Keresés ebben a blogban

2018. június 26., kedd

Kiskertész magfogási praktikája


Előrelátó háziasszony megszedi a jövő évi magokat. Én is így teszek.
Aki csinálta, tudja, elég macerás kifejtegetni a terméseket. Vannak, amelyek igen tudnak ragaszkodni a héjukhoz. Így van ez a retekkel is. Kiválogatni pedig kész művészet.
Általában szakaszosan, több félét vetek, s mindegyikből hagyok a földben, hogy magszárat hozzon és teremjen. Legkésőbb augusztusra szépen beérik a termés.

A virágzó retkek remek árnyékolók a nyári nagy melegben

  
A retekmagot rendes körülmények között és nagy tételben csépléssel nyerik, de kis mennyiségben ez nem túl gazdaságos. Eddig mindig kéz és körömpróbáló dolog volt a zárt becőtermésből kivarázsolni a magokat. Ezért idén kidolgoztam egy gyors, egyszerű technológiát a magok kifejtésére, tisztítására.

Hozzávalók:
1 nagyobb zsák, vagy fólia, amire rászedjük a retekszárat a termésekkel együtt.
2 db tál és egy vödör
1 nyújtódeszka nyújtófával
1 nagyobb lyukú tésztaszűrő
1 kisszék.
  


Fosztásra készen
  
Üljünk le kényelmesen a kisszékre, majd a tálba szedjük le (én inkább simán lefosztom) a terméseket.


Termésétől megszabadított retekszár
  
A nyújtódeszkát helyezzük magunk elé egy hokedlira. A lefosztott termésből egy marékkal tegyünk a deszkára, majd pár mozdulattal a sodrófával zúzzuk össze a lefosztott cuccot. Nem ütni kell, hanem rendesen gurigatni a sodrófát, mintha nyújtanánk. Pillanatok alatt előtűnnek a magocskák.
Öntsük egy tálba, majd jöhet az újabb adag, míg el nem fogy a retektermés.


Ülve, kényelmesen

Már csak a tisztítás van hátra.


 Tisztításra vár
  
Ekkor fogjuk a tésztaszűrőt és egyik tálból a másikba beleszitáljuk a magokat.  Nagyon kevés törmelék kerül még bele és némi por, homok.


Pillanatok alatt szétválik a törmelék és a mag
  
Hátra van még a magok törmeléktől, portól, egyéb szennyeződésektől való megtisztítása. Anyukám ezt szelelésnek mondta, s a régiek is így nevezték a magok ilyenforma tisztítását. 

Kép forrása: http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/2-564.html 

Gabonatisztítás szórással (Vásárhelyi puszta, Orosháza, Békés m.)

Régen ezt szóró- vagy szelelőrostákkal , nagyobb méretekben szelelőmalommal oldották meg. De ez egyik sincs, így marad a lelemény.Amikor ezzel is készen vagyunk, kiülünk az udvar közepére és a tálból a vödörbe szeleljük a magokat. Azért célszerű vödörbe öntögetni, mert elég magas ahhoz, hogy a magok ne pattogjanak ki belőle.
Elsőre nem lesz teljesen idegenanyag-mentes a mag, ezért a vödörből visszaöntjük a tálba és kezdjük elölről a szelelést. Nem kell gyorsan önteni, szép kényelmesen, így a légmozgás szépen kifújja a nemkívánatos anyagokat.
Ha bolti tisztaságú magokat szeretnénk, akkor még egy gyors langyosvizes fürdőt lehet adni a magoknak. Ekkor viszont egy napra ki kell teríteni egy papírtörlős tálcára vagy sűrű szövésű szitára, hogy csontszárazra kiszáradjon.
Az így kapott magok mehetnek a felcímkézett zacskókba.

Ha ügyesek vagyunk gyorsan vetünk is még egy sort. Még lehet, és ősszel is finom, gyenge retket ehetünk.

A képeken a Mikepércsi vajretek magnyerését követhetitek nyomon. Ilyen magokat vetettem. 
  


Mikepércsi vajretek
  
Nálam a retkek kicsit nagyobbra sikeredtek, mint amire számítottam. Nagyon finom, nem pudvás, nem fás és viszonylag gyorsan nő.



Amikor elkezdtük fogyasztani. Később kicsit még hízott.

Évek óta vetem, saját magból , eredménnyel.
Sikeres kertészkedést és magfogást kívánok: 

Virágné Fejes Éva
2018. június 26.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése