Keresés ebben a blogban

2019. március 4., hétfő

Akkor jó, ha illeg-billeg - salátaültetési tippek



Mielőtt bárki azt gondolná, hogy a divatról olvas majd az alábbiakban, akkor téved. Bármilyen meglepő, salátanevelési tapasztalatokkal gazdagodhat.

Saláta a kert szélében Fotó: Virágné Fejes Éva
Mindenkivel előfordul, hogy sűrűn kelt ki az elvetett salátamag, és azt ritkítani kell. A nagyobbacskákból már lehet friss salátát készíteni, a többit viszont – ha teheted – ne dobd ki, helyette ültesd el. 


Sokan vannak, akiknek kicsi a területük ahhoz, hogy a konyhára valót megtermeljék maguknak. Nekik nagyon jó területnövelő módszer a termőoszlop vagy termőzsák. Készíts inkább egy termőoszlopot, és „csodákat” láthatsz majd.

Frisssen beültetett saláták Fotó: Virágné Fejes Éva
Mi a termőoszlop? 
Ez egy olyan henger vagy szögletes hasáb, amelybe termőföldet tudunk tenni, locsolni és bele vetni vagy ültetni. Sőt nem csak bele, az oldalára is. 


Készíthető hálóból, fából, nylonzsákból. Nálunk a kutyatápos zsákok kerültek így újrafelhasznosításra, ez volt a a legolcsóbb. 

A zsákot tölts meg jó minőségű kerti talajjal, melyet komposzttal is érdemes dúsítani. A közepébe felülről egy akkora – az oldalán több helyen kifúrt - padló-fűtőcsövet kell tenni (más cső is lehet), ami pontosan olyan hosszú, mint amilyen magas a zsák. Ennek az öntözéskor van funkciója, a csőbe kell önteni a vizet, onnan szivárog át a lyukakon át a gyökérzethez. Ügyelni kell, hogy ne locsoljuk túl, ezért nem árt, ha a zsák alját néhány helyen kiszúrkáljuk, hogy a felesleges víz eltávozhasson. 

A zsák oldalán 15 cm-enként hálós kötésben éles késsel vagy ollóval kis nyílásokat vágunk. Ezekbe a vágásokba kerülnek a kicsinyke saláták. Bevagdosás után a nyílások alsó részét kicsit meghúzzuk kifelé, majd visszahajtjuk, hogy kis kidudorodó zsebecskéket kapjunk. Így az esővíz megáll bennük, a salátánk pedig fejlődni fog, finomakat fogyaszthatunk belőle.
A palántákat beültetjük, a termőzsákot jól belocsoljuk és más teendőnk nincs is, mint szüretelni. Ha ültetés után a palánták lekókadnak kicsit, ne essünk kétsége, reggelre fel fog mindegyik éledni és úgy áll, mint a cuca - mondják Somogyban. 

Hogy mi köze a salátaültetésnek a libbenéshez? Vidéken azt mondják: a salátát úgy kell ültetni, hogy billegjen, ha hozzáérünk, libbenjen, ha fúj a szél. Azt is mondják, ha túl mélyre ültetjük, akkor a közepe (szíve) földbe kerül és vagy berothad, vagy ha megmarad, nem fejesedik be. 

Ezek a régi öregek csak tudtak valamit…. 

De nem csupán a régi öregek, hanem én személyesen is megkaptam sokszor, hogy Évikém, ne olyan mélyre! Kicsiként ott serénykedtem mindig az édesanyám mellett, volt ültetőfám (cuca), és boldogan ültettem én is a növényeket. Persze nem teljesen értettem, egyik növényt mért kell sekélyen ültetni, a másikat mélyebbre, a harmadikat meg egész mélyre. Emiatt édesanyámnak dupla munkája volt, jött utánam és vagy feljebb húzta a palántát a földből, vagy lejjebb ültette. Sohasem találtam el eleinte, hogy pontosan milyen mélyre is kell azt ültetni. Mondogatta is, hogy Windeker bácsi ezért elbocsátana, ha így hagynánk. Windeker bácsi egy bolgárkertész volt Pirtón, nála dolgozott egy ideig édesanyám. Sok hasznosat tanult ott és a meglévő tudását is fejlesztette. 



A termőoszlopba ültethetünk fűszernövényeket is, de akár vethetjük is, ha elég meleg már az idő. Lehet bele dús lombozatú virágokat is ültetni, az is csodálatos élményt ad. 

Kamilla, díszdohány és majoranna termett már nálam a termőzsákokon. Amikor megerősödnek, a kertbe kerülhetnek, 2-3 szál maradt csak a zsákban magfogás céljából. 

Próbáld ki te is, ha van egy kis türelmed, kedved és helyed a kertedben – bár utóbbira alig van szükség. A nyírt pázsiton is jól mutat egy-egy növényekkel teli termőoszlop, vagy zsák. 


2019.03.04.
Virágné Fejes Éva



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése