Keresés ebben a blogban

2018. június 24., vasárnap

Kávézacc a konyhában


Kávézacc és a tejesüveg

Sokan használják a zsíroldókat, amelyek hatásosak, de nagyon környezetszennyezőek és nem utolsó sorba nagyon drágák.
Helyettük ajánlható egy nagyon környezetbarát megoldás, ami ingyen van.
Szinte minden háztartásban főznek kávét, a zaccot pedig kidobják. Pedig a felhasználásáról már sok felületen cikkeztek.
Egyre több helyen kapni igazi, házitejet. Az üvegek sokszor a kukában landolnak, mert sajnáljuk a sok mosogatószert a kimosásához. Pedig nagyon egyszerűen tisztán lehet tartani őket.


Az üvegbe szórjunk 1-2 evőkanál kávézaccot. Az üveg száját befogva alaposan rázzuk össze, hogy az üveg minden részéhez eljusson.

Ezután melegvizet engedünk az üvegbe és így is összerázzuk kicsit.



Ha biztosak akarunk lenni a dolgunkban 1 csepp mosogatót töltsünk még az üvegbe és jól rázzuk össze.


Ha ügyesek voltunk, nincs más dolgunk, mint kiönteni a zaccos löttyöt és alaposan kiöblíteni az üveget. Addig öblítsük melegvízzel, míg az oldala belülről nem kezd el párásodni.
A pára csak a zsírmentes felületen ül meg.

Az üveget fordítsuk szájával lefelé és állítsuk egy pohárba, hogy a fölös víz kicsepeghessen.
Hagyjuk megszáradni, de a tetejét ekkor se tegyük rá, különben bedohosodik az üveg.

Ugyanezen módszerrel a zsíros, olajos edényeket is kávézaccal zsírtalanítjuk. Öntsük a zaccot a tisztítani kívánd edénybe, és kézzel jól dörzsöljük át. Ha kevésnek bizonyult a zacc, és még elég zsíros, olajos az állaga, ne sajnáljuk, tegyünk még hozzá. Azt tapasztaljuk, hogy a kávépor megköti a zsírokat, olajokat és szinte pergő, száraz zacc a végeredmény. Ha elég tiszta a felület a zsíros kávézaccot öntsük ki. Ne szemétbe, hanem ha lehet, valami külön üvegbe, dobozba. Veszélyes hulladéknak minősül, tehát kukába ne dobjuk.
Ezután az edényt a szokásos forróvizes-mosószeres módszerrel, ahogy mosogatni szoktunk elmossuk.
Sokkal kevesebb mosogatószer kell, és teljesen zsír- és olajmentes felületet kapunk.

Érdemes a kisbabák cumisüvegét is így tisztítani, így a lehető legkevesebb vegyszerrel mérgezzük őket.
Ennek igazolására van egy érdekes és elgondolkodtató történetem.
Valamikor tehenekkel foglalkoztunk és a tejet házakhoz értékesítettük. Mindenki a saját üvegében kapta a friss tejet.
Volt egy fiatal pár, aki mindig arra panaszkodott, hogy rossz tejet adtunk nekik, mert az bizony forraláskor összemegy. Kérdeztünk másokat, nekik mi a tapasztalatuk. Csak dícséretet kaptunk.
Addig nyomoztunk, míg kiderült, az anyuka kifejezetten babaholmik fertőtlenítésére ajánlott szerrel öblítette a pici cuccait, s a tejesüveget is. Gyönyörű, ragyogó, illat- és szagmentes üvegeket hoztak mindig, s a tej mégis összement.
Közösen megkérdeztük a szomszédasszonyt, ő mit tapasztal, milyen a tej. Neki sem ment még össze sohasem.
Ettől függetlenül továbbra is kérték a tejet.
Történt egyszer, hogy nem a saját üvegükbe töltöttük a tejet, hanem egy vadonatújba, s másnap szóltak is, hogy nem ment össze a tej. Mi elmondtuk, hogy nem a saját üvegükbe kapták, ennyi a változás, egyébként a tehén és a tej is ugyanaz, mint eddig.
Végül kiderítettük, hogy igen erős fertőtlenítőt használ, s bizony a legalaposabb öblítés mellett is marad vegyszermaradvány az üvegen, mint minden vegyszeres mosogatásnál , főleg ha erős fertőtlenítőket használunk a babák cuccaihoz.
Valahányszor új üvegbe kapta a tejet, annak semmi baja nem volt, ám ha a saját, jól elmosott, elöblített üvegébe tettük, mindannyiszor összement.
Anyuka elgondolkodott és soha többet nem fertőtlenített a vásárolt célkészítménnyel, s soha többet nem ment össze a teje.
Érdemes végiggondolni mindig, amikor pici babák dolgait fertőtlenítjük. Mit, mivel… Egy forró vizes főzés is csírátlanít annyira, amennyire kell. Zsírtalanítani meg ott van kéznél a kávézacc.

Virágné Fejes Éva
2018. június 24.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése