Keresés ebben a blogban

2019. március 30., szombat

Burgonya kisokos


Amikor azt mondjuk burgonya, általában mindenki az öklömnyi, pirosas héjú, sárgás húsú gumókra gondol. Amikor vásárolunk, nem is nézzük a fajtát, hanem csupán azt, hogy mutatós, egyöntetű gumókat vásároljunk és persze az árát. Aztán hazatérve csodálkozunk, hogy a rakottkrumpli inkább rakott krumplipüré lett, vagy a pürének elkészített burgonya nem igazán püréállagú.

A burgonyafajtákat ugyanis három + egy csoportba soroljuk a felhasználás típusa szerint. Nem véletlen, hogy régen minden gazda legalább háromféle krumplit tartott. Az egyiket sütni, másikat főzni, emellett termelt egy takarmány minőségűt is az állatoknak.

Hogy mire használhatjuk az adott fajtát, azt a gumók keményítő tartalma határozza meg, Egy adott fajtájú burgonya gumója mindig közel azonos keményítőtartalmú lesz a termesztéstechnológiától és az időjárási viszonyoktól függetlenül. Mondhatjuk, hogy a burgonyafajta neve szavatolja, hogy mindig ugyan olyan főzési típusú gumókat vegyünk.

Ha fémzárolt, csomagolt burgonyát vásárolunk a címkén általában ilyen betűjelölésekkel találkozhatunk, hogy A, B, C, A-B, vagy B-C. Ezek a főzési típusok jelei.

„A” – Salátának való burgonya: a “A” jelzéssel ellátott burgonyák kemény húsúak, nem szétfövő fajták, keményítő tartalmúak pedig alacsony (9- 12 %). A gumója főzés után is egyben marad. Textúrája finomszemcsés. Az „A” jelű burgonyák elsősorban saláták, hidegkonyhai készítmények, tepsis és rakott burgonyák készítéséhez kiválóak.


„B” – Főznivaló burgonya: A “B” jelzésű, asztali minőségi burgonyák az előzőhöz hasonlóan nem szétfövő, illetve csak kissé szétfövő burgonyák, de keményítő tartalmuk már magasabb (13-17 %). Textúrájuk közepesen finom, kissé lisztes, szappanos. A „B” jelű burgonyák vegyes hasznosításúak. Leginkább főzéshez, raguk, főzelékek, levesek készítésére, de hasábburgonyához is igen alkalmasak lehetnek.


„C” – Sütnivaló burgonya: A “C” jelzésű burgonyák szétfőnek. Textúrájuk a közepesnél szemcsézettebb, laza szerkezetű, száraz, porhanyós. A „C” jelű burgonyák elsősorban sütéshez, chips- és hasábburgonya, parázsburgonya készítéséhez, de burgonyás tésztához, gombóchoz és püré alapanyagnak is jó választás.


Megjegyzés: Valójában valamennyi (A, B, C) fajtából készíthető minden burgonya étel, azonban a jelölések ismerete, és a jelölések szerinti fajtaválasztás jelentősen megkönnyítheti a főzést, csökkenti a hibázás lehetőségét és javítja eredményt.

Találkozhatunk olyan burgonya fajtákkal is, amelyeknek a keményítőtartalma az egyes kategóriák közti határértéken mozog. Ezeket mindkét főzési típusúként fel lehet használni, általában „A-B”, vagy „B-C”-nek szokták jelölni őket.

Vannak olyan burgonya fajták is, amiknek olyan magas a keményítőtartalma, hogy ipari célra is alkalmas. Az igazi ipari burgonyák a D típusú fajták, de ezekkel boltban nem találkozhatunk.

A Magyarországon és külföldön minősített, fémzárolt vetőburgonyafajtákról a NÉBIH Fémzárolt Vetőburgonya Keresőjén keresztül tájékozódhatunk.

Most kigyűjtöttük a leggyakoribb, legismertebb fajtákat, hogy megkönnyítsük úgy a vásárlást, mint azt, hogy milyen fajtát vessünk.

ARANY CHIPKE

Felhasználási érték: C főzési típusú, lisztes, könnyen fövő, finom hús szerkezetű, chips gyártásra alkalmas ipari célfajta. Kiváló, gesztenyére emlékeztető ízű. Otthoni felhasználás esetén, alkalmas héjában való sütésre, hasábburgonya, chips és püré készítésére, tészta alapanyagnak is.
Tenyészidő: Középkorai (~110 nap).
Gumójellemzők: Sárga héjú, arany sárga húsú, gömbölyded alakú burgonyafajta.

BALATONI RÓZSA

Felhasználási érték: B főzési típusú, nem lisztes, finom hús szerkezetű, általános hasznosítási célú, kiváló ízű étkezési burgonya. Nyers és főzési szürküléstől mentes.
Tenyészidő: Korai (~95 nap).
Gumójellemzők: Sötét rózsa héjú, sárga húsú, nagy gumójú, nagyon szép ovális alakú fajta.

BOTOND

Felhasználási érték: B főzési típusú, nem lisztes, finom hús szerkezetű fajta. Általános hasznosítási célú, elsősorban főtt típusú ételek készítésére alkalmas, jóízű étkezési burgonya.
Tenyészidő: Szuper korai (~85 nap).
Gumójellemzők: Sötét rózsa héjú, halvány sárga húsú, gömbovál alakú, nagy gumójú fajta.

DÉMON

Felhasználási érték: BC főzési típusú, enyhén lisztes, finom hús szerkezetű fajta. Általános hasznosítási célú, kiváló, gesztenyére emlékeztető ízű étkezési burgonya. Nyers és főzési szürküléstől mentes.
Tenyészidő: Középkorai (~110 nap).
Gumójellemzők: Nagyon szép ovális alakú, sötét rózsa héjú, sárga húsú, nagyméretű burgonyafajta.

HÓPEHELY


Felhasználási érték: BC főzési típusú, enyhén lisztes, finom hús szerkezetű, kiváló ízű étkezési burgonya. Minden típusú étel elkészítésére alkalmas (sült, főtt, püré és tészták).
Nyers és főzési szürküléstől mentes.
Tenyészidő: Középkorai (~110 nap).
Gumójellemzők: Halványrózsaszínbe hajló sárgás barna héjú, kerekded alakú, fehér húsú, nagy-középnagy gumóméretű.


KATICA

Felhasználási érték: B főzési típusú, nem lisztes, finom hús szerkezetű fajta. Általános hasznosítási célú. kiváló ízű étkezési burgonya. Nyers és főzési szürküléstől mentes.
Tenyészidő: Középkorai (~105 nap).
Gumójellemzők: Nagyon szép, fényes rózsa héjú, sárga húsú, ovális alakú, közepes gumóméretű fajta.

LORETT

Felhasználási érték: B főzési típusú, markáns burgonya ízű, nem szétfövő, általános célú étkezési burgonya. Nyers és főzési szürküléstől mentes.
Tenyészidő: Középkorai (~115 nap).
Gumójellemzők: Világos rózsa héjú, sárga húsú, szép ovális alakú, nagyméretű fajta.

SOMOGYI KIFLI

Felhasználási érték: A főzési típusú, kemény húsú, nem lisztes, nem szétfövő, kiváló étkezési minőségű és ízű, mindmáig a legjobb salátaburgonya. Előfőzés után sütve is remek.
Tenyészidő: Középkorai (~110 nap).
Gumójellemzők: Sárga héjú és húsú, kifli alakú, középnagy méretű fajta.

WHITE LADY

Felhasználási érték: C főzési típusú, enyhén lisztes, könnyen fövő, finom hús szerkezetű étkezési burgonya. Kiváló ízű, alkalmas héjában való sütésre, hasábburgonya és püré készítésére, tészták alapanyagának.
Tenyészidő: Középkorai (~120 nap).
Gumójellemzők: Világossárga héjú és húsú, kerek-ovál alakú, középnagy méretű fajta.
Forrás: Burgonyakutatás.hu oldaláról. 

AMOROSA

Felhasználási érték: AB főzési típusú, étkezési és friss piaci fajta.
Tenyészidő: Korai burgonya.
Gumó forma: Piros héjú, világos sárga húsú, hosszúkásan ovális formájú, nagyméretű fajta.

ALOUETTE

Felhasználási érték: B főzési típusú, nem szétfővő, szárazanyag tartalma 21%. Friss fogyasztásra, hasáb-burgonya céljára különösen alkalmas.
Tenyészidő: Középkorai fajta.
Gumójellemzők: Piros héjú, sárga húsú, ovális formájú, közepes gumóméretű fajta.

AMOROSA

Felhasználási érték: AB főzési típusú fajta.
Tenyészidő: Korai.
Gumójellemzők: Hosszúkásan ovális, piros héjú, világos sárga húsú, nagyszemű étkezési és friss piaci burgonya, átlagon felüli termőképességgel.

ARIZONA

Felhasználási érték: AB főzési típusú.
Tenyészidő: Korai fajta.
Gumójellemzők: Sárga héjú, világos sárga húsú, ovális formájú, nagyszemű friss piaci célú étkezési fajta.

ESMEE

Felhasználási érték: AB típusú főzési típusú burgonya. Nem szétfövő alacsony szárazanyag tartalmú (18%) fajta.
Tenyészidő: korai
Gumójellemzők: Élénk piros színű, sárga húsú, hosszúkásan ovális, viszonylag kiegyenlített méretű fajta.
Megjegyzés: Fizikai behatásokra nem szürkül.

EVOLUTION

Felhasználási érték: B főzési típusú,
Tenyészidő: Nagyon korai, primőr termesztésre különösen alkalmas burgonya.
Gumójellemzők: Élénk piros színű, világos sárga húsú, hosszúkásan ovális,nagyméretű burgonya.

FABIOLA


Felhasználási érték: B főzési típusú, nem szétfővő étkezési burgonya.
Tenyészidő: Középkoraitól középkésőig.
Gumójellemzők: Piros színű, sárga húsú, ovális, közepesen nagy méretű.
Megjegyzés: Nagyon jól tárolható, magas terméshozamú burgonya.

FALUKA

Felhasználási érték: B típusú, nem szétfővő étkezési fajta.
Tenyészidő: Nagyon korai burgonya.
Gumójellemzők: Sárga héjú, krémesen fehéres hússzínű, hosszúkásan ovális formájú, nagy szemű fajta.

IMPALA

Felhasználási érték: AB típusú, nem szétfővő fajta.
Tenyészidő: Igen korai fajta.
Gumójellemzők: Sárga héjú, sárga húsú, hosszúkásan ovális, közepesen nagy gumóméretű burgonya.

KONDOR

Felhasználási érték: B főzési típusú, étkezési, friss piaci fajta.
Tenyészidő: Középkorai érésidejű.
Gumójellemzők: Piros héjú, világos sárga húsú, hosszúkásan ovális formájú, nagy gumóméretű fajta.

KURODA

Felhasználási érték: BC főzési típusú, friss piaci étkezési fajta.
Tenyészidő: Középkorai fajta.
Gumójellemzők: Piros színű, sárga húsú, hosszúkásan ovális, közepesen nagy szemű, fonálféreg rezisztens, nagyhozamú fajta.

MANITOU

Felhasználási érték: B főzési típusú, hasáb burgonya céljára különösen alkalmas.
Tenyészidő: Közép késői fajta.
Gumójellemzők: Piros héjú, világos sárga húsú, hosszúkásan ovális formájú, nagy gumójú fajta.

MARIZZA


Felhasználási érték: AB főzési típusú, nem szétfövő étkezési fajta, sütve kiváló.
Tenyészidő: Közép-korai fajta.
Gumójellemzők: Piros héjú, krém sárga húsú, hosszúkásan ovális, közepesen nagyméretű fajta.
Megjegyzés: Hűtött körülmények között hosszú ideig tárolható minőségromlás nélkül.

MARKIES

Felhasználási érték: Főzés típusa BC, enyhén lisztes. Sütési minősége kiváló, mert redukáló cukor tartalma alacsony. Szárazság tartalma magas (22,7%).
Tenyészidő: késői
Gumójellemzők: Sárga héjú, sárga húsú, hosszúkásan ovális formájú, nagy gumóméretű fajta.
Megjegyzés: Friss piacra alkalmas, de a feldolgozó ipar hasáb burgonya chips céljára is alkalmazza. Az AGRIA fajtából anyai ágon nemesített fajta. Tulajdonságai ennek megfelelően nagyon közel állnak az AGRIÁ-hoz.

PEKARO

Felhasználási érték: BC főzési típusú, főzéskor kissé lisztes, szárazanyagtartalma magas. Friss piaci értékesítésre kiváló.
Tenyészidő: Középkorai fajta.
Gumójellemzők: Világos piros színű, sárga húsú, hosszúkásan ovális formájú fajra.

RIVIERA

Felhasználási érték: AB főzési típusú, nem szétfővő, alacsony szárazanyag tartalmú étkezési fajta.
Tenyészidő: Nagyon korai fajta.
Gumójellemzők: Sárga héjú, világos sárga húsú, ovális formájú, nagy gumóméretű fajta.
Megjegyzés:  Friss piaci termesztésre, primőráruként is ajánlott. Nagyon korai tenyészideje ellenére hosszú ideig tartja nyugalmi állapotát. Minden talajtípuson jól termeszthető.

ROKO

Felhasználási érték: B főzési típusú, nem szétfővő étkezési burgonya.
Tenyészidő: Középkorai fajta.
Gumójellemzők: Sötétpiros színű, krémsárga húsú, ovális formájú, közepesen nagy gumójú fajta.

ROSAGOLD

Felhasználási érték: AB típusú, nem szétfövő, alacsony szárazanyag tartalmú fajta.
Tenyészidő: Korai.
Gumójellemzők: Mutatósan piros héjú, krémsárga húsú, kerek-ovális formájú, közepes méretű burgonya.
Megjegyzés: Sencor hatására a lomb elszíneződhet, de a termés nem csökken. Kezdeti fejlődése gyors, lombja erős a talajt jól takarja. Mosva, csomagolva is jól értékesíthető, ezért korai piaci értékesítésre is ajánlott. Hűtve hosszan és jó minőségben tárolható.

RUDOLPH

Felhasználási érték: AB típusú, enyhén lisztes, de nem szétfővő étkezési fajta.
Tenyészidő: Középkésői fajta.
Gumójellemzők: Piros héjú, fehér húsú, kerek-ovális, nagy szemű fajta.
Megjegyzés: Szép külleme, friss piaci értékesítésre különösen alkalmassá teszi akár mosás után csomagolva is. Kivételesen hosszú nyugalmi állapota miatt nagyon sokáig tárolható jó minőségben.
Forrás: AGRICO oldaláról. Az AGRICO hosszú évek óta Magyarország legjelentősebb vetőburgonya ellátója.

A fentiekből látjuk, nem mindegy, milyen fajtát ültetünk. A felhasználás befolyásolja a fajtaválasztásunkat, ahogy az is, hogy milyen célra szeretnénk termeszteni. Friss fogyasztásra, téli tárolásra vagy épp primőráruként vagy folyamatosan szeretnénk a piacon értékesíteni.

Jó fajtaválasztást kívánunk mindenkinek.

1 megjegyzés: