Keresés ebben a blogban

2018. november 13., kedd

A halhatatlan biokertész



Nincs olyan ember, aki ne ismerné Jókai Mór nevét, műveit, ám mint természetszerető embert, kertészt és gazdálkodót nagyon kevesen ismerik. Pedig legalább olyan kiváló kertész volt, mint amilyen író. Kertészkarrierje a Svábhegyről indult.



Jókai Mór 29 évesen, 1853-ban vásárolta meg ezt a 3 hektáros területet, amit ma csak Jókai-kertként emlegetnek, az Egy magyar nábob honoráriumából. Feleségével, Laborfalvi Rózával igazi mintagazdaságot, mintakertet alakított ki az egykori kőbánya helyén. A telken csak egy rozzant ház állt, egyébként elhagyott kőbánya volt …” Egy mély gödör, sok agyagdomb, törmelék halom, szakadékos hegyoldalok; benőve mind földi bodzával, galagonya, borbolya és kökénybozóttal. Napokig eltartott, a mig baltával, fürészszel utat birtam magamnak törni a bozóton keresztül hogy meglássam, mi az, a mit fölvásároltam.

Erre a területre álmodott Édenkertet az író, és amit megálmodott, meg is valósította. A sivár, kopott, elhagyott kőbánya helyén pár év alatt valóságos paradicsomot varázsolt, pedig több kihívással is szembesült. „Ez ám a kertészgazdának a nehéz tudománya (a ki hegyvidéken lakik): - megfogni a földet, megfogni a vizet, megfogni a napot, megfogni a szelet. „

A legelső dolgom az volt, hogy észak és nyugot felől a házam előtti fönsikot beültettem lomb-fákkal. „

A szél ellen hársat, juharféléket, szilt, barkócát (berkenyét), vadgesztenye- és diófákat ültetett. Ezzel a védőparkkal megfogta az egyébként kemény északi szeleket , ami a hegyen fújt, s mint írta, még a lakásba is befújt az ajtó és ablakréseken keresztül, olykor a gyertyát, mécsest is képes volt kioltani. Ezek a fák védték a gyümölcsösét is a pusztító szelektől.

Betemette a kőbányát és három teraszt alakított ki a telken. Így a lezúduló víztől is védve volt már a telke. A teraszokat feltöltötte jófajta termőfölddel, és kerteket alakított ki rajtuk.

Kút nem volt a telken, a közeli Mátyás-kútja forrástól hordókban hordták a vizet. Idővel vízfogó gödröket ásatott a kerítések mentén, „melyek a zápor-folyást fölfogják”, „s nagy (több száz akós) cziszternákat ásattam, erős fa bodonokkal kiburkolva, amikbe az esőviz a lakóház és a később épült gazdasági épület tetejéről összegyülemlett „. A kert egy részét nagy kőtömbökkel rakta körül, melyek visszatükrözték a napsugarakat, és ezzel melegebbé tették a mikroklímát. A vidék természeti adottságait figyelembevéve gondosan tervezett talajmintákkal, szélvédőtársítással válogatott gyümölcsfák és szőlő telepítésével alakították ki gazdaságukat. Rengeteg gyümölcsfájuk volt, kertjükben megtermett a görögdinnye és a füge is, de Laborfalvi Róza állítólag a paradicsomaira volt mégis a legbüszkébb.

A birtokon volt egy présház is, ami a vincellér otthona volt, itt érlelődtek a saját termelésű borok a pincében, és a présház udvarán tartották a háziállatokat. Merthogy az író és felesége tyúkokat tartott, de volt vízhordó szamaruk, újfundlandi kutyáik és teheneik, amelyeket a színésznő maga fejt, disznóiknak pedig szabad bejárásuk volt a villába.



Mikor már megismerte minden részét a telek talajának, mikor fáradságos munkával betelepítette azt szőlővel, akkor jött a baj, a filoxéra az ültetvénye kétharmadát elpusztította. Ekkor a hiányzó részt újratelepítette és megkezdte harcát a kártevők ellen. Főleg hazai szőlőfajtákat telepített. Míg a szőlőgyökértetű (filoxéra) sorra gyilkolta a továbbra is a hazai szőlőtőkéket, Jókai a szakszerű gazdálkodásnak és a kedvező helyi talajadottságoknak köszönhetően meg tudta védeni ültetvényét a bajtól.




Az író nemcsak afféle műkedvelő földesúr volt, de komoly szakmai tudásra is szert tett. A kertészeti szakirodalom mindig keze ügyében volt , sőt kertészeti tevékenységét, amit egész végig itt csinált, Kertészgazdászati jegyzetek című, 1896-ban megjelent könyvében meg is írta. Ez Jókai egyetlen realista műve, egy 90 oldalas, rövid, de vicces, önirónikus jegyzet. Ebben beszámol tapasztalatairól és módszereiről, többek között a filoxéra, a levél- és pajzstetvek, a peronoszpóra elleni küzdelmeiről, a birtokuk létrehozásáról, az örömökről felejthetetlen sorokat vetett papírra.

„13 évnek folytonos sikere ád nékem jogot, hogy jegyzeteimet másokkal is közöljem, hátha használhatok vele valakinek.”


Emellett írt szaklapoknak is, sőt gyümölcseit kiállításra is elvitte. Egy ilyen alkalommal találkozott Ferenc Józseffel, aki megkérdezte tőle, hogy lehet egy író mezőgazdasági kiállító. Mire Jókai csak annyit válaszolt: „Kertész vagyok, felség, és ez a büszkeségem.”

Jókai természetszeretetének köszönhetően nem csupán kertje növényeit, fáit ápolta féltő szeretettel, hanem a kertjében fészkelő madarakat is számon tartotta, törődött velük. 1875-ben egy kifosztott fülemüle fészek miatt még majorosát is elbocsátotta - erről bátyjának lánya emlékezik meg emlékirataiban. A Jókai-kert madárbarát kert volt már Jókai idejében, csak akkor még nem így hívták.

„Madarat persze az én kertemben megölni nem szabad, hanem jó nevelést kell nekik adni. Egész esztendőn át ők segítik nekem a hernyót pusztítani, s én jutalmul átengedem nekik az összes eperfáim termését.”


  
Az árnyat adó fák, a gyümölcsös, szőlő és kert mellett volt egy gyönyörű szép rózsakertjük is a villa előtt, ami elsősorban Laborfali Róza munkáját dicsérte.


  
„Szeretem az alacsony házikómat, s az enyéimet, kik benne laknak,… el tudok ácsorogni naphosszat a Svábhegyen, magam ültette, most már vén fáim alatt és bámulni azt a soha meg nem unt képet magam előtt: a nagy Duna melléki rónát, a láthatáron csillámló toronytetőkig s vissza a szemlátomást növekvő ikerfővárosig…” – írta Jókai Mór 1876-ban svábhegyi birtokáról.

Ide vonult el a város zajától, a falusias környezetbe. A házaspárnak hosszú évekig ez a svábhegyi birtok jelentette a boldogságot. Kora tavasztól késő őszig itt kint éltek, s csak a telet töltötték Pesten.

Mint egy sziget közepén, úgy lakom egy sziklatömb tetején. Ez nekünk való hely, akik szeretjük a világot látni és láttatni is benne, s mégse lenni benne.” – írta megemlékezésében.

Gyümölcsfák, veteményes és díszkert alkotta paradicsomi körülmények között szabadon szárnyalhatott írói képzelete. Szeretett a természetben dolgozni, ezért a parkban egy kis kerti pihenőt alakíttatott ki, malomkő asztallal, oroszlános paddal, hogy itt alkothasson.



A lombos fák árnyékában található egy Anakreon szobor is, mely Róna József munkája 1904-ből. A szobor érdekessége, hogy a szobor Anakreont ábrázolja, viszont Róna József Jókai arcképével alkotta meg a szobrot , melyhez Jókai maga üld modellt.


  
Mozgalmas társasági életet éltek. Nagy gonddal művelt birtokukra afféle szentéjként tekintett a korabeli irodalmi társaság. A svábhegyi villa kertjében zajló szüretek a magyar művészeti élet nagy eseményei voltak. A vendégek a Laborfalvi Róza híresen jó főztjét is megkóstolhatták.

Svábhegyi nyári rezidenziájáról mindig szeretettel mesél, több művében is ír róla.
„Mikor az én svábhegyi telkemet megvásároltam Schweitzer hegedügyárostól, házastul 2200 forintért, akkor azon nem volt egyetlen gyümölcsfa sem. Tavaly kináltak már ezért a kertemért épületestül harminczezer forintot. De hát nem adom el. Ez az én életemnek a föltétele. Egy millióért sem tudnék magamnak jó egészséget és jó kedélyt vásárolni, a mit a kertem megád nekem.”

A körülmények azonban úgy hozták, hogy mégis egy idő után más hol töltötte a nyarakat. Jó 20 évig élvezte a Svábhegy nyújtotta idillikus környezetet. Ám az 1870-es évek közepére a szomszédos telkeken is elkezdtek kiépülni sorban, egymás után a szőlőskertek. Jókai ezeket a gazdákat csak “szőlőmívelő vandáloknak” nevezte. Hangos mulatozásaik erősen zavarták őt, ki a magányt kereste itt, mikor megvásárolta telkét, ezért Balatonfüredre tette át állandó nyári rezidenciáját. Egészen első felesége, Laborfalvi Róza haláláig már csak a szüretekre járt vissza a svábhegyi gazdaságba. Később feleségül vette az ötven évvel fiatalabb Nagy Bellát. Halála után Bella még gondoztatta a kertet egészen 1922-ig, akkor azonban eladta. Ezután több tulajdonosa is volt a kertnek, míg végül államosították.

A Költő utca 21. szám alatt található Jókai-kert ma már nem csak természetvédelmi, de műemléki védettséget is élvez. A parkban ma is látható számtalan eredeti épület és tárgy, például az író présháza, majorosháza és faragott kőpadja. A lakóépület súlyos sérüléseket szenvedett a háború alatt, így lebontásra került. Jelenleg itt működik a Duna-Ipoly Nemzetipark Igazgatósága és a Magyar Madártani Egyesület, de a Petőfi Irodalmi Múzeum Jókai emlékszobája is itt működik, előtte áll pár ősfa is, amelyeket még Jókai ültetett és gondozott.


  
Van négy nagy hársfa a kertben. Jókainak az volt a kívánsága, hogy halála után itt nyugodjon, itt legyen a sírhelye és ne a Kerepesi úti kertben, ahová végülis eltemették.

Úgy akarom, és meghagyom, hogy itt hagyjanak pihenni a Svábhegyen. El ne vigyenek a Kerepesi kertbe a sok dicsekedő márványoszlopok közé. Mint élő ember se szerettem a nagy társaságot, nemhogy mint kísértet. Tegyetek oda a négy fehérlevelű hársfám alá. A hársfák megőriznek engem, én meg a hársfákat. „

Annyit sikerült megvalósítani, hogy a cseresznyefakapu, amin ők bejártak a kertbe, abból a cseresznyefából készült az első síremléke.

Néhány korabeli cikk Jókairól, a kertészről. Köszönet érte Fülöp Gabriella Pepi-nek.
Hírek voltak valaha: 




Virágné Fejes Éva
2018. november 13.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése