Kávézacc és a tejesüveg
Sokan használják a zsíroldókat, amelyek hatásosak, de nagyon
környezetszennyezőek és nem utolsó sorba nagyon drágák.
Helyettük ajánlható egy nagyon környezetbarát megoldás, ami
ingyen van.
Szinte minden háztartásban főznek kávét, a zaccot pedig
kidobják. Pedig a felhasználásáról már sok felületen cikkeztek.
Egyre több helyen kapni igazi, házitejet. Az üvegek sokszor
a kukában landolnak, mert sajnáljuk a sok mosogatószert a kimosásához. Pedig
nagyon egyszerűen tisztán lehet tartani őket.
Az üvegbe szórjunk 1-2 evőkanál kávézaccot. Az üveg száját
befogva alaposan rázzuk össze, hogy az üveg minden részéhez eljusson.
Ezután melegvizet engedünk az üvegbe és így is összerázzuk
kicsit.
Ha biztosak akarunk lenni a
dolgunkban 1 csepp mosogatót töltsünk még az üvegbe és jól rázzuk össze.
Ha ügyesek voltunk, nincs más dolgunk, mint kiönteni a
zaccos löttyöt és alaposan kiöblíteni az üveget. Addig öblítsük melegvízzel,
míg az oldala belülről nem kezd el párásodni.
A pára csak a zsírmentes felületen ül meg.
Az üveget fordítsuk szájával lefelé és állítsuk egy pohárba,
hogy a fölös víz kicsepeghessen.
Hagyjuk megszáradni, de a tetejét ekkor se tegyük rá,
különben bedohosodik az üveg.
Ugyanezen módszerrel a zsíros, olajos edényeket is
kávézaccal zsírtalanítjuk. Öntsük a zaccot a tisztítani kívánd edénybe, és
kézzel jól dörzsöljük át. Ha kevésnek bizonyult a zacc, és még elég zsíros,
olajos az állaga, ne sajnáljuk, tegyünk még hozzá. Azt tapasztaljuk, hogy a
kávépor megköti a zsírokat, olajokat és szinte pergő, száraz zacc a
végeredmény. Ha elég tiszta a felület a zsíros kávézaccot öntsük ki. Ne
szemétbe, hanem ha lehet, valami külön üvegbe, dobozba. Veszélyes hulladéknak
minősül, tehát kukába ne dobjuk.
Ezután az edényt a szokásos forróvizes-mosószeres
módszerrel, ahogy mosogatni szoktunk elmossuk.
Sokkal kevesebb mosogatószer kell, és teljesen zsír- és
olajmentes felületet kapunk.
Érdemes a kisbabák cumisüvegét is így tisztítani, így a
lehető legkevesebb vegyszerrel mérgezzük őket.
Ennek igazolására van egy érdekes és elgondolkodtató
történetem.
Valamikor tehenekkel foglalkoztunk és a tejet házakhoz
értékesítettük. Mindenki a saját üvegében kapta a friss tejet.
Volt egy fiatal pár, aki mindig arra panaszkodott, hogy
rossz tejet adtunk nekik, mert az bizony forraláskor összemegy. Kérdeztünk
másokat, nekik mi a tapasztalatuk. Csak dícséretet kaptunk.
Addig nyomoztunk, míg kiderült, az anyuka kifejezetten
babaholmik fertőtlenítésére ajánlott szerrel öblítette a pici cuccait, s a
tejesüveget is. Gyönyörű, ragyogó, illat- és szagmentes üvegeket hoztak mindig,
s a tej mégis összement.
Közösen megkérdeztük a szomszédasszonyt, ő mit tapasztal,
milyen a tej. Neki sem ment még össze sohasem.
Ettől függetlenül továbbra is kérték a tejet.
Történt egyszer, hogy nem a saját üvegükbe töltöttük a
tejet, hanem egy vadonatújba, s másnap szóltak is, hogy nem ment össze a tej.
Mi elmondtuk, hogy nem a saját üvegükbe kapták, ennyi a változás, egyébként a tehén
és a tej is ugyanaz, mint eddig.
Végül kiderítettük, hogy igen erős fertőtlenítőt használ, s
bizony a legalaposabb öblítés mellett is marad vegyszermaradvány az üvegen,
mint minden vegyszeres mosogatásnál , főleg ha erős fertőtlenítőket használunk
a babák cuccaihoz.
Valahányszor új üvegbe kapta a tejet, annak semmi baja nem
volt, ám ha a saját, jól elmosott, elöblített üvegébe tettük, mindannyiszor
összement.
Anyuka elgondolkodott és soha többet nem fertőtlenített a
vásárolt célkészítménnyel, s soha többet nem ment össze a teje.
Érdemes végiggondolni mindig, amikor pici babák dolgait
fertőtlenítjük. Mit, mivel… Egy forró vizes főzés is csírátlanít annyira,
amennyire kell. Zsírtalanítani meg ott van kéznél a kávézacc.
2018. június 24.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése