Keresés ebben a blogban

2018. június 22., péntek

Tejtermékek házilag 1. - Paneer, Tuboly Péterné Dius írása



Paneer, az első lépés a sajtkészítés felé 

Minden sajtos szerintem ezzel kezdte, aki nem, az biztosan hazudik ?
Szóval, jöjjön a "Paneer".

Friss és kizárólag házi tej ajánlott. Ez lehet, kecske, tehén, juh, szamár, stb…
Nagyon, de nagyon fontos minden sajtnál, tejfeldolgozásnál a HIGIÉNIA!!!

Receptjeimet arányaiban kb. 10 l tejhez viszonyítom.
Egy nagyon tiszta lábosra, kendőre/pelenkára, ecetre, vagy citromsavra, jódmentes sóra, szűrőre lesz szükségetek leginkább.
Alapos kézmosás, tiszta munkafelület, környezet, stb. Bonyolítani úgyis a későbbi sajtoknál fogom.

10 l tejet ( vagy többet ), feltesztek melegedni kb. 90-95 fokra. ( érdemes a későbbi sajtokhoz hőmérőt beszerezni. ) Amikor elértétek ezt a 90-95 fokot, 10 l tejhez kb. 1 dl 10 %-os ecetet tesztek és jódmentes sót, ízlés szerint. Ha ízesíteni szeretnétek, azt is itt kell elvégezni. ( pl. Lilahagyma, fokhagyma, zöldfűszerek stb. - stb. )A gázt/tűzhelyet elzárjátok. Az ecet összehúzza szinte azonnal a tejet. Nem szabad innen kevergetni. Fogtok egy szűrőlapátot, a szűrőt kibélelitek a kendővel és ebbe bele szeditek az alvadékot.Ha mindent kiszedtetek, akkor a kendőt jó szorosra csavarjátok és fellógatjátok csöpögni. Ha kihűlt, már fogyaszthatjátok is.

Nagyon finom szendvicsbe, rántva, salátához, de leginkább grillezve.
Majdnem ez az alapja minden sajtnak, de mégse. Viszont érdemes ezzel kezdeni, ha sikered van, nem lesz ám megállj.

Sok sikert!

1 megjegyzés: