Keresés ebben a blogban

2018. június 7., csütörtök

Moníliás a gyümölcsfám


Mi az a monília?


Egyre többeket érint ez növényi betegség. Csonthéjasokra jellemző, mely leggyakrabban a meggyet és a kajszibarackot támadja meg. A termésrothadás minden csonthéjasfajt sújt. Még a rózsafélék családjába tartozó egyéb fás növények is megfertőződhetnek. Valamennyi csonthéjas fajtái között jelentős különbségek vannak a betegség iránti fogékonyság tekintetében. A gomba micélium formájában telel át a fertőzött növényi részek (gyümölcsmúmiák, fás részek) szöveteiben. A virágok a sarjhajtások, a gallyak és a termések is fertőződnek.


A moníliát gombák okozzák. Közülük 2006-ig csak két jelentős termésveszteségeket okozó faj volt jelen Magyarországon (Monilina laxa és Monilinia fructigena), de már már háromról kell szót ejtenünk, ugyanis csatlakozott hozzájuk a Monilinia fructicola is, mely import őszibarackkal került be az országba. Utóbbi fajt a gyümölcsfákon tapasztalható tünetek alapján nehéz elkülöníteni.




Nagyvonalakban úgy jellemezhetjük őket, hogy a M. fructigena elsősorban a gyümölcsökön idéz elő tüneteket, ahol sérüléseken keresztül fertőz, mint sebparazita. Tünete jól felismerhető, ugyanis a seb körül koncentrikus körökben drappszínű, okkersárga színű penészpárnácskák láthatóak. A rothadó gyümölcs vagy lehullik, vagy összeaszalódik, mumifikálódik és a fán marad. Gazdanövényei a csonthéjasok és az almatermésűek. 
Kép forrása: http://www.biokultura.org/hu/okokertitanacsok/14-okokerti-tanacsok/847-vedekezes-monilia-fertozes-ellen-az-okologiai-meggy-es-cseresznyetermesztesben
A M. laxa tavasszal virágzáskor, ill. terméskötődéskor a hajtásokat támadja meg. A virágok a fertőzést követően megbarnulnak, a hajtások lankadnak, majd hirtelen hervadnak és elszáradnak, de a száraz levelek nem hullnak le. Ez a kórokozó is sebparazita, így sérüléseken keresztül a gyümölcsöket is megtámadja, barna színű rothadást idézve elő, mely körül elszórtan szürke, lapos penészfoltok (konídiumok) láthatóak. A fertőzött gyümölcsök később mumifikálódnak és ugyancsak a fán maradnak. Gazdanövényei a csonthéjasok (meggy, kajszi, cseresznye, szilva, őszibarack).
Kép forrása: http://www.biokultura.org/hu/okokertitanacsok/14-okokerti-tanacsok/847-vedekezes-monilia-fertozes-ellen-az-okologiai-meggy-es-cseresznyetermesztesben


A M. fructicola pedig az előző két fajhoz képest lényegesen agresszívebb kórokozó és nagy veszélyt jelent a csonthéjasokra virág- és hajtáspusztulás, valamint gyümölcsrothadás formájában egyaránt. Szinte minden termesztett gyümölcsfajt megfertőzhet (őszibarack, nektarin, szilva, cseresznye, meggy, kajszi, mandula, alma, körte, birsalma, naspolya).
Kép forrása: http://www.biokultura.org/hu/okokertitanacsok/14-okokerti-tanacsok/847-vedekezes-monilia-fertozes-ellen-az-okologiai-meggy-es-cseresznyetermesztesben

Honnan ismerjük fel a moníliás fertőzést?

Kép forrása: Marcsi Szabóné Bérczi Vidéken újrakezdők csoport


A betegség a virágzás idején szembetűnő A fagy által megkímélt virágok legyengültek, a monília spórák viszont, kedvezőbb helyzetbe kerülve bejutottnak a magházba és elpusztítják azokat. A virágok és a fiatal termések megbarnulnak és elszáradnak.

A virágok elsősorban hűvös és nedves időben fertőződnek. Fontos, hogy a hőmérséklet 12 C alá süllyedjen. A fertőzés elsősorban a nedves felületeken támad, de magas páratartalom esetén is (85% fölött) bekövetkezhet.

A termések is elsősorban nedves időjárás idején fertőződnek. Ez esetben azonban az optimális hőmérsékleti értékek magasabbak: 20-24 C.



 
Kép forrása: Attila Gannai Vidéken újrakezdők csoport


A levelek illetve a sarjhajtások elfonnyadnak, és a megtámadott gyallyakkal együtt elszáradnak. A fertőzött helyeken gyakran indul be a mézgafolyás. A gallyak gyakran közvetlenül is fertőződnek, elsősorban valamilyen sérülés esetén. A sérült helyek fonnyadnak és elszáradnak.


Kép forrása: Bodis Anita Vidéken újrakezdők csoport


Kép forrása: Gál Bálint Vidéken újrakezdők csoport


Kép forrása: Emília Galgóci Vidéken újrakedők csoport


A termések rendszerint érés idején fertőződnek. A terméseken először puha, barnuló foltok keletkeznek, amelyek gyorsan szétterjednek, és az egész termést elborítják. Kedvező körülmények között a fertőzött részeken konídiumtartókat és konídiumokat figyelhetünk meg.


Hogyan védekezhetünk ellene?


A monília elleni védekezés az egyik legnehezebb feladat, de nem reménytelen. Az okos gyümölcstermesztő növényvédelme főleg a megelőzésen alapul.


A nyugalmi időszakban végzett metszés során maradéktalanul távolítsuk el az előző évről fán maradt gyümölcsmúmiákat és a moníliával fertőzött ágrészeket (10 cm-es egészséges résszel együtt), amik a rajtuk lévő száraz virág- és levélmaradványokról jól felismerhetőek. A levágott növényi részeket hordjuk el a fák környékéről és semmisítsük meg, égessük el azokat. A sűrű lombozat is oka lehet a nagyfokú fertőzésnek, ezért törekedjünk a szellős lombkorona kialakítására.


Még rügypattanás előtt végezzünk alapos lemosó permetezést réz tartalmú készítménnyel, mely lehet rézszulfát (pl. cuproxat FW), réz-hidroxid (pl. Kocide 2000), vagy kalcium-poliszulfid (pl. Tiosol mészkénlé 8-10 %-os töménységben). A rézzel vagy kalcium-poliszulfiddal (Tiosol, de ekkor már csak 3-5 %-os dózissal) való kezelést rügypattanás állapotban meg lehet ismételni. 

Monília fertőzésre fehérbimbós állapottól kezdve, virágzáson - terméskötődésen át egészen betakarításig számíthatunk. A legnagyobb fertőzés akkor jelentkezik, amikor virágzás ideje alatt párás, nedves az idő.

Érdemes már fehérbimbós állapotban permetezni, az ekkor kijuttatott alacsony (egyharmad, egynegyed) dózisú réz-hidroxid tartalmú készítmények az ökotermesztők tapasztalatai szerint még elfogadható hatékonyságúak és fitotoxicitásuk sem jelentős (dr. Holb Imre, 2005).

A monília kórokozói ellen ugyan a réz készítmények a leghatékonyabbak, de ezek virágzásban perzselnek, így az ökológiai termesztők számára marad az elemi kén (0,2-0,4 /-os töménységben) alkalmazása. 
Az első kezelést a virágok 10 %-os, a második kezelést a virágok 50 %-os kinyílásakor, a harmadik kezelést pedig teljes virágzásban kell elvégezni.

Sziromhullást követően továbbra is permetezhetünk elemi kénnel, valamint a korábban említett alacsony dózisú rézzel, gyümölcsnövekedés során pedig csökken a növények réz érzékenysége, így ha nedves, párás az idő, akkor akár hetente is szükségessé válhat a permetezés május végéig. Ezt követően már csak abban az esetben indokolt a rezes kezelés, ha jégeső érte a fákat, mert a sebzéseken át hamar megfertőződnek a termések. 

Az említett kezeléseken kívül még az állati kártevők elleni védekezés is nagyon fontos, mert az általuk okozott sebzések ugyancsak utat nyitnak ezeknek a sebparazita gombáknak. -ez a meggy és cseresznye setében elsősorban a cseresznyelegyet jelenti, szilvánál, kajszi- és őszibaracknál pedig a gyümölcsmolyokat.

Emellett a gyümölcsfákat "folyamatos" növénykondícionálással lehet felkészíteni a kórokozók támadására, mert egy erős, jó kondícióban lévő növény kevésbé fogékony a betegségekre. Ezt a vegetáció során több alkalommal is elvégezhetjük. 

Forrás: 

Védekezés monília fertőzés ellen az ökológiai meggy- és cseresznyetermesztésben

Melyek a monília tünetei? Hogyan védekezzünk ellene?






Virágné Fejes Éva 2018. június 7.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése