Keresés ebben a blogban

2018. június 28., csütörtök

Tíz rovarriasztó növény a kertbe és a teraszra

Fordítás

A növények zömét ismerem, és tudom, hogy van növényriasztó hatásuk, de párnál nem tudom. Azért mégis azt gondolom, hogy igaz lehet, amit a cikkben olvashatunk.
 

Érdemes észben tartani azt, hogy a természetes megoldások soha nem tökéletesek, mert a természet nem szereti a tökéleteset és nem szereti valamely fajta teljes kiirtását sem. Tehát a következő növények ültetésével erősen lehet csökkenteni a bosszantó rovarok számát, de néhány azért be fog osonni az illatbarikádokon át is.
1. Levendula: A bolhákat, molylepkéket, szúnyogokat és sok más rovart riaszt el illatával. A legyek és szúnyogok ellen tegyünk egy cseréppel a bejárat mellé és a kerti garnitúra mellé.
2. Krizantém: A természetes rovarriasztó szerek egyik alapanyaga,  de kutyasamponokban is alkalmazzák. A krizantém által termelt egyik kémiai anyag pusztítja és riasztja a hangyákat, kullancsokat, bolhákat, takácsatkákat, svábbogarakat, japán bogarat, de még a poloskákat is. A veteményes ágyásokban is kedvelt növény e tulajdonságok miatt.
3. Bazsalikom: Távoltartja a szúnyogokat és legyeket. Helyezzünk egy konténert a kinti garnitúra közelébe. 
Saját szúnyogűzőt így készítünk belőle: 4,5 dl vizet felforralunk, leveszünkj a tűzről és beledobunk egy nagy marék bazsalikomot. Néhány óra hosszat állni hagyjuk, majd leszűrjük és 4,5 dl olcsó vodkát teszünk bele.  Az egészet egy permetező flakonba öntve kész a szúnyogriasztó.
4. Sarkantyúvirág (nasturtium, böjtfű): Olyan vegyi anyagot bocsát ki, amely elriaszt többféle rovart, közöttük levéltetveket,  molytetveket. Konténerben a kerti garnitúra körül, a teraszon, a zöldségesben egyaránt hasznos társnövény. Könnyű nevelni és szép is.
5. Citromfű (lemon grass, citronella):  A citromfüvek közül a Cymbopogon nardus és a  Cymbopogon winterianus fajtákból nyernek ki citronella olajat, amelyet rovarriaszóként (elsősorban szúnyogriasztóként), de szappanokban, aromaterápiában is használják. Hatóanyagai, a geraniol és citronellol antiszeptikus hatású, ezért használják háztartási fertőtlenítőként és szappanokban.  Fűszerként is használják.
6. Büdöske (marigold): A szúnyogok és levéltetvek utálják a szagát. Ültessük teljes napra, mert félárnyékban hajlamos a lisztharmat áldozatául esni. Használjuk a teraszon és a zöldségágyások között.
7. Citromos kakukkfű: az illóolajok felszabadításához elegendő elmorzsolni néhány levelet, ha a teraszon üldögélve az esetleges szúnyogokat el akarjuk riasztani. A megtört levelek azonnal kibocsátják illatukat, amely a szúnyogokat távoltartja.
8. Menta: a cikk nem írja, milyen menta, vélhetőleg bármelyik alkalmas rovarriasztásra. Ajánlatos cserépben nevelni, mert agresszív gyökérzete nagyon hamar elözönli a kiskertet. Tartsuk inkább konténerben, amelyben gazdagon nőhet a menta.
9. Petúnia: nem csak szép és illatos, de bizonyos rovarokat (japán bogár, levéltetvek, stb) tapadós-szőrös levelein foglyul ejt. (A rovarok ott pusztulnak el, majd idővel a gyökerek táplálékává válnak.  Szereti a teljes napot, de elvisel időszakos árnyékot is.
10. Rozmaring: távoltartja a szúnyogokat és más bosszantó rovarokat. A levelei könnyen törnek, amikor is kibocsátják erős illatukat.  Rovarriasztó permetként is használhatjuk: egy csokor rozmaringot egy liter vízben 30 percen át főzünk.  Leszűrve permetező flakonba töltve vihetjük magunkkal, illetve a hűtőszekrényben tarthatjuk, amíg szükség nem lesz arra, hogy körbepermetezzünk vele.
A fordítás a következő helyen talált cikk rövid változata.
https://homes.yahoo.com/photos/10-plants-grow-pest-proof-slideshow/10-plants-grow-pest-proof-yard-photo-032411564.html . Sajnos a link már nem él.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése