Előrelátó háziasszony
megszedi a jövő évi magokat. Én is így teszek.
Aki csinálta, tudja,
elég macerás kifejtegetni a terméseket. Vannak, amelyek igen tudnak ragaszkodni
a héjukhoz. Így van ez a retekkel is. Kiválogatni pedig kész művészet.
Általában szakaszosan, több félét
vetek, s mindegyikből hagyok a földben, hogy magszárat hozzon és teremjen.
Legkésőbb augusztusra szépen beérik a termés.
A retekmagot rendes
körülmények között és nagy tételben csépléssel nyerik, de kis mennyiségben ez
nem túl gazdaságos. Eddig mindig kéz és körömpróbáló dolog volt a zárt
becőtermésből kivarázsolni a magokat. Ezért idén kidolgoztam egy gyors,
egyszerű technológiát a magok kifejtésére, tisztítására.
Hozzávalók:
1 nagyobb zsák, vagy
fólia, amire rászedjük a retekszárat a termésekkel együtt.
2 db tál és egy vödör
1 nyújtódeszka
nyújtófával
1 nagyobb lyukú
tésztaszűrő
1 kisszék.
Üljünk le kényelmesen
a kisszékre, majd a tálba szedjük le (én inkább simán lefosztom) a terméseket.
A nyújtódeszkát
helyezzük magunk elé egy hokedlira. A lefosztott termésből egy marékkal tegyünk
a deszkára, majd pár mozdulattal a sodrófával zúzzuk össze a lefosztott cuccot.
Nem ütni kell, hanem rendesen gurigatni a sodrófát, mintha nyújtanánk.
Pillanatok alatt előtűnnek a magocskák.
Öntsük egy tálba,
majd jöhet az újabb adag, míg el nem fogy a retektermés.
Már csak a tisztítás
van hátra.
Ekkor fogjuk a
tésztaszűrőt és egyik tálból a másikba beleszitáljuk a magokat. Nagyon
kevés törmelék kerül még bele és némi por, homok.
Hátra van még a magok törmeléktől, portól, egyéb szennyeződésektől való megtisztítása. Anyukám ezt szelelésnek mondta, s a régiek is így nevezték a magok ilyenforma tisztítását.
Kép forrása: http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/2-564.html
Gabonatisztítás szórással (Vásárhelyi puszta, Orosháza, Békés m.)
Régen ezt szóró- vagy szelelőrostákkal , nagyobb méretekben szelelőmalommal oldották meg. De ez egyik sincs, így marad a lelemény.Amikor ezzel is
készen vagyunk, kiülünk az udvar közepére és a tálból a vödörbe szeleljük a
magokat. Azért célszerű vödörbe öntögetni, mert elég magas ahhoz, hogy a magok
ne pattogjanak ki belőle.
Elsőre nem lesz
teljesen idegenanyag-mentes a mag, ezért a vödörből visszaöntjük a tálba és
kezdjük elölről a szelelést. Nem kell gyorsan önteni, szép kényelmesen, így a
légmozgás szépen kifújja a nemkívánatos anyagokat.
Ha bolti tisztaságú
magokat szeretnénk, akkor még egy gyors langyosvizes fürdőt lehet adni a
magoknak. Ekkor viszont egy napra ki kell teríteni egy papírtörlős tálcára vagy
sűrű szövésű szitára, hogy csontszárazra kiszáradjon.
Az így kapott magok
mehetnek a felcímkézett zacskókba.
Ha ügyesek vagyunk
gyorsan vetünk is még egy sort. Még lehet, és ősszel is finom, gyenge retket
ehetünk.
A képeken a
Mikepércsi vajretek magnyerését követhetitek nyomon. Ilyen magokat
vetettem.
Nálam a retkek kicsit
nagyobbra sikeredtek, mint amire számítottam. Nagyon finom, nem pudvás, nem fás
és viszonylag gyorsan nő.
Amikor elkezdtük fogyasztani. Később kicsit még
hízott.
Évek óta vetem, saját magból , eredménnyel.
Sikeres kertészkedést és magfogást kívánok:
Virágné Fejes Éva
2018. június 26.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése