Keresés ebben a blogban

2018. november 24., szombat

Ismerjük meg! 1.. Kaszáspók vagy álkaszáspók?


A Vidéken újrakezdő csoportban gyakori kérdés, hogy milyen állat ez. Ami nem csoda, hiszen vidékre kerülve és a környezetet jobban figyelve számtalan kis élőlénnyel találkozhatunk. Sokakat csak a kíváncsiság vezet, ám sokan azért szeretnék tudni, kivel laknak egy portán, mert nem tudják, hogy a gyerekekre vagy házi kedvencekre nézve ez bizonyos veszélyt jelent-e vagy sem.
Elindítunk egy sorozatot, hogy mindenki felismerhesse a körülöttünk élő legkisebbeket, a rovarokat, s megismerje szokásaikat, életmódjukat. A közösségi oldalon Ujvári Zsolt természetfotós bejegyzései lesznek segítségünkre. Zsolt soha nem látott szemszögből készített, páratlan fotói és a képeihez tartozó leírások mindenkinek nagy élvezet jelent. Ezzel talán csökken a rovarok iránti unszimpátiánk is.

Nem hagyható ki Zsolt ajánlása sem.

Mikronoktól fényévekig - A Világ, ahogyan ritkán látjuk
Nem vagyok több, mint egy nyitott szemmel járó amatőr fotós, nem pályázok díjakra, nemzetközi elismerésre, egyszerűen el szeretném vinni az emberek otthonába mindazt a csodát, amivel kis hazánk tájain vagy külföldön barangolva sodor össze az élet.
Olyan dolgokat talál itt minden természetkedvelő és természetfotós, amik hétköznapjaink részei, mégis oly sokan elmegyünk ezek mellet az elképesztő élőlények és jelenségek mellett anélkül, hogy felismernénk a bennük rejlő tökéletességet. Nagy öröm számomra, hogy sokan merítettek már ihletet abból, amit itt láttak, és elkezdték más szemmel nézni a világot, keresni az apró lényeket. Nagyobb siker ez számomra, mint bármilyen szakmai elismerés.
Nem csak mutatok, hanem igyekszem megosztani azt a tudást is, aminek egyetemi és akadémiai éveim alatt birtokába kerültem, illetve a tapasztalatokat, amiket fotósként szereztem. Mind a tudás, mind a tapasztalat kizárólag akkor nyer értelmet, ha az ember ezt képes továbbadni másoknak, és bárki meríthet belőle. Épp ezért igyekszem a lehető leginteraktívabbá tenni az oldalt, bárki kérdésére válaszolok, örömömre szolgál, ha örömet okozhatok és segíthetek.
Zsolt remek bejegyzéseit itt követhetitek nyomon: https://www.facebook.com/Zsolt-Ujvari-Nature-Photography-277980132701776/


Kaszáspók vagy álkaszáspók?
Phalangium opilio - Házi kaszáspók

Számtalan helyen látom, olvasom, hogy az emberek nincsenek tisztában azzal, mit is láttak az otthonukban, ezért szeretném tisztázni, hogy nem minden kaszáspók, amit annak gondolunk.

Tavasztól őszig házaink falán gyakran látjuk napozni a hosszú lábú kaszáspókokat. Nevüket arról kapták, hogy fenyegetésre, érintésre előszeretettel válnak meg egy-egy lábuktól, ami a leesést követően még percekig ráng, kaszáló mozdulatokat végez. Ez azt a célt szolgálja, hogy a ragadozókat félrevezesse, akár a gyíkok levetett farka. Semmi közük sincs az álkaszáspókokhoz, csupán habitusra tűnhetnek hasonlónak, hiszen mind a kaszások, mind az álkaszások teste apró, lábaik azonban rendkívül hosszú.

Mik az alapvető különbségek, ami alapján bárki megállapíthatja, milyen hosszú lábú, pókszerű lényt talált otthonában? Kaszáspókokat szinte sosem lehet lakásban látni, szinte mindig kívül sütkéreznek és vadásznak. Hálót nem szőnek, mivel se selymük, se fonószemölcseik sincsenek. Ha mégis hálóban találunk egy kaszáspókot, annak egyetlen prózai oka van: egy valódi pók áldozata lett. Ha közelebbről megvizsgálunk egy kaszáspókot, láthatjuk, hogy testük egyetlen testtájból áll, ami remekül megkülönbözteti őket a látványosan két testtájra tagolódó valódi pókoktól.

Számos egyéb jellegzetesség is megkülönbözteti a kaszásokat az álkaszásoktól. Testükön még felismerhető az ősi szelvényezettség (főleg a hasi oldalon), emiatt (is) inkább hasonlítanak ők atkákra, mint pókokra. Csáprágóik ollósak, ezzel darabolják fel a zsákmányolt ízeltlábúakat, de növényi anyagokat, gombákat is fogyasztanak. Mérgük egyáltalán nincs, így minden kaszáspók ártalmatlan. A pókokkal ellentétben két szemük van, ezek általában nem a test elején, hanem az előtest közepén, egy szemdombon foglalnak helyet. Párzásuk egyedi, merőben eltér a pókokétól. A hímek rendelkeznek párzószervvel, pénisszel, a nőstényeket szemből megragadva, ezt juttatják be ivarnyílásukba, a tapogatólábak nem játszanak fontos szerepet, mint a pókoknál. Érdekes tény, hogy a kaszáspókok ledobott lábai nem regenerálódnak, ezért látni olyan sok csonka, 4-5-6-7 lábú felnőtt példányt. A legtöbb kaszáspók rendelkezik továbbá bűzmiriggyel, hogy magukat így tegyék nemkívánatossá bizonyos ragadozók számára. Habár szaguk nem vetekszik a poloskákéval, jellegzetes, fajra jellemző, néha érezhető, ha kézbe vesszük őket.

Virágné Fejes Éva
2018. november 24.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése