma: Piros héjú, világos sárga húsú, hosszúkásan
ovális formájú, nagyméretű fajta.
ALOUETTE
Felhasználási érték: B főzési típusú, nem szétfővő, szárazanyag tartalma 21%. Friss
fogyasztásra, hasáb-burgonya céljára különösen alkalmas.
Tenyészidő: Középkorai fajta.
Gumójellemzők: Piros héjú, sárga húsú, ovális formájú,
közepes gumóméretű fajta.
AMOROSA
Felhasználási érték: AB főzési típusú fajta.
Tenyészidő: Korai.
Gumójellemzők: Hosszúkásan ovális, piros héjú, világos sárga
húsú, nagyszemű étkezési és friss piaci burgonya, átlagon felüli
termőképességgel.
ARIZONA
Felhasználási érték: AB főzési típusú.
Tenyészidő: Korai fajta.
Gumójellemzők: Sárga héjú, világos sárga húsú, ovális
formájú, nagyszemű friss piaci célú étkezési fajta.
ESMEE
Felhasználási érték: AB típusú főzési típusú burgonya. Nem
szétfövő alacsony szárazanyag tartalmú (18%) fajta.
Tenyészidő: korai
Gumójellemzők: Élénk piros színű, sárga húsú, hosszúkásan ovális,
viszonylag kiegyenlített méretű fajta.
Megjegyzés: Fizikai behatásokra nem szürkül.
EVOLUTION
Felhasználási érték: B főzési típusú,
Tenyészidő: Nagyon korai, primőr termesztésre különösen
alkalmas burgonya.
Gumójellemzők: Élénk piros színű, világos sárga húsú,
hosszúkásan ovális,nagyméretű burgonya.
FABIOLA
Felhasználási érték: B főzési típusú, nem szétfővő étkezési
burgonya.
Tenyészidő: Középkoraitól középkésőig.
Gumójellemzők: Piros színű, sárga húsú, ovális, közepesen
nagy méretű.
Megjegyzés: Nagyon jól tárolható, magas terméshozamú
burgonya.
FALUKA
Felhasználási érték: B típusú, nem szétfővő étkezési fajta.
Tenyészidő: Nagyon korai burgonya.
Gumójellemzők: Sárga héjú, krémesen fehéres hússzínű,
hosszúkásan ovális formájú, nagy szemű fajta.
IMPALA
Felhasználási érték: AB típusú, nem szétfővő fajta.
Tenyészidő: Igen korai fajta.
Gumójellemzők: Sárga héjú, sárga húsú, hosszúkásan ovális,
közepesen nagy gumóméretű burgonya.
KONDOR
Felhasználási érték: B főzési típusú, étkezési, friss piaci
fajta.
Tenyészidő: Középkorai érésidejű.
Gumójellemzők: Piros héjú, világos sárga húsú, hosszúkásan
ovális formájú, nagy gumóméretű fajta.
KURODA
Felhasználási érték: BC főzési típusú, friss piaci étkezési
fajta.
Tenyészidő: Középkorai fajta.
Gumójellemzők: Piros színű, sárga húsú, hosszúkásan ovális,
közepesen nagy szemű, fonálféreg rezisztens, nagyhozamú fajta.
MANITOU
Felhasználási érték: B főzési típusú, hasáb burgonya céljára
különösen alkalmas.
Tenyészidő: Közép késői fajta.
Gumójellemzők: Piros héjú, világos sárga húsú, hosszúkásan
ovális formájú, nagy gumójú fajta.
MARIZZA
Felhasználási érték: AB főzési típusú, nem szétfövő étkezési
fajta, sütve kiváló.
Tenyészidő: Közép-korai fajta.
Gumójellemzők: Piros héjú, krém sárga húsú, hosszúkásan
ovális, közepesen nagyméretű fajta.
Megjegyzés: Hűtött körülmények között hosszú ideig tárolható
minőségromlás nélkül.
MARKIES
Felhasználási érték: Főzés típusa BC, enyhén lisztes. Sütési
minősége kiváló, mert redukáló cukor tartalma alacsony. Szárazság tartalma
magas (22,7%).
Tenyészidő: késői
Gumójellemzők: Sárga héjú, sárga húsú, hosszúkásan ovális
formájú, nagy gumóméretű fajta.
Megjegyzés: Friss piacra alkalmas, de a feldolgozó ipar
hasáb burgonya chips céljára is alkalmazza. Az AGRIA fajtából anyai ágon
nemesített fajta. Tulajdonságai ennek megfelelően nagyon közel állnak az
AGRIÁ-hoz.
PEKARO
Felhasználási érték: BC főzési típusú, főzéskor kissé
lisztes, szárazanyagtartalma magas. Friss piaci értékesítésre kiváló.
Tenyészidő: Középkorai fajta.
Gumójellemzők: Világos piros színű, sárga húsú, hosszúkásan
ovális formájú fajra.
RIVIERA
Felhasználási érték: AB főzési típusú, nem szétfővő, alacsony
szárazanyag tartalmú étkezési fajta.
Tenyészidő: Nagyon korai fajta.
Gumójellemzők: Sárga héjú, világos sárga húsú, ovális
formájú, nagy gumóméretű fajta.
Megjegyzés: Friss piaci termesztésre, primőráruként is
ajánlott. Nagyon korai tenyészideje ellenére hosszú ideig tartja nyugalmi
állapotát. Minden talajtípuson jól termeszthető.
ROKO
Felhasználási érték: B főzési típusú, nem szétfővő étkezési
burgonya.
Tenyészidő: Középkorai fajta.
Gumójellemzők: Sötétpiros színű, krémsárga húsú, ovális
formájú, közepesen nagy gumójú fajta.
ROSAGOLD
Felhasználási érték: AB típusú, nem szétfövő, alacsony
szárazanyag tartalmú fajta.
Tenyészidő: Korai.
Gumójellemzők: Mutatósan piros héjú, krémsárga húsú,
kerek-ovális formájú, közepes méretű burgonya.
Megjegyzés: Sencor hatására a lomb elszíneződhet, de a
termés nem csökken. Kezdeti fejlődése gyors, lombja erős a talajt jól takarja. Mosva,
csomagolva is jól értékesíthető, ezért korai piaci értékesítésre is ajánlott. Hűtve
hosszan és jó minőségben tárolható.
RUDOLPH
Felhasználási érték: AB típusú, enyhén lisztes, de nem
szétfővő étkezési fajta.
Tenyészidő: Középkésői fajta.
Gumójellemzők: Piros héjú, fehér húsú, kerek-ovális, nagy
szemű fajta.
Megjegyzés: Szép külleme, friss piaci értékesítésre
különösen alkalmassá teszi akár mosás után csomagolva is. Kivételesen hosszú
nyugalmi állapota miatt nagyon sokáig tárolható jó minőségben.
Forrás: AGRICO oldaláról. Az AGRICO hosszú évek óta Magyarország legjelentősebb vetőburgonya ellátója.
A fentiekből látjuk, nem mindegy, milyen fajtát ültetünk. A
felhasználás befolyásolja a fajtaválasztásunkat, ahogy az is, hogy milyen célra
szeretnénk termeszteni. Friss fogyasztásra, téli tárolásra vagy épp
primőráruként vagy folyamatosan szeretnénk a piacon értékesíteni.
Jó fajtaválasztást kívánunk mindenkinek.
Nagyon köszönöm ezt az átfogó ismertetést!
VálaszTörlés