Keresés ebben a blogban

2018. november 2., péntek

Marci bácsi pogácsája


A történet úgy 95 évre nyúlik vissza. Élt egyszer egy baranyai kis falucskában, Vásárosdombón egy kisleány.  Faluszéli, takaros házban laktak.  A házat nagy és gondozott birtok vette körül.  Az istállóban  állatok sorakoztak.  A kislány, egyszem  gyermekként szülei minden szeretetét élvezte.  A környéken élt egy Marci bácsi nevezetű  koldus. Talán háborús rokkant volt. Járta a falvakat, s a tőlük kapott élelmen élt meg az istállókban aludt.

Mivel ez a kicsi lányka , aki történetesen az édesanyám volt, a falu legelső házában éldegélt, hetente találkozott Marci bácsival. Már mint régi rokon, úgy üdvözölték, ha megjelent a kapuban.  Gyakran mondták neki, aludjon a tisztaszobában, de Marci bácsi hajthatatlan volt, ő az istállóban jobban érzi magát. Nagyapám, néhai Máté Péter Marci bácsi látogatásai alkalmával mindig friss szénát tett az istálló legtisztább zugába és azt is bőségesen.

Marci bácsi mindig kapott abból, ami épp a család asztalára került.  Ilyenkor a tarisznyája tartalmát a család kutyái ették meg. Volt abban a tarisznyában minden. Töltött káposzta, kenyér, szalonna, túróstészta, vagyis ahol megszállt, épp amit főzött a család , abból beletettek a tarisznyájába egy adagot.

A sok étel között mindig akadt krumplispogácsa is. Marci bácsi, ha épp úton volt, ehhez akkor sem nyúlt, mert tudta, hogy van egy pici lány Vásárosdombón, aki rajong a krumplispogácsáért. Elvitte hát mindig neki. A kislány második szava a köszönés után az volt,krumplispogácsát hozott-e , Marci bácsi.

Olyankor kiborították a tarisznyát és kivadászták belőle a pogácsákat. És édesanyám boldogan ette, helyette Marci bácsi megkapta akár az aktuális sült- vagy rántotthúsát is.
Valahányszor kruplispogácsát sütök, mindig eszembejut édesanyám és Marci bácsi az ő pogácsájával.  Mert én is szeretem.  Ha bablevest vagy gulyáslevest főzök, akkor mellé mindig krumplispogácsa van kenyér helyett.
Amikor férjhezmentem, félve sütöttem meg az elsőt adagot. Ám nagy meglepetésemre, a családnak is elnyerte tetszését. Azóta mindig csodálkoznak az ismerősök, ha jönnek és én épp ezeket főzöm, hogy hány személyre főzök. Hatalmas fazekakkal főzöm a gulyást és bablevest, hogy a krumplinak is legyen helye.
Eleinte pár szem krumpliból készítettem, de mindig kevésnek bizonyult. Főleg úgy, hogy leves nélkül, teával is szívesen fogyasztjuk.

Hogyan készül?

Sok-sok főtt krumpli kell hozzá, amit krumplinyomóval jól áttörünk. Én sokszor nem is krumplinyomón nyomom át, hanem egyszerűen lereszelem.  Sokkal gyorsabb és könnyebb is. Hozzáadok  2-3 tojást, sót ízlés szerint (én szeretem a nyers tésztát megkóstolni), így mennyiséget nem nagyon tudok írni.
Ezt összegyúrjuk annyi liszttel, hogy egybeálljon. Ezután  alaposan meglisztezett deszkára tesszük és addig gyúrjuk, míg már nem ragadós a tészta. Ha kell még lisztezzük. A végén ne legyen már lisztes, mert sütéskor a liszt megég pillanatok alatt. Ha nem ragad és nyújtható, akkor 1 cm vastagra elnyújtjuk és a legnagyobb szaggatóval kiszaggatjuk. Ha valakinek nincs szaggatója, egy 5-6 dm átmérőjű vastagabb pohárral is ki lehet szaggatni.


A kiszaggatott pogácsákat bő, forró zsiradékon aranyszínűre sütjük.
Sütés közben is kóstolhatjuk a már kisült darabokat, de tudni kell, hogy nagyon fogy.
Jó étvágyat kívánunk mindenkinek!

Virágné Fejes Éva
2018. november 02.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése